Hlavní navigace

ČTÚ reguluje trh telekomunikací podle nového zákona už 15 let

1. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: ČTÚ

Český telekomunikační úřad dnes slaví 15 let. ČTÚ sice vznikl již v červenci roku 2000 na základě zákona č. 151/2000 Sb. a předtím byl součástí vždy nějakého ministerstva. V roce 2005 ale nabývá účinnosti nový zákon (č. 127/2005 Sb. o elektronických komunikacích) a podle něj vzniká nové ČTÚ jakožto právní nástupce předchozího ČTÚ. „Nové“ ČTÚ se liší především v úkolech a pravomocích či implementaci evropského regulačního rámce. Nově analyzuje relevantní trhy. Úřad se tak papírově stal významějším hráčem, i když v praxi to tak ještě dlouho nevypadalo.

Bič na operátory? Nejblíže k tomu úřad měl za Nováka

Předsedou Rady ČTÚ byl v letech 2006 až 2013 Pavel Dvořák. Jmenovala jej vláda Jiřího Paroubka, před ním ve funkci po celou dobu působil David Stádník, jehož odvolala Dana Bérová. Od roku 2013 Jaromír Novák a od letošního ledna (po Babišovou vládou zpackaném odvolání) je novou předsedkyní Hana Továrková.

Dalšími čteny aktuálně jsou Jiří Peterka (mandát končí letos), Josef Chomyn (2022), Lukáš Zelený (2024) a Marek Ebert (2025).

ČTÚ má, nebo může mít velký vliv na to, jak u nás vypadají telekomunikační sítě, zejména ty mobilní. V prostředí rádiových frekvencí (aka omezených statků), kde z principu nemůže plně fungovat volný trh, je role regulátora důležitá. Členy Rady ČTÚ i předsedu volí vždy na několikaleté období vláda, a tak nemůže jít o zcela nezávislý orgán. Určitou pojistkou je, že pětičlenná Rada je každý rok obměňována po jednom členu a nikdo nemůže odvolat celou Radu.

zdroj: Twitter ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.