Hlavní navigace

Creator Ci40: levná MIPS deska s moduly pro vývoj IoT nebo chytré domácnosti

26. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Milovníky počítačové diverzity asi loni potěšila deska Creator CI20, v jejíž podobě se na trh dostalo něco jako Raspberry Pi, jen místo architektury ARM založené na pro nás běžné uživatele exotičtější instrukční sadě MIPS. Nevím, jak moc populární Creator CI20 s čínským procesorem Ingenic Xburst JZ4780 je, ovšem firma Imagination nyní přichází s dalším takovýmto zařízením, které se jmenuje Creator Ci40. Také se jedná o minidesku s čipem na bázi architektury MIPS, ovšem tentokrát je to méně „Pi“ a více pro kutily a vývojáře.

Deska Creator Ci40 patří do větší vývojové sady, v níž jsou ještě baterií napájené moduly Clicker s různými senzory. Ty slouží jako základ pro ony „internetové věci“, zatímco samotná deska Ci40 představuje řídící uzel, s nímž komunikují. Zařízení bude k Mání v sadě kombinující hlavní desku s moduly Clicker a senzory, ale zájemcům by měla být dostupná také jen samotná deska.

 

Creator Ci40: Chytrá domácnost nebo internet věcí s platformou MIPS

Hlavní vývojová deska Creator Ci40 je založená na SoC cXT200 s dvěma MIPS jádry interAptiv, což je in-order jádro s podporou SMT (zpracovává dvě vlákna naráz, SoC tedy zpracovává čtyři vlákna), 32+32 KB L1 cache, FPU a 512KB L2 cache. Takt čipu je 550 MHz a zdá se, že jde o referenční produkt přímo firmy Imagination, vyrobený na 40nm procesu GlobalFoundries. Na desce je 256 MB paměti DDR3 a 512 MB paměti flash pro systém, plus čtečka pro kartu MicroSD.

Creator Ci40, hlavní deska
Creator Ci40, hlavní deska

Počítá se s tím, že tento systém bude pracovat jako „server“ či brána bez obrazovky a komunikovat přes síťová rozhraní. Osazen má Ethernet, Wi-Fi 802.11ac plus Bluetooth 4.1 (Imagination Ensigma C4500) a zvláštní čip pro komunikaci přes bezdrátové rozhraní 802.15.4, na němž běží protokol 6LoWPAN, sloužící ke komunikaci s moduly Clicker či jinými „věcmi“. Deska je dále vybavena modulem TPM, rozšiřujícím konektorem kompatibilním s Raspberry Pi, indikačními LED, rozhraními mikroBUS, GPIO, PWM, ADC, SPI, UART, I2C nebo EJTAG.

Modul Clicker Modul Clicker
Moduly Clicker

Moduly Clicker, s kterými si deska povídá, jsou malé desky, napájené dvojicí baterií typu AAA. Ovládá je 32bitový mikrořadič Microchip PIC32MX470F512H, také založený na architektuře MIPS (jádro M4K). Tyto moduly mají na sobě socket mikroBUS, do nějž lze vložit některý z dostupných senzorů nebo aktuátorů – v základní sadě je přítomen například senzor pohybu, teploty a ovladač s dvěma relé. Tím možnosti nekončí, dostupných senzorů či zařízení, které se dají osadit, by mělo být velké množství. Na modulu Clicker jsou také LED, ovládací tlačítka, konektor USB a mikroProg.

Základní dostupné senzory pro modul Clicker
Základní dostupné senzory pro modul Clicker

Jako software používá Creator Ci40 Linux. Fungovat mají různé distribuce, například Debian, OpenWRT, podporován je také Buildroot a z Androidu odvozený systém Brillo od Googlu. Moduly Clicker pak používají realtime operační systém Contiki, což je rovněž otevřený software (pod licencí BSD). Dále je pak dostupná integrace s webovou službou FlowCloud.

 

 

Imagination na Kickstarteru

Imagination desku Creator Ci40 a související příslušenství nabízí přes Kickstarter, údajně proto, že je to pro podobné iniciativy nejvhodnější platforma. V rámci této kampaně si můžete „objednat“ (jde o crowdfunding, takže legálně vzato nejde o pravou kupní smlouvu) sadu desky, dvou modulů Clicker a tří zmíněných senzorů za 80 GBP (či 70 pro nejrychlejší přispěvatele), nebo toliko samotnou desku za 35 GBP. V přepočtu na koruny jde o sumy zhruba 3000 CZK pro sadu nebo 1350 CZK pro desku. Jak už to bývá, možností s různými bonusy nebo početnějšími sadami je ale vícero. Expedice hotových zařízení je plánována na duben příštího roku, bude-li produkt úspěšný (v tuto chvíli je zhruba měsíc před koncem vybráno něco přes polovinu cílových 20 000 GBP, vzhledem k postavení firmy Imagination bych ale problémy s naplněním projektu nečekal).

Zdroje: Imagination (1, 2), Kickstarter, CNX Software

Byl pro vás článek přínosný?