Hlavní navigace

ČTÚ otevřelo dveře čtvrtému operátorovi. Bude muset zaplatit minimálně 1,7 miliardy korun

27. 6. 2019

Sdílet

Český telekomunikační úřad včera zahájil veřejnou konzultaci podmínek chystané aukce, v níž si zájemci rozdělí volné kmitočty v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz. Vydražené bloky budou technologicky neutrální, ale předpokládá se, že jej firmy využijí pro vybudování 5G sítí. ČTÚ i do finálního znění protlačil výhodu pro potenciálního čtvrtého operátora.

Konzultace potrvá měsíc, na podzim bude oficiálně vyhlášeno výběrové řízení a samotná aukce by měla odstartovat v lednu 2020 tak, aby do dubna byly kmitočty již rozdělené. Využívat se nicméně budou moci až do července, jakmile je uvolní televize DVB-T. Do státní pokladny poputuje minimálně 6,3 miliardy korun, tolik činí vyvolávací cena všech kmitočtů.

Pásmo 700 MHz jako poslední šance na čtvrtého operátora

Na dlouhé roky bude tato aukce poslední nadějí, že v Česku vznikne plnohodnotný čtvrtý operátor. Vzhledem k silné konkurenci a vysokým počátečním nákladům to nebude mít jednoduché, ale teoretická možnost tady je. Pásmo 700 MHz totiž jako jediné z těch, které se budou v dohledné době dražit, umožňuje relativně snadno pokrýt celou republiku sítí, která nabídne dostatečnou propustnost i pro náročné mobilní služby.

TIP: Nevzhlížejte ke čtvrtému operátorovi. Už je příliš pozdě [komentář]

ČTÚ draží pásmo o šířce 2× 30 MHz, rozdělené do čtyř bloků. Ten první (2× 10 MHz) je vyhrazený pro nováčky, tj. kohokoliv kromě O2, T-Mobilu a Vodafonu. Další bloky, dva 2× 5 MHz a jeden 2× 10 MHz už pak mohou získat i současní operátoři. Zároveň platí, že pokud se do prvního kola aukce nepřihlásí žádný nováček, o vyhrazený blok bude moci soutěžit i současná trojka. A naopak nováček by mohl získat dalších 5 MHz v případě, že se prvního kola nezúčastní dostatek stávajících operátorů (což je velmi nepravděpodobné). Vyhrazený blok pro nováčka má vyvolávací cenu 1,72 miliardy korun, dva pětimegahertzové bloky začnou na 860 milionech a poslední velký blok bude za 1,55 miliardy.

3500 MHz pro rychlejší 5G a fixní internet

Druhé dražené pásmo (3400 až 3600 MHz) bude v budoucích 5G mobilech fungovat také, ale vzhledem k charakteristice těchto frekvencí jím operátoři určitě nebudou pokrývat celé území. Využije se zejména v hustě osídlených oblastech, kde pomůže navýšit kapacitu sítě, nebo třeba na venkově, kde zase může nahradit Wi-Fi coby připojení k internetu. Totéž ostatně platí již pro přerozdělené pásmo 3700 MHz.

Úřad i proto na obě pásma stanovil společný spektrální limit. Stávající operátoři nesmí držet více než 80 MHz, nováčci mohou mít až 100 MHz. Těmi stávajícími jsou Nordic Telecom (80 MHz), Poda, O2 a Vodafone (všichni tři po 40 MHz). T-Mobile z předchozí aukce vyšel naprázdno. V aktuální aukci ČTÚ draží 10 bloků po 20 MHz a už teď je jasné, že Nordic bude mimo hru.

ČTÚ v roce 2020 vydraží tyto frekvenční bloky ČTÚ v roce 2020 vydraží tyto frekvenční bloky

Závazky a rychlost výstavby

Současní operátoři, kteří vydraží část pásma 700 MHz, budou muset povinně poskytovat národní roaming případnému novému operátorovi. Závazek potrvá 6 let od přidělení kmitočtů, nováček si přístup k 2G, 3G a LTE sítím konkurenta bude muset říct do tří let. Zároveň musí sám pokrývat alespoň 20 % populace. Operátorům ale nic nebrání domluvit se na spolupráci, když ještě nováček nebude mít toto pokrytí splněno. V každém případně musí stávající operátoři jednat s nováčky férově a nediskriminačně.

TIP: Zrušení pokut za ukončení smlouvy a změna operátora za dva dny by mohly platit od roku 2020

Všichni dražitelé v pásmu 700 MHz musí za nediskriminačních podmínek nabídnout také velkoobchodní přístup k síti, tj. povolit využívání služeb i virtuálním operátorům. Dražitelé též síť zpřístupní bezpečnostním složkám pro PPDR komunikaci.

Pásmo 700 MHz bude přiděleno do 30. června 2036.

  • Do 18 měsíců od nabytí kmitočtů musí spustit komerční provoz alespoň na části frekvencí.
  • Do 36 měsíců musí síť využívat celý rozsah frekvencí.
  • Do 1. ledna 2025 budou operátoři muset pokrývá 95 % území všech měst nad 50 000 obyvatel a 100 % železničních a dálničních koridorů.
  • Do poloviny roku 2025 musí pokrývat také 70 % populace ČR.
  • Do poloviny roku 2027 musí pokrývat 90 % populace a 70 % území všech českých okresů.
  • Do poloviny roku 2030 musí pokrývat 99 % populace a 90 % území všech českých okresů.

U posledních dvou bodů si ale stávající operátoři mohou započítat i současné pokrytí svých sítí v pásmech od 800 do 3800 MHz. Zvláštní podmínka se týká nevyhrazeného bloku 2× 10 MHz (na který mohou dosáhnout i stávající operátoři). U něj musí do tří let od nabytí kmitočtů pokrýt 95 % obcí bez vysokorychlostního internetu, tzv. bílá místa (viz tento seznam). Může si přitom ale započíst i současné pokrytí. A do pěti let musí pokrývat 70 % území Česka (už bez započtení současných kmitočtů).

Pásmo 3500 MHz bude přiděleno do 30. června 2032. V něm musí operátoři zahájit komerční provoz do 2 let alespoň na části nabytých frekvencí, do 4 let pak na celém rozsahu. Rozvojová kritéria už tak přísná nejsou. Od 3 do 5 let musí postavit alespoň 15 (fakt patnáct) vysílačů, po pěti letech jich musí mít 230 tak, aby v každém okrese byl alespoň jeden.

TIP: Nordic Telecom by se chtěl stát plnohodnotným operátorem

ČTÚ v podmínkách také uvádí, že se aukce mohou zúčastnit pouze operátoři, kteří jsou na sobě ekonomicky nezávislí. A tato podmínka potrvá až do konce platnosti přídělů, tedy let 2036 (700 MHz), resp. 2032 (3500 MHz). Úřad se tím chce pojistit, aby se současní operátoři nesloučili. U velké trojky fúze sice nehrozí, to by přes ÚOHS ani Evropskou komisi neprošlo, ale společnosti O2, Vodafone nebo T-Mobile by mohly mít spadeno na některého z nováčků.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?