Menu Zavřít

USA vyšetřují Huawei kvůli krádeži obchodních tajemství amerických firem

17. 1. 2019
Autor: čtk

Spojené státy vyšetřují čínskou telekomunikační společnost Huawei kvůli krádeži obchodních tajemství amerických firem. Informoval o tom s odkazem na nejmenované zdroje list The Wall Street Journal (WSJ). USA zvyšují v otázkách krádeží technologií na Čínu tlak a hrozí jí uvalením dalších obchodních překážek.

Podle zdrojů WSJ stál u zrodu vyšetřování soudní spor, který T-Mobile zahájil vůči Huawei v roce 2014. Tehdy jednu z největších telekomunikačních společností na světě obvinil, že se zmocnila jeho technologie robotického zařízení používané při testování smartphonů. Soud v Seattlu v roce 2017 potvrdil, že se čínská firma protiprávně zmocnila obchodního tajemství, ale rozhodl, že tak neučinila „úmyslně a s nekalým záměrem“.

Západní země viní Huawei, že se prostřednictvím svých zařízení podílí na čínské špionáži. Tato nařčení v úterý odmítl její zakladatel Žen Čeng-fej.

V Kanadě byla minulý měsíc zadržena finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou. Zatčena byla na žádost Washingtonu a ten nyní usiluje o její vydání do USA. Její zatčení zkomplikovalo jednání o obchodních vztazích mezi USA a Čínou.


Šéf firmy Huawei prolomil několikaleté mlčení. Odmítl obvinění ze špionáže

 Zakladatel čínské společnosti Huawei Žen Čeng-fej


Spojené státy již zakázaly používání výrobků Huawei vládním úřadům; Nový Zéland, Austrálie či Japonsko firmě znemožnily přístup do chystaných 5G sítí. V Evropě výhrady k působení Huawei projevily úřady v Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise (EK).

Polská civilní kontrarozvědka (ABW) minulý týden zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky firmy Huawei, která tohoto pracovníka hned propustila.

BRAND24

Před používáním softwaru i hardwaru společnosti Huawei varoval v prosinci i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Varování se ale týkalo jen kritické infrastruktury, a nikoliv v Česku hojně používaných mobilních telefonů Huawei.

Dále čtěte:

Zeman: Čína kvůli Huawei chystá odvetu, ohroženy jsou investice Škody Auto i PPF

Vyjádření ke schůzce s Babišem bylo nešťastné, řekl Petříček čínskému velvyslanci

Trump zvažuje, že americkým firmám zakáže používat vybavení od Huawei a ZTE

Zeman zkritizoval ve vánočním projevu „špiónománii“ a protivládní demonstrace

Opozice: Babišův postoj k Huawei je neodpovědný a servilní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).