Hlavní navigace

Jména zájemců o čtvrtého operátora nakonec budeme znát až příští rok

16. 10. 2019

Sdílet

Česko má reálnou šanci dostat plnohodnotného čtvrtého (a klidně i pátého, šestého…) mobilního operátora. ČTÚ totiž v souladu s plány Evropské komise a Mezinárodní telekomunikační unie přerozdělí část rádiového pásma 700 MHz, které místo televizí budou využívat mobilní sítě. Na dlouhou dobu to bude jediné volné spektrum s dostatečnou šířkou a zároveň nízkou frekvencí vhodnou k celorepublikovému pokrytí.

Úřad již koncem června zveřejnil předběžné podmínky aukce. Ty stanovují, o co se bude hrát, kdo se může zúčastnit, jaké jsou nároky na výstavbu i provoz sítí a jakým způsobem bude probíhat samotná dražební část. ČTÚ vyhradil jedno volné místo speciálně pro čtvrtého operátora a tuto výjimku si uhájil i po veřejné konzultaci (společnosti O2, T-Mobile a Vodafone byly samozřejmě proti). Finální podobu podmínek ale ještě neznáme. Zato víme, že se celá aukce odloží.

TIP: Nevzhlížejte ke čtvrtému operátorovi. Už je příliš pozdě [komentář]

ČTÚ původně očekával, že výběrové řízení vyhlásí na podzim a samotná aukce odstartuje v lednu. Nakonec ale na ledem připadne samotné vyhlášení a aukční fáze poběží od dubna. Podle současného harmonogramu se tak obálky případných zájemců budou otevírat až v únoru 2020 a dříve nebudeme vědět, kdo všechno se bude chtít zúčastnit. Aukční fáze také zabere nějaký čas a úřad očekává, že frekvence přidělí v průběhu července.

Již koncem června přitom skončí vysílání DVB-T, a tím se také uvolní zmíněné pásmo 700 MHz. Kvůli posunu aukce zůstane dočasně nevyužité a operátoři nedostanou možnost místo televize rychle spustit LTE či 5G.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?