Hlavní navigace

D-Link DNS-323: diskové pole pro gigabit

17. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Až do nitra NAS, kamarád hlavně s Windows

Pokud však takovému úložišti svěřujete svá data, není dobré podceňovat jejich bezpečnost. Právě proto osadila společnost D-Link testované síťové diskové pole DNS-323 přímo dvěma sloty pro pevné disky. Instalovat můžete buďto oba disky nebo jen disk jediný s tím, že časem můžete doinstalovat disk další. Záleží jen na vašich preferencích.

S bytelnou konstrukcí

Na první pohled diskové pole D-Link DNS-323 ničím nevybočuje ze zaběhlých standardů své kategorie. Při bližším pohledu překvapí robustním kovovým tělem, díky kterému je hmotnost zařízení natolik velká, že do podložky nepřenáší vůbec žádné vibrace. Sloty pro pevné disky odkryjete pouhým vytažením předního čela nahoru a analogicky opačným způsobem jej zase umístíte zpět.

Pevné disky nejsou v šachtách nijak fixovány, při větším pohybu celým diskovým polem tak ve svém umístění poněkud „hrkají“. Tato vůle mezi tělem disku a stěnami šachet je závislá na typu použitého disku, u většiny běžně dostupných typů se s ní však setkáte. Z tohoto důvodu mohu D-Link DNS323 doporučit především k použití na stabilní podložce, která se příliš často netřese.

Je skvělé, že pro instalaci disků nepotřebujete žádné kabely, disky stačí pouze zasunout do šachet. Pro jejich optimální chlazení se stará automaticky řízený ventilátor umístěný na zadní stěně, který společně s kovovým tělem zajišťuje dostatečné chlazení disků – i při trvalé zátěži jsem na povrchu disků naměřil přijatelnou teplotu 42 stupňů Celsia. Řídící aplikace disků je navíc zcela zastavuje v případě neaktivity, čímž jejich teplota v těchto okamžicích dále klesá. Ovšem pokud chcete, můžete tuto funkci vypnout a nechat disky běžet neustále.

Možnosti propojení s okolím jsou spíše standardní, kromě konektoru RJ45 gigabitové síťové karty zde najdete také USB 2.0 konektor určený pro připojení dalších periferií, podporovány jsou čtečky paměťových karet pevné i flash disky a také tiskárny. Ty lze díky vestavěnému tiskovému serveru sdílet s ostatními počítači v síti.

   

 

   

S jedním diskem i dvěma

Podporou několika provozních režimů můžete využít bohatých možností konfigurací pevných disků. V zařízení můžete používat buďto jeden samostatný disk, dva disky rozdílných velikostí nebo dva zcela identické disky. V prvním režimu je použití zřejmé: jediný disk používáte pro sdílení dat mezi počítači a využíváte celou jeho kapacitu pod určeným sdíleným jménem.

Další varianta nastane, pokud k prvnímu disku dokoupíte disk další. Pokud disk dokupujete později, nedá se předpokládat, že se bude jednat o zcela identický model s diskem již používaným. Máte tedy dvě možnosti, jak jej do diskového pole zapojit. Můžete jej použít jako další sdílený disk (bude dostupná jeho celá kapacita pod sdíleným názvem rozdílným od prvního disku), nebo jeho kapacitou rozšířit volné místo na již používaném disku. Tento režim se jmenuje JBOD a najde použití u většiny domácích instalací síťového diskového pole D-Link DNS-323.

 

   

 

   

Zbývající dva provozní režimy předpokládají použití dvou identických pevných disků, na kterých umožňují použít pole RAID 1 a RAID 0. Zatímco pole RAID 1 zrcadlí obsah obou disků, díky čemuž máte svá data v bezpečí a chráněná proti poruše některého z disků, pole RAID 0 rozděluje rovnoměrně data na oba disky a díky tomu nabízí (téměř) dvojnásobnou rychlost čtení i zápisu dat ve srovnání s předchozím typem pole. Tedy alespoň teoreticky.

Upřednostňuje Windows

K datům uloženým na pevných discích testovaného pole můžete přistupovat prostřednictvím síťových protokolů Samba (Sdílení disků v systému Windows XP) a FTP, uživatelé jiných operačních systémů by však uvítali podporu pro ně vhodnějších protokolů, například AFP (pro uživatele systémů Mac OS X) nebo NFS (pro uživatele Linuxu). Vzhledem k tomu, že sám D-Link používá v diskovém poli DNS-323 upravenou verzi Linuxu, by jistě nebyla podpora těchto protokolů žádným velkým problémem. Navíc velká část konkurenčních produktů patřících do stejné třídy tuto možnost nabízí.

Kromě těchto souborových sdílených protokolů nabízí D-Link DNS-323 také možnosti multimediálního sdílení obsahu. V domácnosti mohou být hudební, fotografické a video sbírky po archivaci na DNS-323 přenášeny pomocí vestavěného UPnP AV mediálního serveru do kompatibilních přehrávačů médií, například z výrobní řady D-Link MediaLounge. Tato funkce přináší vysokou míru komfortu a není přitom zapotřebí zapínat počítač. DNS-323 má také iTunes server. Když je aktivován, bude DNS-323 automaticky detekován v programu iTunes, což znamená, že software bude moci najít a přehrávat hudbu přímo z DNS-323. 

Jak je rychlý, jak se nastavuje přes aplikaci a jak jej hodnotíme

Vše nastavíte přes web

Přestože na instalační cédéčku najdete také jednoduchou konfigurační aplikaci, je vhodnější použít webové administrační rozhraní. To sice není lokalizováno do češtiny, umožňuje však nastavit všechny parametry diskového pole v přehledném průvodci. Při prvním připojení k zařízení musíte nejdříve zvolit typ použití pevných disků, které jsou poté podle vašeho přání zformátovány.

Na discích můžete zakládat jednotlivé adresáře, jejichž obsah lze sdílet mezi uživatele nebo skupiny uživatelů, přičemž všem z nich lze nastavit rozdílná přístupové opatření. Díky tomu můžete zařízení použít také v korporátním prostřední, kde může především pro menší a střední firmy zcela nahradit stávající souborový server.

Šikovnou funkcí je také odložený správce stahování. Prostřednictvím webového formuláře mohou uživatelé, kteří k tomu mají oprávnění, naplánovat automatické stažení souborů uložených na FTP nebo webovém serveru v internetu. To je užitečné tehdy, pokud chcete stáhnout velký objem dat a nechcete tím omezovat síťový provoz ostatních uživatelů: své stahování tedy naplánujete na noční hodiny a firmware diskového pole se již postará o zbytek. Trochu zamrzí snad jen absence klienta pro výměnné sítě bittorrent.

Využívá gigabitu

Rychlostní testy nás v redakci velmi překvapily. Někoho možná překvapí minimální rozdíly v rychlosti při použití diskových polí RAID 1 a RAID 0. Zatímco u nesíťových diskových polí nebo u stejně orientovaných discích instalovaných ve stolních počítačích lze běžně dosahovat dvojnásobných přenosových rychlostí ve prospěch RAID 0 pole, rozdíly v případě pole D-Link DNS-323 byly v podstatě zanedbatelné. Úzké hrdlo je tedy jinde.

Stejně tak ani není nutné zveřejňovat sady testů přenosové rychlosti prováděné na stomegabitovém síťovém připojení, protože rychlost (v tomto případě spíše pomalost) této sítě omezovala výkony diskového pole. To znamená, že všechny naměřené hodnoty se pohybovaly těsně okolo hranice 10 MB/s. Výraznější rozdíly však jsou viditelné při použití gigabitového rozhraní. DNS-323 jsme otestovali v konfiguraci se dvěma 160GB disky Western Digital WD1600AAJS (jediná 160GB plotna, 7 200 ot./min, 8 MB cache, SATA 3 Gb/s, NCQ):

Přenosové rychlosti (RAID 1 pole)
čtení (velký soubor, 500 MB .zip archiv) 10,03 MB/s
zápis (velký soubor, 500 MB .zip archiv) 17,91 MB/s
čtení (malé soubory, 100 fotografií v JPEG) 18,29 MB/s
zápis (malé soubory, 100 fotografií v JPEG) 19,66 MB/s

Přenosové rychlosti (RAID 0 pole)
čtení (velký soubor, 500 MB .zip archiv) 9,28 MB/s
zápis (velký soubor, 500 MB .zip archiv) 16,61 MB/s
čtení (malé soubory, 100 fotografií v JPEG) 17,90 MB/s
zápis (malé soubory, 100 fotografií v JPEG) 18,22 MB/s

Subjektivně lze rychlost přirovnat k běžnému 2,5palcovému disku připojenému přes rozhraní USB 2.0. Všechny činnosti, které jste schopni provádět s tímto typem disků pak lze provádět také s daty uloženými na diskovém poli D-Link DNS-323. Samozřejmostí je pouhá archivace dat, bez výraznějších problémů lze disk použít také pro střih videa uloženého exportem z DV videokamery. Podtrženo a sečteno: rychlost zcela dostačuje pro běžné domácí i firemní (do deseti až patnácti současně připojených uživatelů) použití, přestože jsme očekávali hodnoty vyšší.

Zhodnocení a závěr

Cena samotného diskového pole se v nabídkách internetových obchodů pohybuje pod hranicí pěti a půl tisíce korun včetně daně z přidané hodnoty, která odpovídá nabízeným funkcím. Samozřejmě k ní však musíte připočíst také cenu pevných disků, které budete muset přikoupit. I přesto jej však za tuto cenu musím doporučit.

+ poměr cena/výkon
+ možnosti konfigurace disků
+ bytelná konstrukce

- někdy hlučný větráček
- chybí podpora pro AFS a NFS protokoly
- chybí monitoring SMART stavu disků


Byl pro vás článek přínosný?