Hlavní navigace

Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy

21. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Včera jsme tu měli zprávu o tom, že by se příští rok po nyní chystané sérii procesorů Coffee Lake mohl později objevit ještě jeden 14nm sourozenec možná až s osmi jádry. Pokud by to byla pravda, opět by se tím prodloužil dlouhý život 14nm procesu u Intelu, zasahující značně do doby, kdy měly být dle původních předpokladů na trhu už 10nm CPU. S těmi má zdá se Intel neustálou smůlu. Včera se dokonce objevily neověřené zprávy, podle kterých došlo k jejich dalšímu odložení, a to hodně dlouhému.

Tuto novinu vypustil tchajwanský web DigiTimes, který obvykle bere informace od různých tamních výrobců a distributorů. Na ty se odvolává i nyní a píše, že Intel odložil vydání „některých“ procesorů Cannon Lake až na konec roku 2018. To by bylo skutečně obří zdržení, jelikož Intel původně počítal s tím, že budou vydány v letošním čtvrtém kvartále, i když postupně slevil na buď konec letošního, nebo začátek příštího roku.

Tato zpráva je trochu rozporuplná. Původní článek včera hovořil o všech Cannon Lake (titul: Intel reschedules Cannon Lake launch to year-end 2018, say sources), což by znamenalo celkový odklad 10nm procesu. Nicméně dnes již byl upraven, nadpis zní „Intel GPU-integrated Cannon Lake may not be ready until year-end 2018, say sources“ a v textu se hovoří o tom, že termín vydání byl posunut u „některých procesorů generace Cannon Lake, zejména těch s integrovaným GPU“.

Upřesnění na čipy s grafikou je hodně zvláštní, protože mimo servery mají integrované GPU všechny procesory Intel. Záměrem zde ale evidentně bylo vyčlenit jen část z čipů Cannon Lake. Je asi možné, že by se mohlo jednat o procesory vybavené silnější grafikou typu Iris nebo Iris Pro či eDRAM, což DigiTimes chybně formuluje. Každopádně ale z upraveného textu vyplývá, že nějaká další Cannon Lake by stále mohla být vydána v termínu, takže by Intel nebyl v takovém problému, jak se původně zdálo. Zdá se, že firma dokonce na článek DigiTimes oficiálně reagovala a trvá na tom, že nějaké modely Cannon Lake vyjdou koncem letošního roku, byť masovější množství bude dostupné až v první polovině roku 2018. To by mohlo být v souladu s výkladem, že odložené budou jen některé varianty.

Mobilní roadmapa CPU Intel s CPU Gemini Lake (září 2016, zdroj: fórum AnandTech) Mobilní roadmapa CPU Intel s CPU Cannon Lake (září 2016, zdroj: fórum AnandTech)

Podle DigiTimes tento odklad dělá problémy výrobcům notebooků, jelikož Cannon Lake vydané koncem roku už prý téměř koliduje s vydáním následující generace Ice Lake. O notebooky založené na těchto čipech tak může být malý zájem a někteří výrobci prý dokonce zvažují, že by tuto první 10nm generaci vynechali.

Wafer s „odloženými“ čipy byl veřejně ukázán

I načasování této zprávy je poněkud překvapivé. Intel totiž zrovna tento týden prezentoval v Číně svou výrobní technologii včetně 10nm procesu. Tzv. Technology and Manufacturing Day byl zejména zaměřen na potenciální externí klienty, které by Intel rád nalákal do svých továren. Firma ukazovala například wafer s testovacími čipy vyvinutými ve spolupráci s ARMem, které údajně obsahují jádra Cortex-A75 schopná provozu nad 3 GHz (podle některých zdrojů údajně Intel hovořil až o 3,3 GHz při spotřebě pod 1 W).

Ovšem kromě tohoto waferu Intel ukazoval také druhý, na kterém už měly být čipy Cannon Lake. Vystavený křemíkový kotouč by podle AnandTechu měl obsahovat poměrně malé čipy o ploše zhruba 70 mm² (tento odhad je odvozen od počtu čipů, údajně je to zhruba 35 řad a 36 sloupců, což jsem nekontroloval). To by asi mohlo na první mobilní čipy Cannon Lake sedět, jelikož mají představovat dvoujádra se základní grafikou GT2 – i když tato kategorie GPU může mít u Cannon Lake více výpočetních jednotek než nyní. Srovnatelný čip řady Broadwell, kterým Intel zahajoval 14nm výrobu, měl 85 mm².

Wafer s čipy Cannon Lake, který Intel tento týden ukazoval v Pekingu. Jde pravděpodobně o nejmenší konfiguraci s dvěma jádry a grafikou GT2 Wafer s čipy Cannon Lake, který Intel tento týden ukazoval v Pekingu. Jde pravděpodobně o nejmenší konfiguraci s dvěma jádry a grafikou GT2

Čipy Cannon Lake tedy fyzicky existují. Samozřejmě nevíme, zda nejde třeba ještě o wafer se vzorky ze zkušební výroby, přesto však toto vyvolává značné pochybnosti nad zprávami o jejich odkladu. Zdržení o skoro celý rok by každopádně bylo hodně zvláštní. Vysvětlit by se asi dalo jen tím, že sice Intel může sériovou výrobu začít, pokud by chtěl, ale současný stav procesu má takové problémy s výtěžností nebo parametry výsledných čipů, že se to nevyplatí. Asi nejlepší vysvětlení pravděpodobně je, žeje-li zpráva o odkladu vůbec pravdivá, týká se jiné varianty čipu a tato základní by mohla vyjít v termínu.

Byl pro vás článek přínosný?