Hlavní navigace

Datový guláš: T-Mobile opět ukazuje, že není gigabajt jako gigabajt

29. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Růžový operátor nám zase zamotal hlavy. Od dubna bude mít v ceníku tři tarify zaměřené na data. Všechny stojí 499 Kč měsíčně, ale každý nabídne jinou porci, jiné rychlosti i podmínky.

Tím nejstarším je Internet bez drátu Premium. Poslouží cestovatelům s přenosným modemem, který můžou mít doma, na chatě či jinde. S tarifem nelze volat ani psát. Za 499 Kč nabízí 40 GB dat, po jejichž vyčerpání si můžete přikoupit dalších 10 GB za 200 Kč. Rychlost je 50/15 Mb/s.

Před týdnem přibyl Pevný internet vzduchem M. S ním už nelze cestovat, fungovat může jen v místě pevné instalace s externí anténou. Jde o pravou náhradu pevného připojení, proto za 499 Kč nemá žádné omezení na množství přenesených dat. Rychlost je rovněž až 50/15 Mb/s. Pro volání ani SMS logicky nelze použít.

Včera pak operátor představil tarif Mobil Data. S ním lze normálně volat i psát, v měsíčním paušálu ve výši 499 Kč je 10 GB dat. Je určený pro mobily, takže s ním pochopitelně můžete cestovat, navíc si 10GB balíček užijete v rámci celé EU. Rychlost je omezená jen použitým mobilem či technologií dostupnou na vysílači. Po vyčerpání dat se internet zastaví a je nutné přikoupit další balíček: 400 MB za 99 Kč, 1 GB za 199 Kč, 2 GB za 299 Kč nebo 4 GB za 399 Kč.

Už loni v létě jsem psal, že nejsou data jako data. V závislosti na použití si operátoři účtují velmi rozdílné ceny nebo za stejnou cenu nabízejí velmi rozdílné tarify. Jak to, že T-Mobile za 499 Kč nabízí neomezené připojení, 40 GB i 10 GB? (A to nemluví o superdrahých M2M tarifech, kde byste za 499 Kč dostali třeba jen 28 MB.)

Jaká data, taková cena

Operátor chce sice odlišit fixní a mobilní připojení, ale z hlediska infrastruktury je úplně lhostejné, jakým způsobem jsou data přenášena. Ono fixní připojení je vlastně ještě náročnější. Zmíněný Pevný internet vzduchem M je určený pouze tam, kam nedosáhne VDSL. Typicky půjde o vesnici s domem daleko od ústředny.

Na takovém místě nebude ani kdovíjak zahuštěná mobilní síť a o jeden sektor se porvou desítky nebo stovky uživatelů. A protože je to připojení určené pro domácnosti a bez omezení dat, síť na venkově dostane pořádný záhul. Zato u mobilu snad nikdo z nás nepřenese tolik dat jako u pevného připojení doma. S mobilem navíc cestujeme, takže zátěž rozložíme do mnohem více vysílačů. Za to nás ale operátoři penalizují vyššími cenami.

Ono totiž v praxi vůbec nejde o tu zátěž, ale dostupnost konkurence. Neomezeným fixním připojením chce T-Mobile vyhnat z Česka regionální poskytovatele Wi-Fi/WiMaxu. A zcela jistě jde o přípravu, jak ztížit pozici pro případné nové operátory, kteří by chtěli vydražit frekvence v pásmu 3,7 GHz a nabízet na nich rychlý bezdrát. Takoví jen těžko nabídnou něco lepšího než 50Mb/s neomezené připojení. Navíc kvůli charakteristice pásma bude připojení mít velmi omezené pokrytí.

Byl pro vás článek přínosný?