Hlavní navigace

Dell uvádí herní LCD pod značkou Alienware. 240 Hz s FreeSync i G-Sync, rozdíl 200 $

16. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Herní příslušenství dnes láká čím dál víc výrobců hardwaru, jelikož se prodává za vyšší ceny a trh s ním je relativně utrácivý. Kromě myší, klávesnic a sluchátek se to projevuje i v oblasti hráčských monitorů. Mezi jejich výrobce totiž míří nová značka, americký Alienware. Ten nyní odhalil první dva modely LCD, zajímavé tím, že jsou ve stejných parametrech k mání jak s FreeSync, tak s technologií G-Sync. Alienware nicméně není kompletní nováček – tato značka dražších herních PC patří totiž pod Dell, který je mimo jiného jedním z největších výrobců monitorů. LCD Alienware by tedy měla těžit z jeho zkušeností. Premiérové monitory jsou dva s úhlopříčkou 24,5 palce, přičemž jeden je vyroben pro použití s kartami Radeon a podporuje FreeSync (AW2518HF), druhý je pro karty GeForce a technologii G-Sync (AW2518H) – podporuje i režim ULMB se stmívaným podsvícením, který ale nelze použít zároveň s G-Sync. Obě varianty jsou založené na panelu s rozlišením 1920 × 1080 bodů, technologií TN a obnovovací frekvencí 240 Hz. Rozsah frekvencí pro FreeSync není uveden, nicméně při maximálních 240 Hz je v podstatě jisté, že je podporována technologie LFC, díky níž adaptivní obnovování běží na všech frekvencích prostřednictvím opakování snímků.

Dell/Alienware uvádí statický kontrast 1000:1 a jas podsvícení až 400 cd/m², odezva má dle specifikací být 1 ms. Panel je pravděpodobně tentýž, jaký se nalézá v dalších 240Hz monitorech nyní na trhu nabízených. Provedení Alienware je lehce uměřenější, než je v kategorii „gamer“ obvyklé, se stříbřitým povrchem, nicméně zezadu je opět přítomné RGB nasvícení pomocí LED – přinejmenším u modelu s G-Sync, u verze FreeSync zřejmě chybí. Součástí výbavy je rozbočovač USB 3.0 se čtyřmi porty a kromě vstupu DisplayPort 1.2 je doplňkově přítomné i HDMI 1.4 (na němž ale nebude možné použít plnou frekvenci).

Díky tomu, že monitory jsou po stránce panelu a provedení prakticky identické a liší se jen elektronikou, je poměrně zajímavé cenové srovnání – škoda, že ho kazí ty RGB LED přítomné jen u verze pro Nvidii. Zatímco model AW2518HF má oficiální cenu 499 dolarů (momentálně to v přepočtu a s DPH vychází na zhruba 14 200 Kč), verze AW2518H s G-Sync už stojí 699 dolarů (19 900 Kč). Přirážka za modul G-Sync a poplatky pro Nvidii je tedy docela vysoká. Obě varianty by už v tuto chvíli měly být na trhu, prodej začal 13. června.

Spolu s monitory se Alienware jinak pustil rovnou i do herních myší a klávesnic. Myši AW558 a AW958 mají opět iluminaci, dovolují nastavit DPI a dražší model má vyměnitelné boky a nastavitelnou dlaňovou část. Klávesnice jsou také dvě, používají rozložení s numerickou částí a hnědé spínače KailH/KaiHua. Levnější model je černý, dražší stříbrný s RGB LED.

Byl pro vás článek přínosný?