Hlavní navigace

CuBoxTV: téměř ideální HD přehrávač běží na OpenELEC a Kodi (recenze)

18. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

O renesanci jednoduchého přehrávače k televizi se snaží izraelská společnost SolidRun. Její CuBoxTV je malá krabička se vstupy pro vaše zdroje filmů a výstupem na televizi. Nejnovější čtyřjádrový model je na trhu necelý rok a v nabídce je ve třech verzích podle operační paměti (1, 2 a 4 GB) v cenách 100, 130 a 150 dolarů. Tip: Jak nastavit a používat Kodi, nejlepší aplikaci pro televizor

CuBoxTV
procesor i.MX6 Quad (ARMv7) na 1 GHz
operační paměť 1 GB (může být i 2 nebo 4 GB)
vstupy gigabit LAN, 2× USB 2.0, eSATA
výstupy HDMI 1.4b, optický TOSLink
úložiště 8 GB microSD
napájení externí adaptér
rozměry a hmotnost 5 × 5 × 5 cm / 281 g
OS OpenELEC verze 5.95.5, Kodi 15.1
zapůjčil SolidRun
cena $99 (okolo 2700 Kč)

CuBoxTV obsahuje operační systém OpenELEC, což je linuxová distribuce určená speciálně pro přehrávače. S Linuxem ale vůbec nepřijdete do styku, hned po zapnutí se objeví Kodi (bývalé XBMC). Ve srovnání s neohrabaným Androidem, pro který sice už také Kodi existuje, může být CuBoxTV s jednoduchým dálkovým ovládáním teoreticky dokonalé zařízení.


 Při objednávce si zvolíte typ adaptéru (110 V nebo 220 V), zda chcete modul Wi-Fi a nakonec si vyberete, zda využijete infračervené dálkové ovládání za příplatek 10 dolarů (vyrobené přímo pro CuBoxTV).


 U Wi-Fi jde o prověřený TP-Link TL-WN823N standardu 802.11n do portu USB za příplatek 12 dolarů a u nás jej koupíte za stejnou cenu 310 Kč. Dálkový ovladač lze nahradit drátovou i bezdrátovou klávesnicí a mělo by fungovat i univerzální Logitech Harmony. Možná budete překvapeni, že na CuBoxTV fungují i tlačítka přehrávače z běžného televizního ovladače. Stačí, pokud máte aspoň trochu moderní televizi. CuBoxTV lze ovládat i přes aplikaci ze smartphonu.


Malá černá kostka váží jen 281 gramů, a tak s ní zapojené kabely pěkně cvičí. Napájení zajišťuje externí adaptér, se kterým má CuBoxTV stálou spotřebu kolem 4 až 6 W, a to bohužel i pokud je uspaný. Uvnitř je čtyřjádrový procesor i.MX6 (ARM) na frekvenci 1 GHz, grafický čip Vivante GC2000 (OpenGL) a operační paměť podle zakoupeného typu. Já mám na test nejslabší verzi s 1 GB, což s přehledem stačí a volná paměť po startu je okolo 670 MB.

CuBoxTV nemá vlastní úložiště a operační systém je nahraný na 8GB microSD kartě. Filmy do něj dostanete ideálně z NASu či z externích disků, ale umí i jiné síťové zdroje, třeba nasdílené složky z počítače. Gigabitové síťové rozhraní je kvůli sběrnici i.MX6 limitováno na rychlost 470 Mb/s, což je ale stále více, než byste dostali z Wi-Fi. Pro lepší zvuk můžete využít digitální optický zvukový výstup TOSLink.


HDMI verze 1.4b umí nejvýše 4K při 24 Hz nebo 1080p při 120 Hz. Jediným omezením do budoucna může být snímková frekvence filmů ve 4K. Na takový obsah je ale ještě několik let čas a jediné mínus se skrývá jinde.

Prostředí Kodi je dobře známé a slouží pro přehrávání filmů, seriálů i hudby, k jejichž zdrojům umí přistupovat nejen přes omezené DLNA, ale i přímo přes Sambu ke sdíleným diskům. Umí i YouTube a mnoho dalších aplikací, například automatické vyhledávání a stahování titulků. Kodi se také samo aktualizuje na nejnovější verzi, nebo si místo něj můžete nahrát připravené instalace OS Android 4.4, GeexBox XBMC (opět Kodi, jen na jiné distribuci) nebo Debian.

CuBoxTV je podobný Raspberry Pi, ovšem nemusíte nic bastlit ani nastavovat, prostě máte hotový přehrávač. Náročné filmy v 1080p mu problém nedělají, umí i digitální zvuk DTS, přepínat zvukové stopy, zvládne interní i externí titulky. Český uživatel si může doinstalovat internetové televize iVysílání, Stream, Videačesky, Prima Play, DVTV a několik dalších. To vše běží při minimálním zatížení procesoru, i když teplota zařízení pod 60 °C neklesá (ale jde o běžnou pracovní teplotu).


Video ve 4K je už ale trhané a nejmodernější HEVC (H.265) také nezvládne a procesor je na 100 %. Oboje by mělo být vyřešeno v další verzi přehrávače. I když se už objevují i kvalitní přehrávače s Androidem, tak co bychom dali za to, aby některý výrobce televizí nahradil celé svoje Smart TV systémem OpenELEC.

Plusy / mínusy
Kodi a OpenELEC
lze ovládat z vlastního dálkového ovladače
fungují všechny české internetové televize
nemá výkon na filmy v H.265
spotřeba
Hodnocení 90 %

 

Podpora formátů:

  • Video Decoders: MPEG-4 ASP, XVID, H.264 HP, H.263, MPEG-2 MP, MJPEG BP, VP8, Sorenson-H263.
  • Video Encoders: MPEG-4 SP, H.264 BP, H.263, MJPEG BP
  • Image Codecs: JPEG, BMP, GIF, PNG.
  • Audio Decoders: AAC, AACPlus, MP3, Vorbis, FLAC, WAV.
  • Audio Encoders: SBC, MP3.
  • Speech Codecs: G.723.1, G.726, G.711, G.729AB,NB/WB AMR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.