Hlavní navigace

Dell Vostro 3350: elegantní pracovník (test)

5. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a zpracování


Dell Vostro 3350: elegán pro hry i práci

Řada Dell Vostro stojí svým určením v podstatě uprostřed trhu. Na své si přijdou i manažeři, ale i trochu náročnější studenti, hráči a s trochou nadsázky domácí uživatelé. Celomatný notebook s poměrně ostře řezaným, ale přesto vzhledným a odvázaným designem v sobě skrývá mohutný hardware s přepínatelnou grafickou kartou, ale i podsvícenou klávesnici nebo čtečku otisků prstů.

Poměrně vyšší cenu tak ospravedlňuje právě univerzální výbava notebooku spojená i s docela kvalitním zpracováním. Nejenže tu máte pár prvků z business-class, matný displej a dobré zpracování, ale zahrajete si i pár her. Vše korunuje tříletá záruka Dell ProSupport s garancí NBD, tedy vyřešení problému do příštího pracovního dne.

První dojmy a celkové zpracování

Z klasické krabice Dellu jsem vybalil krásný stříbrnočerný notebook. Z počátku mě trochu nemile překvapil nevzhledný "batoh" osmičlánkové baterky v notebooku. Potom jsem se ale zamyslel nad přednostmi velkého akumulátoru a nadávat jsem přestal. Notebook je celý matný, když nepočítáte drážky mezi klávesami, které stejně nezašpiníte. Víko má hliníkový plech, stejně tak boky spodní části notebooku. Jinak jde o plastový výrobek, ale nutno doznat, že nijak nekvalitní.

Pokud jste četli naši recenzi ultratenkého Vostra V130, vězte, že model 3350 je vlastně jen ztloustlý a posílený oproti svému tenkému kolegovi. Displej je velice tenký, základna je trochu tučnější, zase se do ní ale vměstnal o hodně vyšší výkon. Snad nejvíc mě zprvu zaujala klávesnice notebooku, která je jednak podsvícená a zadruhé patří k nejpohodlnějším, se kterými jsem se kdy setkal. Překvapilo mě také osazení mechaniky, které se u 13" notebooků tak často nevidí. Více se dozvíte v jednotlivých kapitolách.

Zpracování

Řada Vostro má přeci jen ještě krok k Latitudům a velký skok k Precisionům, takže nečekejte zázraky. Notebook se místy prohýbal, opěrky nebyly kamenné, tenký displej byl na ohnutí poměrně dost náchylný. Neozvalo se ale žádné zavrzání, při zaklepání s notebookem bylo vše v klidu. Celkově se mi mechanická odolnost docela líbila.

Notebook je vyroben převážně z plastu, celé víko ale nese hliníkový plech a stejně tak také spodní boky notebooku. Na plast nemůžu říct příliš špatných slov. Víko s displejem notebooku je velmi tenké a proto se snadno ohne, hliník nehliník. Pokud se ale opřete do opěrek zápěstí, zjistíte, že onen černý jemně matný plast drží dobře, na pravé straně se sice malinko prohnul, ale bez vrzání.

Víko je nejen tenké, ale i velice lehké, pokud jej tedy zdviháte, povede se vám to klidně jednou rukou. Zbytek notebooku totiž zahrnuje drtivou většinu hmotnosti. Displej drží ve své poloze poměrně jistě, výhradu bych ale měl k malému maximálnímu sklonu, který činí asi tak 140 ¬∞ od základny, ovšem vzhledem k tomu, že je základna ještě podepřena vysokým výstupkem baterie, jde zhruba o 130 ¬∞ od podložky notebooku.

 

Opět děkuji za celomatné zpracování. Designéři Dellu notebook vyfintili do poměrně elegantního, leč matného vzhledu, otisky prstů tak nikde nezůstanou. Hmotnost činí něco kolem 2,3 kg (se čtyřčlánkovou baterkou jen 2,04 kg) a notebook je poměrně dobře stavěn na přenášení, čemuž může jen trochu bránit vyčnívající akumulátor.

Porty a konektivita

Začněme na levé straně notebooku: tam najdete napřed dva porty USB 3.0, hned vedle nich potom konektor RJ-45 síťového rozhraní Ethernet v rychlosti 1 Gb/s. Vedle je potom DVD mechanika. Na přední straně naleznete kromě řady bílých kontrolek na levé straně jen slot na paměťové karty SD/MMC napravo. Na pravé straně tu jsou potom dva 3,5mm audio konektory, dále kombinovaný port eSATA + USB 2.0, vedle něj pak obrazové vývody HDMI a D-Sub (VGA), po nich ještě malý výdech chlazení. Na konci dále otvor pro zámek Kensington. Vzadu tu je potom jen další výdech a zdířka pro nabíjecí adaptér.

O bezdrátové připojení se stará čip Intelu, konkrétně Centrino Wireless-N 1030, který v sobě zahrnuje Wi-Fi 802.11n i Bluetooth 3.0 HS.

Dell Vostro 3350
Cena 26 000 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Dell ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2410M (Sandy Bridge)
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 2,3 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,9 GHz
Operační paměť 4 GB (1× 4 GB DDR3)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 ot./min
Mechanika DVD±RW
Velikost displeje 13,3 "
Rozlišení displeje 1366 × 768 px
Grafická karta AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000
Grafická paměť 512 MB GDDR5
Konektory, sloty
Výstupy na monitory HDMI, D-Sub (VGA)
Porty (s výjimkou USB) 2× 3,5mm audio, 1Gb/s Ethernet, eSATA
Počet portů USB 2.0 1 (kombinovaný s eSATA)
Počet portů USB 3.0 2
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 329 × 229 × ~50 mm
Hmotnost ~2,25 kg
Kapacita baterie (Wh) 80 Wh
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Windows 7 Professional 64bit
Další aplikace Office 2010 Starter, Norton Internet Security

Klávesnice, touchpad a displej

Klávesnice

Klávesnice mě doslova nadchla. Zakulacené klávesy mezi sebou měly dostatečný rozestup a měly krásně měkký stisk, navíc i dost tichý. Mimojiné byla klávesnice bíle podsvícená, většina světla z LED sice prosvítala spíše kolem kláves než písmeny samotnými, ale ve tmě si i při poloviční intenzitě krásně popracujete. Nemůžu zapomenout ani na odolnost proti polití.

Klávesy měly na 13" notebook opravdu krásné rozmístění. Oba Shifty i oba Ctrly byly dost dlouhé, Enter byl dlouhý, nechybí kontextová klávesa, Caps Lock má v sobě vestavěnou bílou kontrolku, po pravé straně máte poměrně šikovně rozmístěné klávesy End, PgDn, PgUp, Home a Delete (šikovně v rohu), PrintScreen má svou vlastní klávesu, , Insert také a v řadě za klávesami F1-F12 má své vlastní tlačítko i ztlumení zvuku.

 

Co se mi trochu nelíbilo, je neosazení číselného Fn-bloku. Dále také neoddělení bloku šipek a vlatně celou klávesnici v jednou hmatetelně neodděleném bloku. Musím také říct, že se bílé znaky na šedých klávesách proti světlu dost ztrácí.

Nad klávesnicí v pravé části najdete i tři další klávesy, jedna spouští aplikaci dle vašeho výběru a nastavení, druhá Dell Support Center a třetí velmi šikovně Centrum nastavení mobilních zařízení.

Touchpad

Touchpad byl na 13" notebook docela velký, citlivý a pohodlný. Scroluje se dvěma prsty, samozřejmě jsou podporována i jiná multidotyková gesta. Dvojhmatem Fn+F3 jej lze vypnout, což indikuje případně rozsvícená oranžová LED nad ním.

Na tlačítka ale neřeknu mnoho dobrého. Stisknout je chce už trochu síly a hlavně jsou velmi hlasitá (ostré cvaknutí).

Displej

Osazený LCD panel byl spíše zklamáním. Na úhlopříčku 13,3 " rozlišení 1366 × 768 px docela krásně sedne, panel má krásnou velikost a rastr "tak akorát". To vše mu ale kazí barevné podání, které se řadí spíše k mírně podprůměrnému. Intenzita podsvícení je navíc dost nízká, pokud sedíte někde na sluníčku, moc si toho na displeji nepřečtete.

Povrchová úprava je velmi jemně matná, řekl bych skoro něco mezi matnou a lesklou. Zachovává si ale přednosti obojího - čisté kontrastní podání a hlavně minimum ostrých odlesků. Pozorovací úhly jsou průměrné jak u TN panelů bývají, ve vertikálním sklonu rychle klesá jas. Odezva je vcelku dobrá.

Hardware, výdrž a chování

Hardwarová výbava (vnitřnosti)

Jak jsem předznamenal, výbava notebooku je poměrně slušná. Na počty tu je starý známý procesor Intel Core i5-2410M, dvoujádro (čtyři logická jádra) Sandy Bridge na 2,3-2,9 GHz. V jednom 32nm čipu je s procesorem i integrovaná grafika Intel HD Graphics 3000. Celý procesor pro sebe potom má 4 GB (1× 4 GB) pamětí DDR3 na 1333 MHz.

Máme tu ale i další grafickou kartu, AMD Radeon HD 6490M s 512 MB vlastní paměti GDDR5. Za ten si Dell účtuje zhruba 1100 Kč navíc, což není moc, na druhou stranu ale ani sama grafika není zrovna nejsilnější. Obvykle je o několik desítek procent rychlejší než integrovaný čip Intelu, někdy se ale stává, že spíše zklame (Crysis, Cinebench OpenGL). Nevím, zda fiasko přičítat zrovna grafice, ale faktem je, že třeba v PCMarku 7 jsem získal znatelně méně bodů než se stejnou konfigurací počítače bez přepínatelného Radeonu. To je ale spíše chyba, faktem je, že běžně ve hrách máte zkrátka navrch.

Grafická karta lze přepínat, což byl zprvu trochu kámen úrazu. Nic není tak snadné a bezúdržbové jako například u systému Nvidia Optimus. Jakmile spustíte nějakou novou aplikaci (jakoukoli, třeba Internet Explorer), systém vyhodí okýnko s hláškou, že aplikace nemá přiřazený grafický akcelerátor a že si máte vybrat, jaký jí doporučíte. To vše lze naštěstí obejít, když v Catalyst Control Center zaškrtnete políčko, aby se přepínání grafické karty řídilo nastaveným profilem napájení, a poté můžeme v pokročilých možnostech napájení pro každý profil, odděleně pro baterku i síťové napájení, nastavit automaticky jen jeden grafický adaptér.

Notebook má 500GB disk od Seagate s rychlostí 7200 ot. /min, rychlost je tedy slušná i takto. Mimoto je tu na 13" notebook nezvykle i DVD vypalovačka.

Solidní výkon

Windows Experience Index vám v porovnání s jinými notebooky s Core i5-2410M poměrně jasně řekne, v čem je rozdíl. Vestavěný přepínaný Radeon HD 6490M v sobě skrývá porci výkonu navíc. Ač testy někdy hovoří rozporuplně, je fakt, že v různých hrách jsem zaznalenal citelné zrychlení o 50-100 % oproti Intelu HD Graphics 3000.

Zkoušel jsem své oblíbené hry jako TES4: Oblivion, Fallout 3, Gothic 3, Mass Effect, Mass Effect 2, Dragon Age: Origins a pár dalších, od Radeonu si můžete slibovat hraní všech uvedených na střední či spíše vysoké detaily při plném rozlišení displeje.

Hluk, zahřívání, výdrž

Hlukem mě přístroj zklamal. Management otáček byl vyřešen dobře, ventilátor se roztočil nejvíce v zátěži a vysoké teploty brzy srazil a efektivně zpomalil. Jeho zvukový projev byl ale překvapivě slyšitelný - v klidu je notebook zkrátka slyšet. Ventilátor fouká, sice potichu, ale nepotřebujete trénované ucho, abyste jej slyšeli. V zátěži, byť jen krátkodobé procesorové, se potom větrák roztočí opravdu naplno a to je už docela vysokofrekvenční vichr.

 

Navzdory dedikovanému Radeonu je notebook docela úsporný. Když jsem zapnul Prime95 pro čtyři vlákna procesoru a Extreme Burn-in test ve Furmarku pro Radeon, teplota stoupla procesoru jen těsně nad 75 ¬∞C, grafiky poté kolem 85 ¬∞C. Levá opěrka zůstává překvapivě studená, pravá se ale rychle zahřeje, nepálí, ale poměrně intenzivně hřeje, a to i chvíli po skončení zátěže. Maximální spotřeba je kolem nízkých 44 W.

Výdrž je mimojiné díky osazenému osmičlánkovému 80Wh akumulátoru velkolepá. V klidu se zapnutou Wi-Fi jsem se dostal prakticky na deset hodin, pokud bezdrátové sítě úplně vypnete a ztmavíte displej, nebude problém překonat i jedenáct hodin. Při kancelářské práci jsem potom snadno pokořil 8 h. Dell nabízí funkce jako Prodloužená výdrž baterie, která vypne mechaniku, některé porty, sníží obnovovací frekvenci displeje a další věci a poněkud zvedne výdrž. Přepínatelná grafika se také ukázala být velkou výhodou.

BatteryBar mi ukazoval poměrně důrazné opotřebení baterie (7 %) - otázkou je, jak relevantní údaj to je, tak či tak to ukazuje na ještě vyšší potenciální výdrž.

Obvykle je Vostro 3350 osazeno jen nevyčnívající čtyřčlánkovou 40Wh baterkou; zde výdrž dělte dvěma a dostanete se na stále solidních 5 h v klidu.

Zvuk, webkamera a napájení

Reproduktor notebooku nedělá dvakrát čest, maximální hlasitost je průměrná a zvuk je poměrně dost plechový. Na druhou stranu - kdo si koupí notebook za 26 tis. Kč a bude na něm pouštět zvuk?

Webkamera disponuje rozlišením od 160 × 120 do 1280 × 720 px, nejde tedy o nic světoborného. Nic se neostří, na krátkou vzdálenost toho mnoho nenafotíte, je tu full-focus od nějakých 15 cm. Šum ale není nijak extrémní.

K notebooku se dodává menší a poměrně lehký 65W adaptér, ten je navíc docela dlouhý. Nabití velkého 80Wh akumulátoru trvá zhruba hodinu, což je poměrně málo.

Software

Notebook má předinstalovány Windows 7 Professional v 64bitové edici. Dále je tu kromě standardních utilit a ovladačů od HP i Microsoft Office 2010 v okleštěné edici Starter a také Norton Internet Security.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Asus N53SV: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • HP ProBook 4520s, 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6370M
  • Lenovo ThinkPad Edge 11:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Iconia: 2 × 14", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, HDD 640 GB
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO YB1S1E/S: 11,5", 1366 × 768, AMD E-350, 2 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Dell Vostro 3500: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-520M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M
  • HP ProBook 4330s: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000

Závěr, zhodnocení

Průměrný notebook za vysokou cenu - ale...

Na první pohled je Dell Vostro 3350 silně předraženým notebookem. Grafická karta je poměrně slabá, zpracování není nijak hvězdné a až na pár výjimek zde vlastně není nic, co by ospravedlňovalo cenu, která se na konfigurátoru Dellu sápe téměř na 27 tis. Kč. To je ale jen první dojem, který vám může vyvrátit pár bodů:

  • dobrá a podsvícená klávesnice - takhle pohodlnou a navíc ve tmě zářící klávesnici v levných oteboocích nenajdete
  • 3 roky záruky Dell ProSupport s garancí NBD - jeden z nejlepších možných typů záruky, notebook prostě bude bezproblémový, o to se Dell postará
  • čtečka otisků prstů - už nemusíte vyplňovat dlouhá hesla - jeden z malých bonusů
  • extrémní výdrž na baterii - 10 h v klidu

...a další. Vostro 3350 můžete sehnat za ceny od 18 tis. Kč a už jen záruka ProSupport stojí za úvahu, proč vůbec dávat za poněkud hůře vybavený notebook dávat trochu více, než by se slušelo.

 

Plus a mínus  
+ svižný hardware
+ přepínatelná grafika
+ 3 roky záruky ProSupport
+ extrémní výdrž na baterii
+ čtečka otisků prstů
+ matný displej
+ docela slušné matné zpracování
+ skvělá podsvícená klávesnice
- dost vysoká cena
- hlasitá tlačítka touchpadu
- malá intenzita podsvícení displeje
- model s osmičlánkovou baterií není lehké sehnat

 

 

Výsledky benchmarků

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 11 062
3DMark06 (body) 4 834; SM2.0 Score: 1 674, HDR/SM3.0 Score: 1 938, CPU Score: 3 222
3DMark Vantage (body) P2310; GPU Score: 1 858, CPU Score: 8 539
3DMark11 (body) P628; Graphics Score: 548, Physics Score: 3167, Combined Score: 570
PC Mark Vantage 6 084; Memories: 3 963, TV and Movies: 2 902, Gaming: 4 377, Music: 6 392, Communications: 5 433, Productivity: 5 104, HDD: 4 140
PCMark 7 1 830; Lightweight: 1 919, Productivity: 1 342, Creativity: 2 555, Entertainment: 1 676, Computation: 3 111, System storage: 1 667
HD Tune 2.55 čtení: 81,7 MB/s, odezva: 15,4 ms
AS SSD Benchmark 46,3; 29,0; 38,3 MB/s
SiSoft Sandra 2010 CPU: 36 GOPS, 40,5 GIPS, 32 GFLOPS, AES: 358 MB/s, RAM: 8,9 GB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 97 / 95 MB/s, 512K: 35 / 46 MB/s, 4K: 0,45 / 0,75 MB/s, 4K QD32: 1,01 / 0,78 MB/s
Devil May Cry (fps) 10,74
Cinebench R11.5 xCPU: 2,59 pts., 1CPU: 1,14 pts., OpenGL: 8,11 fps
x264 BenchMark HD v3.0 14,10 fps (second pass)
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:06
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:53
WM9 Encoder (čas) 2:34
Windows 7 Experience Index 5,5; Procesor: 6,9; RAM: 5,9; Grafika: 5,5; Herní grafika: 6,4; Disk: 5,9
Výdrž web (čas) 8:17 (9,6 W)
Výdrž idle (čas) 9:49 (8,1 W)
Max. spotřeba (Prime95 + Furmark) 44 W
Herní testy  
TM Nations Forever 7,39 fps
Far Cry 2 12,11 fps
World in conflict demo 9 fps
Crysis demo GPU benchmark: 5,71 fps, CPU benchmark: 5,35 fps

 

.

Byl pro vás článek přínosný?