Hlavní navigace

Operátoři budou přelaďovat sítě. Získají tím více prostoru pro LTE nebo 5G

12. 7. 2019

Sdílet

Společnosti O2, T-Mobile a Vodafone se dohodly na tzv. refarmingu kmitočtového pásma 900 MHz. Spektrum, ve kterém všichni tři operátoři vysílají 2G (GSM), je totiž roztříštěné a nedovoluje spustit vysokorychlostní sítě.

Pro rozvoj takových sítí je nutné mít široké pásmo frekvencí. To operátoři mají, ale je rozkouskované do menších bloků podle toho, jak Český telekomunikační úřad frekvence přiděloval v několika aukcích. Po refarmingu získají širší souvislé bloky, takže vedle GSM bude moci běžet ještě jiná síť.

Fragmentace pásma 900 MHz (zdroj: GSMWeb) Fragmentace pásma 900 MHz (zdroj: GSMWeb)

Onu fragmentaci hezky ilustruje tabulky z GSMWebu. Znázorňuje přerozdělení kanálů (každý s šířkou 0,2 MHz). Šedé buňky patří Českým dráhám, které na daných frekvencích využívají vlastní síť GSM-R. Kanál 974 je volný. A modré, červené a purpurové kanály odpovídají přídělům tří síťových operátorů. Po refarmingu budou stejné barvy u sebe. O2 a T-Mobile budou mít souvislý blok o šířce 2× 12,4 MHz, Vodafone pak 2× 10 MHz.

(Zápis „2ד symbolizuje síť s frekvenčním duplexem, tzv. FDD, kde uplink a downlink běží na zvláštní frekvenci. Na rozdíl od časového duplexu TDD, kde se v obou směrech používá jedna frekvence, ale směr se pravidelných intervalech střídá.)

Refarmingem k lepším zítřkům

Defragmentaci devítistovky musí ještě odsouhlasit ČTÚ (celý měsíc bude probíhat veřejná konzultace). Pravděpodobně ale souhlasně kývne, protože k tomu již v minulosti sám vyzýval. Bránili se mu naopak operátoři. Skrz asociaci APMS ještě v roce 2014 tvrdili, že „v současné době by refarming pásma 900 MHz koncovým zákazníkům žádný posun v rozvoji vysokorychlostních služeb nepřinesl“.

Dřívější laxní přístup operátorů nás přitom připravil o dobré pokrytí 3G. Zatímco v zahraničí (s výjimkou Německa) na frekvenci 900 MHz vedle sebe běželo 2G i 3G, v Česku to nebylo možné a pro sítě třetí generace operátoři využívali pásmo 2100 MHz. To sice bylo širší a umožňovalo nabídnout rychlejší sítě, ale také se s ním mnohem hůře pokrývá. Kvůli tomu šlo české 3G naladit prakticky jen ve městech, na venkově by se budování nových vysílačů operátorům nevyplatilo.

Polský T-Mobile stavěl 3G v pásmech 900 i 2100 MHz Polský T-Mobile stavěl 3G v pásmech 900 i 2100 MHz, rozdíl v pokrytí je velký

Jediný, kdo nakonec devítistovku využil i pro jiné účely, je Vodafone. Ten v roce 2013 začal v daném pásmu stavět LTE. Šlo ale pouze o dočasné řešení, které po třech letech utlumil. Experiment si mohl dovolit, protože využil souvislý blok (na obrázku jde o kanály 985 až 999 s šířkou 2 × 3 MHz). S takto úzkým blokem mohl dosahovat maximální teoretické rychlosti 22,5/7,5 Mb/s. To bylo na úrovni možností 3G, ale s mnohem lepším pokrytím.

Jaké plány mají operátoři s devítistovkou do budoucna, zatím nevíme a do karet jim nevidíme. Kvůli zachování zpětné kompatibility v něm ale ještě dlouho poběží 2G. Sítě 3G skončí do pár let. A LTE se možná časem přestěhuje pásma 900 MHz, aby ostatní frekvence zabralo 5G. Alternativou je také přesun současného 3G do devítistovky a využití celého pásma 2100 MHz pro LTE a 5G.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?