Hlavní navigace

Čtěte ve Chrome Canary weby, i když vám vypadne připojení k internetu

23. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se stane, když nějaká stránka není dostupná? Na vině může být přetížený server, jindy ji sesadí útočníci prostřednictvím útoků DDoS. V neposlední řadě může za výpadkem stát běžná údržba. A nebo vám možná zrovna vypadlo připojení k internetu. Pro uživatele prohlížeče od Googlu bude jistě dobrou zprávou, že firma do Chromu plánuje integrovat novou funkci pro čtení webů z mezipaměti.

Tip: Google končí s WebKitem, nahradí ho jádrem Blink. Přidala se i Opera (oživeno)

Při brouzdání se běžně některá data ukládají do mezipaměti. Odtud je prohlížeč vytahuje, když stránku opět navštívíte, aby urychlil její načtení (tím, že nebude veškerý obsah stahovat znovu). Stane se ale ještě zajímavějším, než byl doposud. Jak víte, Chrome např. přednačítá stránky, o kterých si myslí, že na ně za pár okamžiků vkročíte. Proto se někdy načítání z vašeho pohledu jeví jako nerealisticky bleskové.

Nový způsob práce s mezipamětí každopádně způsobí, že kdyby vám při surfování vypadlo připojení, stránka se vám zobrazí, protože její kopie již bude uložená lokálně. V tuto chvíli není úplně jasné, jak přesně se aplikace chová. Ideální by bylo, kdyby do mezipaměti rovněž ukládala weby, o nichž si myslí, že je navštívíte. Zmíněné přednačítání by se tím posunulo na další úroveň. Aktuálně se ale zdá, že uloží jen stránky, jež skutečně navštívíte.

 

Po odpojení je proto můžete klidně zkusit obnovit, aniž byste se dočkali nepříjemné hlášky o nedostupnosti. Můžete též relaci zcela ukončit a později se k ní i bez přípojky vrátit. Takzvaný Offline Cache Mode je nyní dostupný v experimentální větvi prohlížeče, jež se nazývá Chrome Canary. Je ale velmi pravděpodobné, že funkci později nejen spatříme v „obyčejném“ stabilním Chromu, bude ale i ve výchozím stavu aktivovaná.

Pokud si chcete ihned na vlastní kůži zkusit, jak novinka pracuje, otevřete Chrome Canary, do adresního řádku zadejte chrome://flag a potvrďte. Skoro na konci seznamu vyhledejte položku Enable Offline Cache Mode. Klepněte na Aktivovat a následně prohlížeč restartujte (Spustit znovu). Režim je dostupný ve Chromu pro Windows, OS X, Linux, Android a ve Chrome OS.

Funkci lze aktivovat ve Chrome Canary
Funkci lze aktivovat ve Chrome Canary

Zdroj: +François Beaufort

Byl pro vás článek přínosný?