Hlavní navigace

Další věc k nabíjení? Google a Levi's chystají chytrou bundu [I/O 2016]

23. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak ovládat mobil, který máte v kapse? Odpovědí na tuto otázku by mohl být experimentální projekt Jacquard. Google loni na I/O řekl, že dokáže přímo do látky vetkat vodivá vlákna a snímače/řadiče tak, aby se část kalhot nebo bundy chovala jako dotykový touchpad.

Levi's chystá chytrou bundu
Levi's chystá chytrou bundu

Projekt nevyšuměl. Na letošním I/O se Google s Jacquardem připomněl a odhalil, že ve spolupráci s oděvní firmou Levi's chystá chytrou bundu. Ta na levém rukávu obsahuje zmíněný „touchpad“ a odpojitelný „tag“, který v sobě obsahuje řídicí elektroniku, síťové komponenty a akumulátor. Dá se jednoduše odpojit kvůli praní či při nabíjení.

Elektronika vetkaná v látce
Elektronika vetkaná v látce

Platforma je připravena nejen pro sportovce, ale také byznysmeny nosící sako. Funkce je přitom stejná – ovládat mobil schovaný v kapse nebo tašce. Jacquard zatím nepočítá se zpětnou odezvou, podporuje ale zvukový výstup do Bluetooth sluchátka či indikační LEDku (tu obsahuje i tag od Levi's).

Google Jacquard
Google Jacquard

Pomocí gest na dotykové vrstvě bude možné ovládat hudební přehrávač nebo vyzvat hlasového asistenta, aby řekl podrobnosti o sportovním výkonu, přečetl příchozí esemesku apod. Do auta je to zbytečná technologie. Pěší mohou mobil vytáhnout kdykoliv, případně roli bundy zastoupí hodinky. Jediným rozumným využitím, které ostatně prezentoval i Google, je při jízdě na kole. I to je však sporné. Jezdit se sluchátky v uších je velká nezodpovědnost.

 

Jacquard ale nemůžeme jednoduše odmítnout. Chytrá bunda je jen první z produktů. Stejná technologie může sportovcům přinést integrované měřiče tepu (místo hrudních pásů) a další senzory.

Videa

" frameborder="0" height="360" width="640">

" frameborder="0" height="360" width="640">

Zdroj: Google (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?