Hlavní navigace

Datacentrum v Japonsku využívá odpadní teplo k chovu úhořů

11. 4. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Menší japonské datacentrum si pořídilo zajímavý přidružený byznys. Začalo využívat odpadní teplo k chovu úhořů. K chlazení serverů pak využívají i roztátý sníh.

White Data Center (WDC) je projekt města Bibai na ostrově Hokkaido. V provozu je teprve rok, zatím se stará jen o dvacet racků a další kapacity jsou teprve v plánu. Provozovatelé řeší i ekologickou stránku.

Jelikož v oblasti v zimě často sněží, využívají také roztátý sníh, který servery ohřejí na 33 °C. Trubky s chladicí kapalinou se ochlazují v hromadě venkovního sněhu, kam jej město nechává svážet. Hokkaido je nejsevernější japonský ostrov (pokud nepočítáme okupovaný Sachalin či Kurilské ostrovy).

Sservery produkují mnoho tepla, které lze dále využít. Datacentrum testovalo například produkci zeleniny (vytápěli skleník) nebo mořské ježky, ale nakonec se jim nejvíce osvědčilo vyhřívání vody pro chov úhořů. Ti potřebují alespoň 27 °C a zároveň jde o japonskou delikatesu. Za porci v restauraci se platí v přepočtu asi 90 dolarů.

Na jateční váhu 250 gramů mají dorůst za sedm měsíců. Datacentrum začalo s první „várkou“ úhořů v počtu 1700 mláďat a v příštím roce plánuje datacentrum dodat na talíře po celém Japonsku až 300 tisíc úhořů. Odpadní teplo využívají datacentra i jinde, například v Norsku pro humří farmu.

zdroj: japonská TZ a Asahi via Techspot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.