Hlavní navigace

Debakl: Security Essentials v testech propadly a ztratily certifikaci AV-Test

30. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si pamatujete, jak jsme chválili antivir od Microsoftu. V testování ho vždy hodnotili kladně. Tentokrát se situace obrátila o 180° a Security Essentials ztrácí certifikaci, jíž uděluje německý server AV-Test.org. Poslední zkoušky proběhly v září a říjnu. Ačkoli produkt získal velmi vysoké hodnocení v použitelnosti, neslavně dopadl v oblasti ochrany. Získal jen jeden a půl bodu ze šesti. Výsledky byly naměřeny ve 32bitové edici Windows 7 SP1, otestovány byly verze Security Essentials 4.0 a 4.1.

Nejhůře si vedl při odhalování nejčerstvějších útoků. Dobře si poradil se známými hrozbami, ani v případě dvou až tří měsíců starého malwaru však nezaznamenal stoprocentní skóre. Microsoft by měl očividně zapracovat na heuristice. Kromě detekce a použitelnosti (kam spadají falešné poplachy a ovlivňování výkonu počítače) se hodnotí schopnost opravit počítač napadený breberkami. Celkově lze získat osmnáct bodů. Pro získání certifikace jich produkt potřebuje jedenáct.

 

Microsoft obdržel o půl bodu méně, než kolik by k získání certifikace potřeboval. Oproti předchozí sérii zkoušek si pod Windows 7 pohoršily antiviry Security Essentials, Vipre Internet Sexuroity, AVG AntiVirus Free a Norton Internet Security. Šampionem se stal Bitdefender Internet Security 2013. V těsném závěsu za ním se udrželi Kaspersky Internet Security a F-Secure Internet Security. Měli o půl bodu méně, tedy 16,5. Nebyli však jediní, kdo získal absolutní počet bodů v detekci malwaru.

Žádný z produktů v detekci nebyl horší než Microsoft Security Essentials. Redmondští nemají co slavit. Projeli rovněž paralelní testování korporátních bezpečnostních řešení. Forefront Endpoint Protection dohromady získal 9,5 bodu.

Výsledky testu

Vzhledem k tomu, že Windows 8 obsahují Windows Defender, což jsou Security Essentials v bledě modrém, raději vám doporučíme, abyste se poohlédli po jiném antiviru. Microsoft se neumí efektivně bránit proti čerstvým hrozbám a riziko, že bude váš počítač napaden, je s jeho antivirovým řešením relativně vysoké. Ze zdarma dostupných aplikací zvítězil překvapivě ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall. Vychytal prakticky všechny breberky. Kompletní výsledky si prohlédněte na AV-Test.org.

Microsoft Security Essentials jako Windows Defender
Microsoft Security Essentials jako Windows Defender

Zdroj: PCMag via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?