Hlavní navigace

Další Češi uspěli na Kickstarteru. Nabízejí rychlý elektrický longboard s AI

25. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ostravský startup XTND po více než třech letech od zrodu nápadu na elektrický longboard již má funkční prototyp a zamířil s ním na Kickstarter, kde očekává financování projektu ze strany fanoušků. V kampani firma chtěla 100 000 dolarů, od 150 backerů již má přislíbeno 138 000 dolarů, přičemž do konce financování zbývá 43 dní. XTND Board je skateboard o rozměrech 90 × 29 × 14 cm a hmotnosti 3 kg. I při nízké hmotnosti obsahuje elektromotor s výkonem až 1800 wattů, se kterým dokáže jet až 45 km/h a poradí si až s 20% stoupáním. Dojezd na jedno nabití je až 20 kilometrů. Akumulátor s kapacitou 99 Wh je snadno vyměnitelný a nabije se na 60 minut (nebo 30 minut na 75 % kapacity). Tvůrci využívají i rekuperaci energie, takže se článek nabíjí při brzdění nebo jízdě z kopce.

Tělo longboardu je z uhlíkových vláken a titanu. Vepředu i vzadu má světla. Uvnitř je počítač, který vyhodnocuje styl jízdy a také učí, jak na prkně stát a jak s ním lépe jezdit. Dokonce se učí i vaše oblíbené trasy a software vypočte alternativní trasu, kudy by se dalo projet snadněji. Když seskočíte nebo spadnete, tak se longboard automaticky zastaví.

K XTND Boardu se dodává dálkové ovládání, kterým lze nastavit rychlost. Detailní informace o stavu longboardu pak poskytuje mobilní aplikace včetně verze pro chytré hodinky. Navzdory spoustě elektroniky je tělo voděodolné.

XTND Board mohli první zájemci získat za 999 dolarů, teď je nejnižší cena 1099 dolarů. V obchodech bude za 1749 dolarů. První várku firma dodá v lednu 2018, další až v květnu 2018.

Byl pro vás článek přínosný?