Hlavní navigace

Curiosity vyfotilo dosud největší panorama Marsu. Podívejte se

Sdílet

Hlavním posláním vozítka Curiosity je provádět chemické a fyzikální pokusy, které by pomohly najít stopy života na rudé planetě. Je ale také příležitostným fotografem. Loni mezi 24. listopadem a 1. prosincem pořídilo dvě obří panoramata přibližující oblast Glen Torridon, jednu ze stran hory Mount Sharp, na kterou se rover snaží dostat.

První panorama má rozlišení 1,8 gigapixelu (1800 megapixelů) a pořídil jej aparát Mastcam během šesti a půl hodin focení napříč čtyřmi dny. Aby operátoři NASA/JPL zachovali konzistentní světelné podmínky, fotilo se vždy mezi polednem a druhou hodinou odpolední tamního času. Druhé panorama s rozlišením 650 megapixelů ukazuje stejnou oblast, ale v záběru je vidět i kus Curiosity, fotilo se totiž druhým objektivem.

TIP: Vědci pořídili první fotku černé díry

Mastcam používá dvě čočky, mezi nimiž může kdykoliv přepínat. Levé oko disponuje optikou s širokoúhlým 34mm ohniskem, pravé pak nese 100mm teleobjektiv. Snímač má mimochodem rozlišení 1600 × 1200 px a snímky či videa uchovává na 8GB úložiště. Během focení panoramat pořídil více než tisíc snímků, všechny se na něj vešly. NASA uvádí, že pojme několik hodin HD video nebo cca 5500 fotek v RAWu.

Obě panorama si můžete prohlédnout na webu nasa.gov, kde lze fotky posouvat a zvětšovat dle libosti podobně jako mapy. Nechybí ale ani odkazy na stažení obrázků v TIFFu, jen se vám při jejich otevírání počítač hodně zapotí. Menší obrázek má 717 MB (rozlišení 29 164 × 8 592 px), větší pak 2,25 GB (88 797 × 22 958 px).)

TIP: První létací stroj na jiné planetě. NASA vyšle na Mars helikoptéru

NASA včera mimochodem prozradila také název nového roveru, který k rudé planetě vyšle letos v červenci v rámci programu Mars 2020. Jmenuje se Perseverance (vytrvalost) a navrhl jej žák sedmé třídy z Virginie.

Zdroj: NASA

Byl pro vás článek přínosný?