Hlavní navigace

Čtyři roky po akvizici Microsoft zařízne Mixer. Podává si ruku s Facebookem

24. 6. 2020

Sdílet

Možná si na to už ani nevzpomenete, ale Microsoft vlastní herní streamovací videoslužbu. Mixer se původně jmenoval Beam a Redmondští jej koupili v srpnu 2016, tj. pouhých pár měsíců po spuštění. Jeho devizou měla být minimální prodleva, a to díky protokolu FTL. Umožnil větší interaktivitu přenosů, neboť publikum mohlo promptně reagovat. Od roku 2017 už byl Beam známý jako Mixer a našli byste ho integrovaný mj. v konzoli Xbox. Dnes víme, že ani přes své výhody služba díru do světa neudělala. Možná nastoupila příliš pozdě, ale trh dnes ovládá zejména Twitch, který zahájil provoz v roce 2011 a který byl koupen Amazonem v roce 2014. V průměru ho denně navštíví 17,5 milionu lidí. Video streamují více než čtyři miliony unikátních tvůrců a tvůrkyň každý měsíc.

Pozor, neplést s Mixérem od Seznamu. Šlo o hudební službu, která provoz ukončila v srpnu 2016.

Mixer měl ještě jednu výhodu, a sice silného hráče v branží. Ani přes integraci s herním ekosystémem Microsoftu se službě nepodařilo oslovit dostatečné publikum. Provozovatel prý ani neuměl platformu dostatečně škálovat. Phil Spencer pro The Verge potvrdil, že jako problém vnímá i pozdní nástup služby. Její provoz vezme za své o to rychleji. Mixer skončí 22. července. Poněkud překvapivě Redmondští jako alternativu nabízí Facebook Gaming, který odstartoval před zhruba dvěma roky.

Partnerství s Facebookem

Facebook jako zvolený partner nabídne nově příchozímu publiku uvítací balíčky, umožní vydělávat na streamech apod. Poněkud ironicky ale Microsoft přiznává, že po uvedeném datu budete moct z Xboxu streamovat jedině přes Twitch, případně po připojení k počítači pomocí nástrojů jako XSplit. Pokud jste si předpláceli tarif Pro, obdržíte Xbox Gift Card s kreditem v hodnotě 15 dolarů. Více informací hledejte na webu podpory Mixeru.

Mimochodem, Microsoft není jediný velký subjekt, který si se streamováním her neuměl poradit. YouTube Gaming fungoval od roku 2015 do roku 2019. Je ale nutné dodat, že ačkoli už herní obsah není striktně oddělený od ostatních videí, YouTube je pro herní komunitu důležitá služba. Microsoft svůj YouTube nemá.

Phil Spencer v uvedeném rozhovoru mluví také o tom, že potřebuje silného partnera, aby s xCloudem dokázal oslovit dvě miliardy lidí, jak si Microsoft představuje. Mixer tak ve výsledku rovněž uvolňuje cestu pragmatickému partnerství s Facebookem a službě xCloud. Z Mixeru zbude technologie pro přenos videa, kterou Redmondští hodlají zužitkovat v Teams.

Zdroje: From the Myxer | Facebook Gaming Creators | Twitch Press Center | The Verge | web podpory Mixeru

Byl pro vás článek přínosný?