Hlavní navigace

Česko nechce zaspat. V září budou operátoři a firmy testovat 5G sítě

15. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad se dohodl s finskou Nokií na spolupráci při testovaní nové generace mobilních sítí. Dočasný pilot pro 5G chtějí spustit již v září 2018. Tuzemští operátoři a první podniky si vyzkouší, co nové sítě přinesou.

Chceme identifikovat možné překážky rozvoje 5G sítí v České republice (pokud nějaké jsou), aby v momentě, kdy bude možné komerční nasazení, nic jejich startu nebránilo. Chceme navázat na úspěch v rychlosti a míře pokrývání sítěmi 4. generace. V okamžiku, kdy 5G sítě budou plně standardizovány, bychom jen neradi zaspali na startu,“ řekl Jaromír Novák, předseda ČTÚ.

Loni byl schválen první standard 5G NR NSA (New Radio Non-Standalone), který je ale zatím spíš jen rozšířením stávajícího LTE. Skutečnou novou generací bude až 5G NR SA (Standalone), jejíž specifikace by měly být dokončeny letos v červnu. S komerčním nasazením se počítá na rok 2020.

5G bude rychlejší než LTE a přinese funkce, díky kterým budou na těchto sítích postaveny nové aplikace a služby. U 5G se počítá s rychlostmi v řádu gigabitů za sekundu, doby odezvy se zkrátí na jednotky milisekund. Sítě obsadí i pásma pod 700 MHz nebo naopak milimetrové vlny v řádech desítek GHz. V extrémních případech by mohly vysílače v husté městské zástavbě být na každém pouličním osvětlení apod. 5G bude sloužit pro mobily, pevné připojení domácností i úsporný internet věcí a technologie chytrých měst.

Byl pro vás článek přínosný?