Hlavní navigace

Operátoři berou nejen televizím. ČTÚ jim přidělí frekvence využívané rádii

22. 11. 2019

Sdílet

Český telekomunikační úřad připravuje aukci pásma 700 MHz, které teď místo televizí budou využívat mobilní sítě. Za dva tři roky by mobilní operátoři mohli vystěhovat i vysílatele rádií. Úřad v nejnovějším přezkumu rozhodl o budoucnosti pásma 1,5 GHz (někdy označovaném jako pásmo L), ve kterém dnes společnosti České radiokomunikace, Teleko a RTI cz vysílají digitální rádio.

Po skončení individuálních oprávnění (31. 12. 2021) jim už ČTÚ nebude prodlužovat licence a pásmo budou moci v souladu s plány Světové telekomunikační unie využívat mobilní operátoři. ITU o harmonizaci pásma L pro mobilní účely rozhodla v Ženevě na konferenci WRC-15. Plán následně podpořily i evropské země na Konferenci správ pošt a komunikací.

ČTÚ v přezkumu uvádí, že vysílatelé rádií z rozhodnutí nemají radost a budou požadovat kompenzace v podobě kmitočtů v pásmu III. To je také do budoucna perspektivnější a dnes se v něm vysílá DAB+. Toto pásmo totiž funguje na nízkých kmitočtech 174–230 MHz, které mají daleký dosah a dobrý prostup překážkami. V pásmu L využívané rádii (1452–1479,5 MHz) se pokrývá násobně hůř a pro celoplošné vysílání by se muselo vybudovat více vysílačů. A to není perspektivní už z toho důvodu, že nové rádiové přijímače už s tímto pásmem nepočítají.

V řadě evropských zemí se již pásmo pro mobilní účely využívá, rozděleno bylo v Británii, Německu, Švýcarsku nebo Itálii. Soutěžit o něj budou i na Slovensku. Pásmo 1500 MHz má v mobilních sítích unikátní pozici, protože se jako jediné využívá pouze pro posílení downlinku ostatních pásem. Označuje se proto jako SDL – supplementary downlink. Ostatní pásma fungují v duplexním režimu, takže se v nich data proudí oběma směry. Jen se k tomu někdy využívá časové dělení (TDD), kde se uplink a downlink o frekvenci střídají v pravidelných intervalech, a někdy frekvenční dělení (FDD), kdy uplink i downlink mají vlastní frekvence.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?