Hlavní navigace

„Wifináři“ budou moci nabízet i gigabitový internet. ČTÚ otevírá pásmo 60 GHz

25. 11. 2019

Sdílet

Regionální poskytovatelé internetu dostanou pořádnou vzpruhu. Český telekomunikační úřad konečně rozhodl o uvolnění bezlicenčního rádiového pásma 60 GHz i pro venkovní instalace. Díky tomu budou moci vznikat bezdrátové sítě nové generace, které nabídnou rychlosti ve stovkách megabitů za sekundu, či jednotkách gigabitů.

Oproti současným řešením v bezlicenčních pásmech 2,4 GHz a 5 GHz, kde wifináři mohou vysílat v kanálech širokých 20–40 MHz, resp. 20–160 MHz, totiž nové pásmo pracuje s 2,16GHz kanály. Se současným standardem WiGig 802.11ad z nich lze vyždímat teoretickou propustnost až 4,6 Gb/s, u budoucího 802.11ay to bude ještě více.

Pásmo s frekvencemi 57 až 66 GHz GHz bude uvolněno v lednu 2020, od toho data by oficiálně (a legálně) mohly vznikat první venkovní sítě. Hardwarová výbava od firem jako MikroTik nebo Ubiquiti již existuje a základní stanice i klientské jednotky stojí jen v řádu tisíců korun.

Poskytovatelé internetu ale budou muset zahustit síť vysílačů. Pásmo 60 GHz má totiž kratší dosah (nižší stovky metrů), hlavním zabijákem je atmosférický kyslík, jehož molekuly rezonují právě na těchto frekvencích, takže způsobí výrazný útlum.

TIP: Gigabitový internet na každém rohu. Facebook na to má plán i technologii

Omezený signál ale má i jednu praktickou výhodu. Díky úzkému vyzařovacímu laloku a kratšímu dosahu se venkovní sítě nebudou vzájemně rušit. Alespoň ne tolik jako u současných pásem 2,4 a 5 GHz, kterých je ve vzduchu plno.

Byl pro vás článek přínosný?