Hlavní navigace

Další krok k autonomii. Apple si bude po procesorech navrhovat i vlastní grafiky

Sdílet

Zdroj: Redakce

Britská společnost Imagination Technologies oznámila, že Apple již do 15 až 24 měsíců nebude v nových produktech používat žádné z jejích technologií. Apple je přitom největším zákazníkem. Za celý fiskální rok utržila 120 milionů liber, cupertinská společnost naplnila kasu necelými 61 miliony.

Imagination Technologies navrhuje grafická jádra PowerVR, které Apple využívá ve svých čipech pro iPhony, iPady, Apple TV a hodinky Watch. Analýza posledního SoC A10 ukázala, že z PowerVR už zůstaly jen části obvodů, většinu GPU si již Apple navrhuje sám.

Akcie ImgTechu se propadly o dvě třetiny Akcie ImgTechu se propadly o dvě třetiny (zdroj: Google Finance)

Apple o vnitřnostech nemluví a překvapivě zatím není moc sdílný ani směrem k partnerovi. Partnerovi, kterého spoluvlastní. Drží 8,48 % firmy a je jejím čtvrtým největším akcionářem. Dnešní oznámení se na hodnotě Imaginationu projevila výrazně. Cena akcií klesla z 270 dolarů na hodnotu okolo 100 dolarů.

Apple Ax v kostce

Tvůrce iPhonů začal vlastní SoC navrhovat od roku 2010, kdy přišel Apple A4 (iPad 1, iPhon 4). Dva stěžejní obvody – CPU a GPU – ale byly licencované od ostatních výrobců. Apple A6 z roku 2012 (iPhone 5) již ale obsahoval vlastní CPU jádra Swift kompatibilní s ARMv7-A. Potenciální Apple A11 či A12 by už mohl mít i kompletně jablečné GPU.

Imagination Technologies tvrdí, že Apple s ní zatím o možném licencování nejednal. Vytvořit GPU na zelené louce bez toho, aby si nemusel nic licencovat a neporušil přitom ničí patenty, je nemožné. Před rokem se přitom spekulovalo, že by mohl ImgTech koupit celý. Byla by to nejlogičtější možnost. Když teď navíc akcie firmy tak razantně klesly, měl by to i levněji (Nebo to bylo účel?).

Návrh vlastních CPU, a teď už i GPU, může do budoucna znamenat, že si Apple ušije na míru čipy nejen pro mobilní produkty, ale také počítače. U nich je stále závislý na Intelu a AMD. A jestli nás historie něco naučila, tak že Apple nechce být na nikom závislý. A když už, tak ať mu totéž můžou dodávat dvě firmy.

Byl pro vás článek přínosný?