Hlavní navigace

DarkRoom: temná komora, v níž vás nikdo rušit nebude

24. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fakt, že se v současnosti můžete spojit prakticky s kýmkoliv na planetě (a tedy i on s vámi), poslat mail do Číny nebo sledovat webkamerou jednání v Americe, jistě usnadňuje (a především urychluje) celou řadu činností, s nimiž by dříve člověk ztratil nemalé kvantum časových prostředků. Na druhou stranu to také znamená, že v okamžiku, kdy se rozhodnete na počítači začít kreativně tvořit (v našem případě psát) může být za zvuku e-mailových připomínek a blikání nových zpráv docela náročné se soustředit.


Vše zbytečné musí z kola ven

Archiv DarkRoomu se spustitelným souborem stáhnete zde. Jedná se o předělávku původního WriteRoomu určeného pro OS X (tedy pro Mac, případně iPhone). DarkRoom pro svůj bezproblémový chod vyžaduje prostředí .NET Framework 2.0.

Aplikace bezezbytku naplňuje očekávání svého názvu. Jejím spuštěním zařídíte, že celou obrazovku pohltí černočerná tma a od tohoto okamžiku jste to jenom vy a ukazatel na místo v textu.

Není potřeba předkládat vědecké důkazy, abychom si potvrdili reálný fakt, že čím více funkcí, možností a informací máme k dispozici, tím více je lidská mysl nucena rozprostřít mezi ně svou pozornost. Zajímavým řešením je tedy nejen „zakrytí“ všech méně důležitých aplikací (tj. i ikon na ploše, hlavní lišty apod.), ale i osekání textového editoru od všech nedůležitých (resp. „ne zase tolik“ důležitých) funkcí. V DarkRoomu tudíž nenajdete žádné nastavení písma, styly, barvy a už vůbec ne možnost vkládat např. obrázky nebo tabulky. Vystačíte jen s několika základními klávesovými zkratkami.

Jen minimum ovládacích prvků

Po spuštění aplikace se automaticky ocitnete v módu přes celou obrazovku. Pro přepnutí do okna stiskněte klávesu Esc, pro přechod zpět do fullscreenu klávesu F11. Aplikace je zaměřena čistě na výsledný text, nikoliv na jeho podobu - ta je tedy de facto jen pro vás a pro to, aby se vám psalo pohodlně. Provádět můžete jen operace se schránkou (tj. vyjmout/vložit/kopírovat text), vzít zpět nebo zopakovat poslední operaci (Ctrl + Z/Ctrl + Y), označit všechen text (Ctrl + A), nebo dokument prohledávat (Ctrl + F).

Protože je DarkRoom určen výhradně pro vlastní psaní, jistě oceníte možnost zobrazení klasických wordovských statistik s počtem slov, počtem znaků a počtem řádků – zobrazíte je přes nabídku View > Statistics…

Vytvořte si pohodlné prostředí

Interface DarkRoomu je sice unifikovaný, ale unifikovaný může být i přesně podle vašich představ. Výchozí font, zelená barva písma a černé pozadí můžete změnit v nabídce Edit >Preference (klávesová zkratka Ctrl + ,). K dispozici je ještě například změna průhlednosti pozadí (při nastavení průhlednosti ovšem funkce celého programu už jaksi z principu ztrácí smysl), nebo nastavení vlastností stránky (tj. šířky, výšky a okrajů) – nechcete-li, aby text vyplňoval celou obrazovku.

Na záložce Application v nastavení najdete několik zajímavých funkcí týkajících se celé aplikace. Je to např. možnost automatického ukládání (Autosave), ukládání naposledy provedených změn do přidruženého „cache“ souboru nebo integrace do kontextového menu textových souborů pod položku Open with DarkRoom.

I když může DarkRoom, osekaný o většinu klasických funkcí textových editorů, někomu připadat jako návrat do pravěku, aplikace si jistě najde základnu svých fanoušků, kteří budou nakonec jen s lítostí opouštět černou oázu ničím nerušeného kreativního klidu.

Byl pro vás článek přínosný?