Hlavní navigace

Další rekord v maximální frekvenci procesoru: dočkáme se brzy 9 GHz?

3. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že jsou nejnovější procesory AMD (Bulldozer, Piledriver, Trinity) v dosahování vysokých frekvencí při extrémním přetaktování na tom velmi dobře a dokonce lépe než Intel, to už je asi dost známá věc. Není to až tak dávno, co žebříčku maximálních frekvencí vévodily staré Celerony D a Pentia 4. Po nástupu Bulldozeru byl dosavadní rekord bleskově překonán a od té doby můžeme sledovat, jak se dosažené frekvence stále zvyšují.

 

 

Nový rekord nemůže patřit nikomu jinému než skvělému overclockerovi Andre Yangovi pracujícímu pro Asus. Má hodnotu 8794 MHz (validace) a dosažen byl s procesorem AMD FX-8350 při chlazení kapalným dusíkem. Pro dosažení takto vysoké frekvence bylo potřeba vypnout přebytečné moduly procesoru a nastavit jeho napětí nad 2 V.


Andre tak překonal svůj necelý rok starý rekord s FX-8150, který měl hodnotu 8709 MHz. Základem nového rekordu byla základní deska Asus Crosshair V Formula-Z, která má na svém kontě (a také i její předchůdkyně Crosshair V Formula) hodně velmi pěkných výsledků a rekordů.

Co myslíte, jak dlouho bude trvat, než uvidíme oficiální rekord, který bude mít hodnotu nad 9000 MHz? A je vůbec možné něčeho takového dosáhnout?

Zdroj: Overclocking-TV

Byl pro vás článek přínosný?