Hlavní navigace

Crucial uvádí levná NVMe SSD P2. Na rozdíl od QLC modulů P1 je v nich TLC NAND (oživeno)

10. 4. 2020

Sdílet

Crucial uvedl následníka QLC modulů P1, ovšem nová řada P2 má nižší kapacity a spíše asi P1 doplňuje. Mohla by proto být založená ještě na lepší TLC NAND.

Aktualizace: ke Crucialu P2 máme nové informace potvrzující například použití TLC NAND, takže jsme článek oživili. Doplnění najdete níže v původním textu z 8.4. 2020:

Ať se to líbí, nebo ne, QLC SSD už se stala normální věcí, zejména Intel má s SSD 660P, které je založené na této paměti NAND s vyšší kapacitou, ale horším výkonem a životností, docela úspěchy u výrobců počítačů a díky nízké ceně i v běžném prodeji. Značka Crucial, patřící výrobci pamětí Micron, nabízí s pamětí QLC NAND vlastní podobný modul nazvaný Crucial P1. A ten nyní dostává následníka s označením P2. Kupodivu ale není úplně jasné, jaká NAND v něm vlastně je – je možné, že od QLC naopak ustoupil.

 

Nové lowendová SSD na PCIe 3.0 ×4 od Crucialu

Crucial P2 má sice jméno po prvním QLC NVMe modulu výrobce, ale zdá se míří trošku jinam. Crucial P1 nabízel kapacity 500 GB až 2 TB; kdežto Crucial P2 bude také nabízený ve formě NVMe modulů s rozhraním PCI Express 3.0 ×4, ale jen v kapacitách 250 GB a 500 GB, což bývá známka, že daný model patří do úplného cenového lowendu dané značky.

To dává smysl vzhledem k cenové výhodě, kterou by QLC NAND měla mít, ale vyšší kapacity čipů QLC se zase pro 250GB SSD nehodí. Je neoptimální tvořit nízké kapacity, protože pak získáte jen omezený paralelismus (na 250GB modul by například vycházely jen dva 1Tb čipy).

NVMe SSD Crucial P2 10 Crucial P2

Že by TLC NAND?

Z toho, že Crucial P2 pokrývá kapacity, které P1 neměl, a naopak nenabízí ty největší, by se dalo usuzovat, že uvnitř nemusí být QLC, ale naopak TLC NAND. Firma bohužel použité čipy ani řadič neuvádí, ale v minulosti se už stalo, že u větších SSD Crucial MX300 použila paměti TLC, ale potom uvedla lowendový disk s MLC čipy (BX300), který také nabízel maximálně půl terabajtu. Scénář se tedy dost podobá nynějšímu Crucialu P2. Ovšem zda tyto nové moduly opravdu jsou s TLC NAND, nemůžeme vědět jistě a bude třeba to teprv potvrdit. Pokud je budete kupovat, podívejte se nejdřív po nějaké aktuální recenzi, která se na osazené čipy podívala.

Aktualizace (10. 4. 2020): použitý řadič a TLC potvrzena

Web ComputerBase získal podrobnější informace a potvrzuje, že je v těchto SSD skutečně použitá lepší TLC 3D NAND (vyrobená Micronem) a nikoliv horší QLC. Zároveň také zjistil, jaký je použitý řadič: jde o Phison E13T, jenž nepoužívá mezipaměť DRAM, což jsme již tušili.

Nicméně, Crucial (respektive jeho mateřský Micron) nezaručuje, že TLC bude použitá i ve všech budoucích modelech, které by třeba ještě mohly přibýt. Je tedy možné, že časem vyjdou třeba i 1TB a 2TB modely řady Crucial P2, v kterých by už QLC mohla být, protože jejímu použití brání hlavně nízké kapacity, jak už bylo řečeno. Pokud se tedy větší pé-dvojky na trhu jednou objeví a budete je kupovat, podívejte se na použité čipy v nějaké recenzi. Teoreticky je asi možné, aby pak paměti QLC NAND dostal zpětně také 500GB model (jenž v řadě P1 existoval). Toto vyhrazené právo nahradit NAND někdy výhledově v budoucí aktualizaci řady P2 je asi důvod, proč ve specifikacích těchto modulů typ NAND není uvedený.

(Konec aktualizace.)

Crucial neuvádí náhodný výkon v IOPSech, jen maximální sekvenční rychlosti. Špičkový výkon asi tyto moduly nenabídnou, není například uvedeno, že by používaly mezipaměť DRAM (a ani Host Memory Buffer není zmíněn). Sekvenčně může 500GB verze modulu číst až rychlostí 2300 MB/s a zapisovat až 1150 MB/s. 250GB verze má dosahovat rychlosti čtení až 2100 MB/s a v zápisu až 940 MB/s. Tyto údaje budou asi platit pro rychlost zápisu do pseudoSLC cache – její kapacitu a chování firma neuvádí.

NVMe SSD Crucial P2 06 Crucial P2

Firma dává na oba moduly pětiletou záruku a garanci až 150 TB celkového zápisu, která zřejmě je stejná pro obě kapacity (takže pro 250GB disk je to 600 přepisovacích cyklů, pro 500GB jen 300, ovšem v praxi asi dokáže totéž co menší varianta).

NVMe SSD Crucial P2 03 Crucial P2

Cena modulů v oficiálním obchodu Crucialu je 55 a 65 dolarů ze 250GB, respektive 500GB verzi. U nás by tomu snad odpovídaly částky okolo 1650 a 1950 Kč. Ale je možné, že reálná cena se v praxi posune třeba i o kousek níž. Vyhledávače cen už u nás registrují první malé eshopy, které mají tyto moduly v katalogu, ale zatím spíše za ceny vyšší, což se snad ještě tržními mechanismy zreviduje.

Zdroje: Crucial (1, 2)

Crucial uvádí levná NVMe SSD P2. Na rozdíl od QLC modulů P1 by v nich mohla být TLC (Fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?