Hlavní navigace

Delid CPU už má kdekdo? Pořiďte na Coffee Lake speciální rozvaděč tepla ze stříbra

11. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Procesory Coffee Lake

sklidily minulý týden v recenzích značný úspěch (a zaslouženě, neboť proti Kaby Lake značně zmírnily výraznou převahu Ryzenů ve vícevláknovém výkonu). Co u nich ale tradičně nepotěšilo, je použití „zubní pasty“ pod rozvaděčem tepla, takže taktování opět bude obnášet boj s teplotami. Ale kde Intel neposlouží, tam se našli jiní a vznikají díky nim i docela originální řešení.

Německý přetaktovávač Roman Hartung (vystupující pod přezdívkou Der8auer) se nám tu během letoška už několikrát objevil. Upozornil na sebe odstraňováním rozvaděčů tepla z procesorů Intelu (a také AMD, i když tam to nemá praktický význam) ještě před jejich uvedením, pro což také navrhnul a prodával vlastní nástroj. A nyní tento člověk ve spojení s německým obchodem Caseking.de bude odstraňování a přepastování procesorů Coffee Lake provádět komerčně – takové procesory budou prodávány dokonce s logem „Der8auer“ na víčku.

Proč o tomto píšeme, když podobnou službičku provádí řada lidí (i u nás, stačí se poptat někde na fóru)? Procesory Coffee Lake v této speciální edici od Casekingu totiž nabídnou jednu zatím nevídanou specialitu. Nejdražší verze, která dostala označení „Ultra Edition“, totiž bude mít speciální, zcela nový rozvaděč tepla místo toho, který osazuje Intel. Jde tu tedy o pokročilejší „tuning“, než jen tzv. delid. Tyto nové rozvaděče nebudou z běžné poniklované mědi, ale z čistého stříbra (přesněji řečeno z 99,9%, což by v praxi mělo znamenat čistý kov).

Stříbrné rozvaděče pro Coffee Lake (Zdroj: Der8auer, Facebook) Stříbrné rozvaděče pro Coffee Lake (Zdroj: Der8auer, Facebook)

Ti, kdo mají počítač na chlubení, se určitě už těší jako na pozlacený iPhone, a asi nejde vyloučit, že řadu zákazníků si tato úprava získá i z tohoto úsměvného důvodu. Stříbrný rozvaděč by ale měl mít aspoň teoreticky technické opodstatnění. Stříbro má totiž zhruba o 10 % vyšší tepelnou vodivost, takže by tento rozvaděč měl rychleji a účinněji transportovat teplo z čipu do chladiče. Podle Wikipedie je při 25 °C tato fyzikální veličina 429 W/mK u stříbra a 386 W/mK u mědi. Stříbro jako materiál už se z tohoto důvodu objevilo jako materiál u některých vodních bloků, ale vzhledem k malému rozdílu je otázka, zda to dává smysl.

Jak moc stříbrný rozvaděč tepla pomůže teplotám a zda se vám při přetaktování může podařit vyrazit z čipu o jeden násobič vyšší frekvenci, to bohužel bez otestování nelze říct. Osobně bych si tipl spíš, že rozdíl bude hodně malý. Takto upravené procesory od Der8auera jsou zároveň „binovány“ podle dosažitelného přetaktování, přičemž koupit lze kousek slibující takt třeba 5,0 GHz, 5,1 GHz nebo 5,2 GHz. A je třeba říct, že ona nejvyšší varianta je nabízena jak se stříbrným rozvaděčem, tak i s tím obyčejným. To by naznačovalo, že aspoň na této úrovni nejde o nezbytnost, ale spíš o bonus pro lidi, kteří chtějí mít pocit, že pro OC už „udělali všechno“.

Drahá sranda

Kromě stříbrné verze „Ultimate“ budou v nabídce Casekingu i levnější alternativy. Pod označením „Pro Edition“ se bude dát koupit verze s původním rozvaděčem, ovšem přeleštěným pro lepší kontakt (to je aplikováno i na stříbrnou verzi). Ještě levněji pak vyjde „Advanced Edition“, kde už bude rozvaděč zcela bez úprav, jen s delidem. Ve všech třech případech je použitá stejná náhradní pasta, tekutý kov Thermal Grizzly Conductonaut. V každém případě si za tyto etrabuřty připlatíte – ceny můžete vidět na snímku z katalogu obchodu. Zatímco běžně stojí i7-8700K 400 eur za „tray“ a 410 eur za krabicové balení, za obyčejný delid dáte 40 € navíc. Za stříbrné rozvaděče ale zaplatíte od 690 do 900 eur (podle toho, s jakou frekvencí se spokojíte). Za procesor tedy můžete vysolit prakticky dvojnásobek.

Ceny za předem delidovaná Core i7-8700K u Casekingu. Za stříbrnou verzi můžete vysolit až 500 eur navíc Ceny za předem delidovaná Core i7-8700K u Casekingu. Za stříbrnou verzi můžete vysolit až 500 eur navíc

Před chvílí jsem nadhodil, že nevíme, jak moc stříbrný „dekl“ pomůže. Asi je ale jasné, že ne tolik, aby se tato investice vyplatila (za ty peníze můžete skoro mít Threadripper 1950X). Třeba ale někdo začne heatspreadery s potřebnými rozměry nabízet za rozumnou cenu samostatně, pak by tento nápad možná ještě mohl být užitečný.

Byl pro vás článek přínosný?