Hlavní navigace

ČTÚ udělal místo 4. operátorovi. Zaplatí minimálně 450 milionů korun

20. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

ČTÚ má hotovy podmínky aukce, které ale ještě 30 dní zůstanou otevřené kvůli případným připomínkám. Celková vyvolávací cena je 9,2 miliardy, nejdůležitější blok v pásmu 800 MHz bude stát minimálně 6,6 miliardy korun.

Úřad bude prodávat šest bloků v pásmu 800 MHz, 11 bloků v pásmu 1800 MHz a 23 bloků v pásmu 2600 MHz. Dražit se budou jednotlivě dle následující tabulky.

ČTÚ

Šéf ČTÚ Pavel Dvořák očekává, že vzhledem k tlaku pro vstup čtvrtého mobilního operátora prodá všechny bloky. Prý tomu byly přizpůsobeny i ceny, které by neměly být překážkou pro případný nástup další konkurence.

Prostor pro čtvrtého

V pásmu 1800 MHz ČTÚ vyhradil jeden blok 2 × 15 MHz pro případného nového operátora, který by v daném pásmu mohl vysílat tradiční GSM. Stávající trojka na tento blok nedosáhne, neboť ČTÚ stanovil spektrální limity. V pásmu 1800 MHz nesmí nikdo zabírat více než 2 × 23 MHz, což už O2, T-Mobile i Vodafone vyřadilo ze hry. Poprat se ale můžou o dalších 10 bloků. 

U 800MHz a 2600MHz pásem se předpokládá, že poslouží datovým sítím 4. generace (LTE). Zvlášť 800MHz frekvence uvolněné po skončení analogového vysílání budou velmi žádané, a proto jsou i nejdražší – každý blok stojí milimálně 1,1 miliardy. Výhodou nižší frekvence je větší dosah, tedy lepší pokrývání území s menším počtem vysílačů. Většina bloků bude v aukci abstraktní a operátoři nebudou vědět, který konkrétné kupují. Rozdělení nových pásem bude trvat až do 31. března 2028.

Nový operátor ale nebude nijak cenově zvýhodněn, maximálně může získat onen důležitý blok 2 × 15 MHz za počáteční cenu 450 milionů korun. Pokud se nikdo nepřihlásí, zřejmě půjde do nové aukce s jinými podmínkami.

Další „výhody“ pro nové plnohodnotné i virtuální operátory

ČTÚ už s předstihem tvrdil, že se zasadí o vstup virtuálních operátorů a pro co nejvhodnější podmínky pro případné plnohodnotné konkurenty. Cesty k tomu vedou dvě – národní roaming a povinná velkoobchodní nabídka.

Národní roaming může využít nový operátor, který teprve buduje vlastní síť, ale aby mohl nabízet služby v celé republice, propůjčuje si kapacitu od jiných. Nový operátor může roaming využít až poté, co pokryje alespoň 20 % populace. Zajímavé je, že povinnost poskytovat národní roaming mají všichni stávající operátoři, tato podmínka totiž platí jak pro nově prodávané kmitočty, tak i pro dříve získané (GSM 900/1800 MHz). Zde se možná T-Mobile, O2 a Vodafone budou bránit a v následujícím měsíci se pokusí pravidla přepsat. Délka roamingu musí trvat alespoň dva roky.

Velkoobchodní nabídka je zajímavější pro virtuály. Tak trochu. U všech nově získaných frekvencí je totiž podmínka, že její majitel musí síť nabízet i pro ostatní operátory, třeba i virtuální. Jenže výstavba nových sítí bude trvat 5–6 let (hranice stanovená ČTÚ). Do té doby tady virtuál být nemusí. ČTÚ totiž nemůže měnit podmínky u už jednou rozdělených pásem, neboť by jej operátoři ihned napadli soudně.

Noví operátoři to nebudou mít snadné

O2, Vodafone i T-Mobile nemají zájem, aby nějaký virtuál využíval jejich síť. Do výstavby investovali miliardy, udržují si stabilně vysoké ceny. Virtuál by s nulovými náklady přišel, tlačil dolů koncovou cenu, a tím by museli zlevňovat i oni.

Národní roaming je pro ně výhodnější. Nový operátor bude muset vysypat minimálně půl miliardy za frekvence a další finance za jejich využívání. Miliardy bude stát provoz a budování vlastní síťě a ještě navíc pronájem kapacit od stávající trojky.

Pokud nepřijde další silný nadnárodní hráč (nabízí se hlavně Orange), nevidíme naději na nového operátora příliš růžově. Aby dohnal ostatní, musel by do začátku vsadit spoustu peněz, pak bojovat agresivní cenovou politikou, aby nabral klienty, takže nemůže počítat ani s takovými maržemi. Kdo si to u nás může dovolit?

ČTÚ bohužel nezavedl asymetrické propojovací (terminační) poplatky, které by nového operátora zvýhodnily. Za hovory do cizích sítí tak bude případný nový operátor platit stejně jako ostatní.

Plán pokrývání

Vítězové aukcí se zavazují, že do 5–6 let musí pokryt značnou část území, jinak jim hrozí odebrání licencí. Čísla se liší podle obchodovaných pásem:

  • 800 MHz: musí nejdříve pokrývat řídce osídlené okresy (označené jako A), za každý pokrytý okres A může pokrýt i hustě osídlený okres B; do 30 měsíců musí pokrýt 95 % okresů A; do 5 let (nový operátor do 6 let) musí pokrýt všechny okresy; to samé platí pro železniční koridory a dálnice
  • 1800 MHz: pokrytí 50 % populace do 6 let
  • 2600 MHz: pokrytí 30 % populace do 5 let (nový operátor do 6 let)

Jak dlouho potrvá aukce

Podmínky byly zveřejněny včera, zájemci a vlivné skupiny mají 30 dní na to, aby ČTÚ předložili připomínky. (A že toho operátoři vzhledem k povinném národnímu roamingu určitě využijí.). Výběrové řízení startuje 22. června 2012. Až 12. listopadu začne samotná aukce s přihazováním.

Výsledky budou známy 1. prosince, 13. prosince budou rozděleny frekvence a 15. ledna 2013 celý ten kolotoč skončí.

Pokud se podmínky nezmění a někdo koupí onen důležitý blok v pásmu 1800 MHz, dočkáme se nového operátora nejdříve v polovině roku. Možná později. Než získá povolení ke stavbě vysílačů, než je nainstaluje, než pokryje 20 % populace, aby mohl využít národního roamingu, aby tak pokryl celou republiku, to zkrátka potrvá.

Na ctu.cz najdete plné znění podmínek, aukční řád a další dokumenty v češtině a angličtině.







Byl pro vás článek přínosný?