Hlavní navigace

Dekódování videa pomocí CUDA

11. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

CoreAVC je znám u komunity fanoušků videa jako nejrychlejší softwarový dekodér formátu MPEG-4 AVC (H.264). Výrobce vsadil pouze na tento formát a proto dosahuje lepších výsledků než univerzálnější konkurence. Už delší dobu se mluví o přidání podpory GPU. Nikdo zřejmě nepochyboval, že se vydají cestou pomocí rozhraní DXVA, které doteď používají pro GPU dekodéry v programech PowerDVD, WinDVD, Nero ShowTime nebo třeba MPC HC. Vývojáři CoreAVC ale překvapili veřejnost tím, že GPU bude počítat zkrz rozhraní CUDA, které se doteď používalo v souvislosti s videem pouze u enkódování. Nová verze CoreAVC Professional 1.9.0. již tuto feature nabízí, jak bylo avizováno už dříve na CUDA Zone.

Jak vypadá realita? První výsledky přinesl tradičně Lazar v našem diskuzním fóru. Testovalo se na oficiálním traileru k filmu, který distribuují Apple nebo Yahoo s parametry H.264: profil High@L4.1 s bitrate okolo 10 Mbps a sestavě s jednojádrovým Sempronem 64 (2,1 GHz), kartou GeForce 9800 GTX+ s vynucenými ovladači (Vista 32b) 182.05 na systému Windows 7 32b.

V základu si procesor s videem neporadí, zatížení dosahuje 100 % a přehrávač nechá vypadávat snímky, čímž bude video trhané. Při zapojení CUDA zátěž klesla na přijatelných ~30 % a video už bylo plynulé. Zajímavější je ale srovnání právě s rozhraním DXVA v programu MPC HC, zde se CPU load pohybuje na 10 % a i když to měřeno není, předpokládám že i s nižší spotřebou sestavy.

K čemu je tedy CUDA dekódování dobré? Zatím nejspíš k ničemu a CoreAVC jde proti proudu. Dnes jsou v oblibě univerzální HW dekodéry přímo v GPU, ať už UVD2 u ATI nebo VP2 u Nvidie (vlastní řešení má i Intel a S3), které jsou stejné napříč celou řadou grafik a proto podávají +/- stejné výsledky. Rychlost CUDA zpracování bude záviset přímo na výkonu karty a na oficiálním fóru už si uživatelé stěžují, že třeba integrovaná GeForce 8200 nestačí. Zatím se však jedná o první krůček a optimalizace by se mohly časem zlepšovat. Mohlo by dojít i k prolomení bariér, které jsou nyní obestřeny okolo Pure Video HD (VP2). Vysoce náročná videa H.264, které překračují High@L4.1 profil a využívájí plně výhod High@L5.1 už současný VP2 nezvládne (pouze v nízkém bitrate nebo jinak omezených parametrech). Do těchto vod by mohla CUDA vstoupit. Zatím se všaj běžný smrtelník k tak náročným souborům nedostane a i kdyby, současný CoreAVC náročnější videa ještě nezvládne (další z Larazových výsledků).

I přesto všechno je CoreAVC vynikající produkt a čistě SW dekodér je stále užitečný i když jej pomalu dohání i konkurence zdarma. Díky CUDA by se mohlo začít o CoreAVC více mluvit, ale zatím to není důvod ke koupi. Novou verzi 1.9.0 si můžete pořídit za necelých 15 dolarů z webu výrobce, odkud je možné stáhnout i 14denní trial.

Zdroj: CoreAVC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku