Hlavní navigace

Vše podle plánu. Crew Dragon se odpojil od ISS a úspěšně přistál na Zemi (video)

Sdílet


Aktualizováno 8. března 2019

První test Crew Dragonu proběhl bez chybiček. Dnes v 8:32 středoevropského času se nepilotovaná loď SpaceX odpojila od ISS a ve 14:45 úspěšně přistál na padácích v Atlantském oceánu.

Aktualizováno 3. března 2019

Dnes v 11:51 se Crew Dragon úspěšně připojil k ISS. Dokování bylo automatické, nikoliv ručně řízené pomocí robotického ramena. Astronauti se na palubu mohli dostat až o několik hodin později, poklop oteřeli v 14:07 našeho času.

https://twitter.com/NASA/status/1102198272083390465

https://twitter.com/Space_Station/status/1102235739847180288

Původní článek z 2. března 2019

Dnes ráno ze Startovacího komplexu 39 na floridském mysu Canaveral odstartovala loď Crew Dragon. Stalo se tak v 8:49 našeho času a přesně po deseti minutách úspěšně přistál první stupeň rakety Falcon 9 na lodi v Atlantiku. Samotná loď míří k ISS, ke stanici se připojí v neděli okolo poledne.

Je to vůbec poprvé, co k Mezinárodní vesmírné stanici letí komerční loď určená pro lidskou posádku. Při premiéře ale SpaceX do kabiny posadila jen figurínu pojmenovanou Ripley. Spolu s ní se k ISS dostane asi 180 kilogramů zásob. V běžném provozním režimu bude Crew Dragon vozit čtyři astronauty a 100 kilogramů nákladu.

Co bude s první misí dál? Pokud se úspěšně připojí ke stanici, zůstane v doku pět dní. V pátek 8. března se odpojí a poletí zpět k floridskému pobřeží, kde přistane pomocí padáku. SpaceX přitom provede řadu testů, které na nešly udělat na zemi.

V červnu pak Crew Dragon čeká ještě jeden test, tzv. in-flight abort, při kterém se loď od rakety oddělí za letu, čímž budou technici simulovat případ, kdy by došlo k poruše rakety. Již před čtyřmi lety loď prošla pad abort testem, při němž se katapultovala ještě na rampě. Toho by se v praxi využilo v případě exploze rakety nebo jiných závažných potíží během startu.

Pokud vše půjde podle plánu, SpaceX v červenci k ISS poprvé pošle lidskou posádku. Pro historickou misi byli vybráni veteráni NASA Bob Behnken a Doug Hurley. Dva ostré testy a následný pilotovaný let letos čeká i loď Starliner od společnosti Boeing.

Byl pro vás článek přínosný?