Hlavní navigace

Čtyřjádrový Broadwell pro socket LGA 1150 prý bude, dvoujádra přejdou na BGA

30. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden se kromě jiných detailů o blížících se procesorech Haswell objevila ještě další informace o tom, co Intel do budoucna chystá. Jedná se o přehled variant, v nichž budou k dispozici procesory generací Haswell a Broadwell. Zatímco u Haswellu se v podstatě nic nového nedozvídáme, k Broadwellu jsme zatím detaily neměli. Zajímavější jsou o to více, že obsahují informace o verzích Broadwellu jak v pouzdru BGA, tak i pro socket LGA 1150.

Informace o verzích Haswellu v podstatě kopírují to, o čem jsme psali již před časem zde. Desktopové varianty pro socket LGA 1150 mají v označení písmena DT. V tabulce také můžete vidět novou variantu H, což budou modely na pomezí desktopu (například pro PC typu all­-in­-one a jiná kompaktní PC) a notebooku v provedení BGA. Opět se potvrzuje, že ultramobilní čipy typu ULV budou k dispozici jen se dvěma jádry a v provedení BGA.

Fyzické varianty čipů Haswell a Broadwell

Tabulka pro Broadwell obsahuje značně méně variant. Nejpodstatnější je zřejmě přítomnost čtyřjádrové varianty pro desktopový socket LGA 1150. Kolovaly totiž informace (šířené sererem PC Watch), že Broadwell se bude prodávat jen připájený na základní desku a výměna či upgrade nebudou možné. Čtyřjádro bude také k dispozici pro mobilní socket používaný v noteboocích a také ve variantě BGA. Zvažované TDP uvádí tabulka pro mobilní verze jako 35 a 55 W, pro desktop ale může být vyšší.

Stejně zajímavé ale je, že dle tabulky se již budou dvoujádrové čipy vyrábět jen pro segment nízkospotřebových CPU pro ultraboky. Ty budou mít TDP 10 a 15 W a opět se omezí na pouzdro typu BGA. Pokud se tato informace potvrdí, budou tedy dvoujádrové procesory na bázi Broadwellu v desktopu zcela chybět.

Na jednu stranu si můžeme oddechnout, že snad nepřijdeme o možnost upgradu příští rok koupených desek na Broadwell. Bylo by ostatně poměrně zvláštní, kdyby Intel novou generaci procesorů v balení LGA 1150 neuvedl, neboť náklady navíc by se mu měly snadno vrátit. Ze stejného důvodu je ale divné, že by firma takto nabízela pouze čtyřjádra. Opomenutí levnějších dvoujader tak zároveň nadále živí pochybnosti. Nezdá se mi příliš pravděpodobné, že by již firma zamýšlela učinit z čtyřjader v desktopu standard.

Logo společnosti Intel

Vysvětlení by mohlo být takové, že trh dvoujader roku 2014 v představách Intelu žádný upgrade potřebovat nebude. Již stávající Celerony, Pentia a Core i3 očividně nejsou limitovány výrobním procesem ani spotřebou. Znakem toho je například zpoždění, se kterým je firma uvádí na trh. Hlavním úkolem těchto CPU je dnes nejspíše to, aby příliš nekonkurovala dražším Core i5 a i7. V očích Intelu tedy mohou být dvoujádrové Broadwelly pro socket LGA 1150 zhola zbytečné.

 

Uvidíme samozřejmě, zda se věci skutečně vyvinou tímto směrem. Jak můžete vidět, tabulka variant Haswellu je mnohem košatější než ta u Broadwellu. Je tak ve hře i varianta, že u generace roku 2014 ještě nejsou všechny modifikace uzavřeny a oznámeny partnerským firmám. Pro nás ale tak jako tak bude důležité až to, jak se Intel k socketům postaví v roce 2015, kdy nahradí Broadwell zcela novou architekturou. S tím by se obyčejně spojoval příchod nové platformy, takže uvidíme, zda ji Intel znovu pokryje v celém cenovém rozsahu (nebo zda na ní v katastrofickém případě zcela rezignuje).

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?