Hlavní navigace

ČTÚ napomíná O2. Spotify nečerpající data porušuje síťovou neutralitu

18. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: O2

Český telekomunikační úřad dnes oznámil, že O2 porušuje pravidla síťové neutrality. Z již pravomocně ukončeného správního řízení vyplývá, že se O2 prohřešilo tím, že uživatelům nabízí poslech streamingové služby Spotify, aniž by se přitom čerpala data z balíčku. Na možné porušování síťové neutrality jsme na Cnews několikrát upozorňovali.

Podle principu, upraveného Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2120 z 25. listopadu 2015, mají koncoví uživatelé právo si zvolit, jaký obsah, aplikace či služby budou využívat prostřednictvím své služby přístupu k internetu. Poskytovatelé služeb přístupu k internetu naopak mají povinnost nakládat s veškerým provozem stejně, bez diskriminace, omezení nebo narušování,“ píše ČTÚ.

Tzv. zero rating exkluzivně zvýhodňující určitý typ provozu je dle eurounijních pravidel zakázaný. Virtuální operátor Kaktus kvůli tomu zrušil bezplatné surfování na Facebooku. O2 však pravidlo ignorovalo a dle nařízení ČTÚ musí podmínky služby změnit. Příliš starostí si však dělat nemusí, protože neomezený poslech Spotify byla předem oznámená výhoda platná jen na dva roky, a i bez zásahu ČTÚ by skončila v květnu 2018.

Operátoři však mohou nabízet zvláštní datové balíčky, které zvýhodňují určité služby. Nabídka ale nesmí být exkluzivní, ale otevřená pro všechny poskytovatele obsahu. Tomu se přizpůsobil Kaktus se sociálním balíčkem i Vodafone Pass a T-Mobile StreamOn.

Byl pro vás článek přínosný?