Hlavní navigace

Další počin TV Nova: vlastní download manager Stahovák

15. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Nova Stahováku se kromě TV Nova podílelo nové české vývojové centrum Microsoftu a společnost SoftGate. I když název produktu lehce zavání postranními úmysly, rozjedete jej bez problémů na klasickém Internet Exploreru 8 i bez nutnosti instalace speciální verze prohlížeče od TV Nova (viz níže).

Nova Stahovák můžete stáhnout zde. Pokud vás nezajímá program samotný, může být motivací pro jeho vyzkoušení alespoň možné vítězství v soutěži o notebook nebo LED monitor. Po spuštění instalátoru budete provedeni běžnou instalací s potvrzením licenční smlouvy a určením cílového místa instalace. Pokud by se během vaší instalace přece jen vyskytly nějaké potíže, zde najdete podrobnější návod.

Nejdříve nastavte vše potřebné

Že je Nova Stahovák spuštěn, poznáte podle ikonky se zelenou šipkou v system tray v pravém dolním rohu obrazovky. Pomocí této ikonky si můžete pohrát se základním nastavením.

Pokud na ikonku kliknete a zvolíte položku Nastavení, objeví se před vámi konfigurační okno Stahováku. Můžete zde nastavit automatické cílové umístění stahovaných souborů a některé parametry stahování. Pokud sdílíte internetovou síť  v domácnosti nebo kanceláři s více uživateli, může být užitenčné omezení rychlosti stahování (požadovaný strop zadejte v kB/s). Dále můžete určit, jak dlouho se má uchovat historie stahování, resp. zda bude aplikace položky po nějaké době automaticky smazat nebo nikoliv.

Můžete omezit maximální počet souběžných stahování a nastavit počet pokusů o obnovu v případě selhání. K dispozici je také volba pro čas, po který má download manager mezi pokusy vyčkávat.

Celkovou podobu vašeho Nova Stahováku si můžete dle libosti i barevně vyladit. Daleko zajímavější je však poslední volba – upravené chování pro adresy, které se vůči download managerům chovájí „speciálně“. Mezi takové patří zejména datová úložiště kladoucí omezení na provoz. Pro stránky uvedené v seznamu pak Nova Stahovák použije komplikovanější způsob stahování tak, aby stahování přes download manager nebylo identifikováno a spojení kvůli tomu např. přerušeno.

Jak to vypadá za chodu

Rozhraní samotné aplikace se před vámi objeví buď automaticky vždy, když začnete stahovat data, nebo jej můžete vyvolat kliknutím na položku Historie stahování v kontextové nabídce ikonky Stahováku v system tray. Veškeré stažené nebo právě stahované soubory před sebou uvidíte seřazeny v přehledném seznamu, který obsahuje informace o průběhu stahování (v procentech i skutečné velikosti), název souboru, informace o jeho zdroji a cílovém úložišti a datum stažení i s přesným časem. Podle uvedených kritérií můžete seznam rovněž různě řadit tak, aby se vám v něm co nejlépe prohledávalo.

Pro rychlou manipulaci se staženými soubory slouží ikony v pravé části každého řádku seznamu. Stažená data tak lze jedním kliknutím otevřít nebo smazat, aniž byste je museli hledat v cílové složce. Rychlým kliknutím na ikonu u požadovaného souboru máte také možnost začít soubor stahovat od začátku.

O začátku, ukončení a případných problémech se stahováním vás budou informovat také zprávy vyskakující z ikonky v system tray.

Pokud chcete, aby váš Internet Explorer ladil

Chcete-li být styloví a k Nova Stahováku si pořídit i nováckou verzi Internet Exploreru 8, najdete ji zde. TV Nova Internet Explorer 8 vám obohatí sadu záložek o důležité seriály a pořady, přenastaví vám domovskou stránku a jako výchozí vyhledávač nastaví Nova.cz – pro všechny milovníky seriálů TV Nova je tedy rozhodně podmínkou. Pokud jej dosud nevlastníte, rychle stahujte, ať vám neutečou nějaké novinky!

Byl pro vás článek přínosný?