Hlavní navigace

Další rána pro Wintel. Microsoft chce servery s procesory ARM a vydá pro ně Windows

14. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trh se serverovými procesory je velmi lukrativní, jelikož se v něm CPU založená na stejném křemíku prodávají za podstatně vyšší cenu, než mají na trhu osobních počítačů. Tato branže v souladu s tím Intelu v posledních letech získávala stále více peněz. Ale zdá se, že je tento jeho byznys v čím dál větším ohrožení. Minulý týden Intelu v tomto ohledu přibyly na čele (obrazně řečeno) hned dvě vrásky. První za serverovou verzi procesorů Ryzen od AMD zvanou Naples. Důvod druhé vrásky by ale Intelu možná mohl ublížit ještě víc. AMD teď může Intelu sníst něco z tržeb serverových CPU Xeon, nicméně jde stále o konkurenci na platformě x86. Úspěch Naples by patrně zase posílil pozici této instrukční sady, na které je Intel strategicky závislý. Minulý týden ale dostaly slibnou vzpruhu také snahy konkurenčních firem vytlačit Intel i s jeho instrukční sadou a prosadit místo něj architekturu ARM. Čipy s touto instrukční sadou se již pokoušejí o průlom do serverů s nepříliš velkým úspěchem delší dobu, ovšem nyní se zdá, že se jejich cíl možná přece jen přiblížil.

Microsoft opět zrazuje alianci Wintel

Jejich výrobci totiž na svou stranu získali Microsoft. Ten nyní vyjádřil serverovým ARMům podporu a hodlá je sám podporovat v rámci iniciativy Open Compute. Ta usiluje o vytvoření nových otevřených standardů univerzálního hardwaru pro datacentra, od formátu racků po samotné servery a jejich komponenty. Microsoft v jejím rámci navrhnul servery označené jako „Project Olympus“. A na těch je nejzajímavější, že oficiálně počítají s procesory ARM různých firem a Microsoft se přímo hlásí k tomu, že je také sám chce používat.

Microsoft pro servery Olympus počítá jednak s procesory ThunderX firmy Cavium (do nichž by se mimochodem teď měla zapojit technologie jader Vulcan dříve vyvíjených Broadcomem). Druhým partnerem je pak Qualcomm a jeho nedávno oznámené čipy Centriq 2400. Ty mají mít stejně jako ThunderX až 48 jader a jsou dokonce již vyráběné na 10nm procesu. V obou případech jde o CPU, která asi budou zaostávat za Xeony co do výkonu individuálního jádra, ale budou deficit dohánět celkovou propustností danou velkým počtem jader.

Server na bázi čipu Qualcomm Centriq 2400 Open Compute server koncepce Project Olympus na bázi čipu Qualcomm Centriq 2400

Microsoft s ARMy patrně myslí vážně. Oznámil totiž, že chce tyto procesory sám využívat ve své infrastruktuře a v cloudu Azure. Údajně jsou totiž jejich vlastnosti ideální pro úlohy jako je vyhledávání, indexování, databáze, úložiště, big data nebo strojové učení (pro to se mimochodem v Open Compute pročítá také s Nvidií, která zase přišla s návrhem serveru HGX-1 pro GPGPU výpočty s moduly Tesla). Čipy ARM tedy zřejmě nasadí na konkrétní úlohy, kde mu kombinace výkonu, architektury, spotřeby a schopností těchto čipů bude vycházet výhodně.

Windows na procesorech Cavium a Qualcomm

Hlavní políček do tváře Intelu ale je, že Microsoft tyto procesory „posvětil“ softwarově. Poskytne jim totiž port operačního systému Windows Server. Tím symbolicky trošku láme hůl nad paktem „Wintel“, podobně jako jej už začal demontovat v mobilní oblasti. Port serverových Windows na ARM (respektive 64bitovou architekturu ARMv8) je už údajně nějakou dobu interně testován. Má tak být poměrně dobře připravený a Microsoft jej nyní demonstroval přímo na čipech Qualcomm a Cavium (ThunderX2). Zatím nebylo sděleno nic o tom, kdy by tento software mohl být dostupný veřejně, Microsoft ho ale chce minimálně nasadit v rámci infrastruktury, kterou provozuje sám. V delším horizontu ale asi v nějaké formě přijde a otevře tak možnost přechodu na ARM řadě menších provozovatelů serverů.

Deska pro servery Open Compute/Project Olympus pro dva procesory Cavium ThunderX2 Deska pro servery Open Compute/Project Olympus, používající dva procesory Cavium ThunderX2

Ačkoliv čipy ARM jsou podle Microsoftu atraktivní pro řadu použití, zatím se asi Intel nemusí bát toho, že by jej sesadily z trůnu na celé čáře. Coby hlavní řešení pro univerzální servery zatím stále zůstávají výkonné procesory x86 a také server Olympus coby otevřená plaftorma bude s těmito CPU jako s možností počítat. Stejně tak v nich má být místo i pro serverová AMD Naples. Role ARMu v nich tak není nějak dominantní, ale i tak jde pro ně o důležité vítězství a přežitost více se prosadit.

Byl pro vás článek přínosný?