Hlavní navigace

Další pohroma v cenách grafických karet na obzoru. GDDR5 tento měsíc zdražila o 30 %

17. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos jsme se tu několikrát věnovali neblahému zvyšování cen operačních pamětí, které už rok žene nahoru nedostatečná kapacita výroby, jež nestíhá uspokojovat poptávku po nich. Tento problém ovšem kromě standardní RAM pro počítače a pro mobily udeří – či už udeřil – také do grafických karet. Paměti typu GDDR (například GDDR5) jsou totiž také čipy DRAM, byť s odlišným návrhem. A krize se nyní přelila i do jejich výroby, což v následujících měsících patrně prodraží grafické karty.

Podle DigiTimes tento měsíc došlo k masivnímu zdražení těchto pamětí na trhu proti červencové úrovni. To zatím dosáhlo až 30 %, asi by ale mohlo narůst výš, pokud bude trend pokračovat (což jsme bohužel viděli u běžné DRAM). Zdražování má podle zdrojů z tchajwanského průmyslu, na které se DigiTimes odvolává, vydržet minimálně ještě v září. Problém je způsoben nedostatkem těchto pamětí na trhu, a tato základní příčina jen tak snadno neodezní.

Důvodem, proč je pamětí pro grafické karty nyní nedostatek, má být zmenšení výrobní kapacity, kterou na ně vyhradili dva nejvyšší výrobci – Samsung a SK Hynix. Ti údajně přesměrovali část objemu výroby továren na DRAM z GDDR na běžné paměti DDR/LPDDR pro počítače, servery a mobilní zařízení (pro jejichž ceny by toto mohlo být naopak pozitivní). Tímto krokem se logicky zmenšilo množství čipů, které se dostávají na trh. Podle DigiTimes Samsung zajišťuje až 55 % trhu s grafickými pamětmi a Hynix 35 %. Zbylý Micron má jen 10 %, takže situaci moc pomoci nemůže.

16GHz paměťové čipy GDDR6 od Hynixu 16GHz paměťové čipy GDDR6 od Hynixu

DigiTimes neuvádí, kterých pamětí se omezení přesně týká. Samsung a Hynix oba vyrábějí jak GDDR5, tak paměti HBM2 pro highendové či serverové grafiky. Ve zprávě je řeč o „GDDR“, takže typu HBM by se omezení výroby a zdražení možná týkat nemuselo – ale zaručeno to není. Paměti GDDR5X jsou pro změnu vyráběné Micronem a tedy by se jim zdražení také mohlo vyhnout, pokud firma produkci také nesníží.

Toto zdražení čipů patrně povede ke zdražení grafických karet, což moc nepotěší po té, co je natlačili nahoru těžaři kryptoměn. Efekt na ceny bude patrně pozvolný a projeví se na podzim a během vánočních nákupů. Grafická RAM je sice jen částí materiálu potřebného k výrobě karty, ale přidávají se k nim marže výrobců a distributorů, takže celkové zhoršení cen grafik bude horší, než kolik dávají samotné čipy. Kromě samotných grafik se zdražení zprostředkovaně dostane i do herních PC a notebooků. V delším horizontu patrně postihne i výrobu herních konzolí, kde jsou sice dodávky nasmlouvány dlouho dopředu, ale eventuálně se zdražení také musí promítnout.

Byl pro vás článek přínosný?