Hlavní navigace

Dell XPS 15z: MacBook jak vyšitý! (test)

7. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a zpracování


Dell XPS 15z: nejen stylovka

Řada Dell XPS v sobě zahrnuje multimediální a herní notebooky. Zkratka XPS znamená eXtreme Performance System, u našeho stroje výkon sice není extrémní, ale dostatečný rozhodně ano, a k tomu tu máte i kvalitní a velmi tenké šasi. Jak napovídá koncovka "Z", jde o ztenčenou variantu, s necelými 25 mm tloušťky můžeme našemu počítači směle přiřknout titul "nejtenčí 15,6" notebook na trhu".

Kvalita se notebooku nedá upřít, opak by ostatně byl pro přístroj startující na ceně 26 000 Kč hanbou. Cena ovšem není tak neopodstatněně vysoká, jak se může zdát. Všeobecně docela svižný hardware je tu spojen s vysokou výdrží na akumulátor, a to v palec tlustém notebooku zní skoro jako oxymoron. To vše je korunováno tříletou zárukou Dell ProSupport s garancí NBD (Next Business Day).

První dojmy? Apple MacBook!

Dell XPS 15z mě překvapil dříve než jsem jej vůbec vybalil. Velkolepá černá krabice dávala tušit obsah. Kovově stříbrný notebook byl velmi chladný, celý vnějšek šasi je ostatně z matného hliníku. Stejně jako u MacBooku jde de-facto o jeden kus na víku a jeden kus na základně, celé tělo notebooku je také zaobleno. Další podobnosti?

Nenajdete tu žádný konektor D-Sub, většina zásuvek moderního stylu je srovnána vedle sebe na levé straně notebooku. Do tenkého notebooku se vešla i slot-in mechanika po pravé ruce. Nalevo najdete tlačítko s pěti bílými LED pro indikaci stavu baterky. Reproduktory jsou velmi široké, klávesnice nemá numerický blok. Displej je zrcadlově lesklý. Celkově je notebook stylizován velmi jednoduše a prakticky, nikde zbytečné kontrolky, jednoduchý tvar šasi, atp. . Snad mi po shlédnutí pár fotek dáte zapravdu, že se tenké XPS jablečným produktům podobá opravdu velmi, ač oproti MacBooku Air je přeci jen tlustší a hlavně větší.

Zaujala mě klávesnice notebooku. Má měkký stisk, klávesy jsou zaoblené a podsvícené. Dalo by se ostatně říci, že Dell nezaspal v žádných zbytečnostech. Tím nechci říct, že by notebook byl bezchybný, ale jednoduchý návrh s sebou očekávaně nese i minimum nešikovností.

Zpracování

Bylo docela dobré. Multimediální notebook nemusí nutně znamenat nekvalitní plasty, zmínil jsem podobnost s unibody designem od Applu. Ten tu není použit tak docela, jak jsem také říkal, hliník zakrývá jen vnější strany notebooku. Po otevření se už dočkáte šedého plastu na základně či černého na rámečku displeje. Tenoučké víko se ochotně prohýbá, ale jinak si nemůžu stěžovat, notebook působí docela pevným dojmem a nevrzal.

Víko je nejen tenké, ale i docela lehké, pokud jej tedy zdviháte, povede se vám to klidně jednou rukou. Zbytek notebooku totiž zahrnuje drtivou většinu hmotnosti. Klouby jsou velmi jisté a drží ve své pozici, škoda je možná malého maximálního otevření notebooku (130-140 ¬∞).

 

Dell dokazuje, že matný povrch nemusí být nic proti stylu. Lem obou částí notebooku je leskle stříbrný, to je ale kromě povrchu displeje jediné upatlatelné místo, jinak máme celkové zpracování matné, za což musím poděkovat. Hmotnost činí zhruba 2,5 kg, což není nejhorší.

Porty a konektivita

Začněme na levé straně notebooku: směrem odzadu dopředu tam najdete porty HDMI a mini-DisplayPort pro připojení monitoru či projektoru. Dále tu máme konektor eSATA kombinovaný s USB 2.0 s funkcí PowerShare. Dále tu jsou dva porty USB 3.0, po nich čtečka paměťových karet SD, MMC, MS a xD. Dále už jen zmíněný pětidiodový indikátor stavu baterie. Přední strana je tabula rasa, napravo máme jen dva 3,5mm konektory pro vstup a výstup zvuku a otvor pro zasouvání disků do DVD mechaniky. Na zadní straně máme potom zásuvku pro nabíjecí adaptér, velký výdech a síťový konektor RJ-45 od 1Gb/s Ethernetu zn. Atheros.

O bezdrátové připojení se stará čip Intelu, konkrétně Centrino Advanced-N 6230, který v sobě zahrnuje Wi-Fi 802.11n i Bluetooth 3.0 HS.

Dell XPS 15z (L511z)
Cena 26 000 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Dell ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2410M (Sandy Bridge)
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 2,3 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,9 GHz
Operační paměť 4 GB (2× 2 GB DDR3 1333 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 ot./min
Mechanika DVD±RW
Velikost displeje 15,6 "
Rozlišení displeje 1366 × 768 px
Grafická karta Nvidia GeForce GT 525M + Intel HD Graphics 3000 (Nvidia Optimus)
Grafická paměť 1 GB DDR3
Konektory, sloty
Výstupy na monitory HDMI, mini-DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) 2× 3,5mm audio, 1Gb/s Ethernet, eSATA
Počet portů USB 2.0 1 (kombinovaný s eSATA)
Počet portů USB 3.0 2
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS/xD
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 385 × 260 × 24,6 mm
Hmotnost 2,51 kg
Kapacita baterie (Wh) 56 Wh
Výkon napájecího adaptéru 90 W
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium 64bit
Další aplikace Office 2010 Starter, Norton Internet Security

Klávesnice, touchpad a displej

Klávesnice

Klávesnice mě potěšila. Zakulacené klávesy mezi sebou měly dostatečný rozestup a měly krásně měkký stisk, navíc i dost tichý. Mimojiné byla klávesnice bíle podsvícená, většina světla z LED sice prosvítala spíše kolem kláves než písmeny samotnými, ale ve tmě si i při poloviční intenzitě krásně popracujete. Nemůžu zapomenout ani na odolnost proti polití.

Rozmístění by mohlo být lepší. Můžeme odpustit absenci numerického bloku, jehož místo zabraly reproduktory, naštve ale, že klávesy Home, End, PgUp a PgDn jsou přístupné pouze přes Fn + šipka. Delete, Insert a pod Fn také Printscreen jsou v horním pravém rohu nad Backspace. Pochválit musím oba dlouhé Shifty, dostatečně dlouhý levý Ctrl a dlouhý Enter i Backspace. Caps Lock má v sobě svou bílou stavovou kontrolku. Kontextová klávesa bohužel chybí.

Co se mi trochu nelíbilo, je neosazení číselného Fn-bloku. Čísla musíte psát přes Shift na druhém řádku. Blok šipek je oddělen a i nepodsvícené klávesy jdou krásně přečíst, na stříbrných klávesách jsou tmavě šedé popisky.  Kromě klasické klávesnice na základně najdete jen a pouze zapínací tlačítko, u kterého musím pochválit, že je trochu tužší a nezavadíte tak o něj omylem.

Touchpad

Touchpad Cypress byl docela velký. Citlivost byla rozumná, multidotyková gesta byla šikovná a přesně čtená. Scrolluje se nikoli po straně, ale dvěma prsty, dále tu je zoom, otáčení a podobné funkce.

 

Tlačítka byla také výborná - dvě rozměrná, zřetelně oddělená, s velmi tichým a měkkým stiskem rovnoměrným po celé délce.

Displej

Osazený LCD panel patří spíše ke slabším bodům notebooku. Rozlišení 1366 × 768 px je na 15,6" (40 cm) úhlopříčku opravdu málo. Naštěstí obě vyšší konfigurace XPS 15z nabízí za nepřehnaný příplatek Full HD displej. Barvy byly dobré, velmi mírně nažloutlé.

Povrchová úprava je lesklá, což je zápor, na tomto notebooku by ale matná opravdu vypadala trochu zvláštně. Sice se v notebooku vidíte jak v zrcadle, maximální jas to ale přebije a i ve slunečním světle můžete pracovat. O trochu více jasu by ale neškodilo. Pozorovací úhly jsou o něco lepší, než u TN panelů bývají, ve vertikálním sklonu rychle klesá jas. Odezva je vcelku dobrá.

Hardware, výdrž a chování

Hardwarová výbava (vnitřnosti)

Jak jsem předznamenal, výbava notebooku je poměrně slušná. Na počty tu je starý známý procesor Intel Core i5-2410M, dvoujádro (čtyři logická jádra) Sandy Bridge na 2,3-2,9 GHz. V jednom 32nm čipu je s procesorem i integrovaná grafika Intel HD Graphics 3000. Celý procesor pro sebe potom má 4 GB (2× 2 GB) pamětí DDR3 na 1333 MHz.

Máme tu i druhou grafickou kartu, tou je Nvidia GeForce GT 525M s 1 GB pamětí DDR3 na 128bitové sběrnici. Grafika má v čipu 96 CUDA jader a zahrajete si na ní řádku her, i když ne zrovna na nejvyšší detaily. Obě grafiky jsou dynamicky přepínané přes technologii Nvidia Optimus.

Notebook má 500GB disk od Western Digital s rychlostí 7200 ot./min, známý WD5000BEKT. Musím pochválit osazení právě disku od WD, protože ačkoli je oproti modelům od Seagate papírově o něco horší a HD Tune na něj zrovna moc chvály nepěje, reálně jde o viditelně svižnější HDD. Instalace menších programů byla okamžitá, jak můžete vidět v testech AS SSD nebo CrystalDiskMark, disk se může chlubit hlavně bleskovým zápisem malých souborů, ač sekvenční zápis není nijak skvělý. A právě práce s malými soubory je to, co se děje při startu Windows, načítání programů a her aj. . Disk je velmi rychlý - počítač proto také.

Solidní výkon

Intel Core i5-2410M není žádné ořezávátko, ve spojení s rychlými dvoukanálovými pamětmi a rychlým diskem se tak dočkáte vysokého univerzálního výpočetníího výkonu. K tomu se přidává i GeForce GT 525M, která už není vyloženě nejnižší třídou a nějaké to hraní vám nabídne. Výkon je vyvážený a relativně vysoký, alespoň na tenký notebook.

Zkoušel jsem své oblíbené hry jako TES4: Oblivion, Fallout 3, Gothic 3, Mass Effect, Mass Effect 2, Dragon Age: Origins a pár dalších, GeForce vám zajistí hraní všech uvedených většinou na vysoké detaily při plném rozlišení displeje.

Hluk, zahřívání, výdrž

Hluk je jedním ze zásadních nedostatků notebooku. Ne že by něco bylo v nepořádku s managementem otáček ventilátoru. Ale v 2 cm tlusté 15" základně se skrývá poměrně výkonný hardware, DVD mechanika a osmičlánkový akumulátor, pro chlazení tak zbývá dost málo místa. V klidu je notebook jasně slyšet, nedá se ale říci, že by byl hlučný. To opravdu neplatí pro zátěž - ventilátor se okamžitě roztočí na maximum a to je už opravdu vysoký hluk, vedle kterého by se nemusel stydět ani kdejaký desktopový počítač. Kladem je velmi rychlé ztichnutí po skončení zátěže.

 

Když jsem spustil čtyři vlákna výpočtů v Prime95 a Xtreme Burn test ve Furmarku, teplota grafiky pozvolna stoupala k 80¬∞ C, teplota procesoru se potom držela, pokud čidla nelžou, nad 90¬∞ C, což už je na pováženou. Notebook se nicméně příliš neohřál, sice vyfukoval teplý vzduch, zahřál se ale nej na spodu vzadu, opěrka se jen trochu zahřála vlevo.

 

Výdrž je navzdory relativně výkonnému hardwaru dobrá. Svou roli hraje kromě osmičlánkového akumulátoru zejména v klidu technologie Nvidia Optimus, notebook může vypnout GeForce a jet na úspornou integrovanou grafiku. Se zapnutou Wi-Fi a polovičnm jasem displeje jsem se dostal na 7 h, při aktivním surfování a prohlížení flashových videí se zapojila výkonná grafická karta, takže jen 4,5 h. I tak ale dobrý výsledek.

Zvuk, webkamera a napájení

Reproduktory nepřehlédnete, kvůli nim nemá notebook numerickou klávesnici. Široké mřížky pod sebou skrývají dva reproduktory s výkonem po 2 W RMS. K tomu se reproduktory pyšní certifikací SRS Premium Sound a ač u notebooku nikdy nemůžete čekat zázraky, jde rozhodně o nadprůměrná a docela hlasitá chrastítka, na kterých není problém kvalitně poslouchat mluvené slovo, méně kvalitně, ale přesto poslouchatelně potom nějakou hudbu.

Webkamera disponuje rozlišením od 160 × 120 do 1280 × 1024 px, zkrátka 1,3Mpx klasika. Šum není nijak strašný a fotit můžete od nějakých 20 cm dále.

K notebooku se dodává menší, leč ne úplně lehký 90W adaptér, který jej dovede nabít na 95 % kapacity zhruba za 2,5 h.

Software

Notebook má předinstalovány Windows 7 Home Premium v 64bitové edici. Dále je tu kromě standardních utilit a ovladačů od HP i Microsoft Office 2010 v okleštěné edici Starter a také Norton Internet Security.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Asus N53SV: 15,6", Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, 7200 ot./min
  • Acer Aspire 5253: 15,6", AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, 5400 ot./min
  • HP ProBook 4520s, 15,6", Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6370M, 7200 ot./min
  • Lenovo ThinkPad Edge 11:  11,6", Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 200, 5400 ot./min
  • Dell Vostro 3350: 13,3", Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M, 7200 ot./min
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, 7200 ot./min + SSD (hybridní)
  • Sony VAIO YB1S1E/S: 11,6", AMD E-350, 2 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, 5400 ot./min

Závěr, zhodnocení

Vše za 1, jen...

Zpočátku jsem byl k tenkému notebooku skeptický. Rychle jsem si však uvědomil, že mu není příliš co vytknout. Dell XPS 15z, přesně řečeno model L511Z, je jednak všestranně výkonný, ať už se to týče procesoru, disku nebo grafiky, nechybí mu rozhodně styl, vydrží docela dlouho běžet na akumulátor a nic z toho se neodrazilo na kvalitě provedení. To vše je navíc garantováno kvalitní zárukou.

Vroubek si zaslouží přece jen za vysokou cenu. Pravdou je, že podobně výkonný notebook bychom sehnali i mnohem levněji. K tomu je zde také vysoký provozní hluk, zejména v zátěži. A kritika-nekritika - vezměte radši konfiguraci s rozlišením 1920 × 1080 px.

 

Plus a mínus  
+ všeobecně svižný hardware
+ přepínatelná grafika
+ 3 roky záruky ProSupport
+ vysoká výdrž na baterii
+ stylový tenký design
+ pohodlná podsvícená klávesnice
+ kvalitní zpracování
+ ukazatel stavu baterie
- vysoká cena
- hluk
- chybí numerický blok i Fn blok
- nízké rozlišení displeje (tato konfigurace)

 

 

 

.

Výsledky benchmarků

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark 2001 SE (body) 27 321
3DMark Vantage (body) n/a
3DMark 11 (body) P889; Graphics Score: 795, Physics Score: 3 370, Combined Score: 736
PC Mark Vantage 7 312; Memories: 4 835, TV and Movies: 3 382, Gaming: 6 166, Music: 7 551, Communications: 6 457, Productivity: 6 534, HDD: 5 035
PCMark 7 2 189; Lightweight: 2 105, Productivity: 1 530, Creativity: 2 660, Entertainment: 2 237, Computation: 2 703, Storage: 1 855
HD Tune 2.55 čtení: 79,7 MB/s, odezva: 16,6 ms
AS SSD Benchmark ISO: 45,61 MB/s; Program: 29,06 MB/s; Game: 40,43 MB/s
SiSoft Sandra 2010 CPU: 37 GOPS; 43 GIPS; 32 GFLOPS; AES: 357 MB/s; RAM: 16,6 GB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 97 & 99 MB/s; 512K: 39 & 56 MB/s; 4K: 0,53 & 1,01 MB/s; 4K QD32 1,16 & 0,95 MB/s
Devil May Cry (fps) 56,45 fps
Cinebench R11.5 xCPU: 2,60 pts., 1CPU: 1,12 pts., OpenGL: 22,64 fps
x264 BenchMark HD v3.0 14,15 fps (second pass)
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:05
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:53
WM9 Encoder (čas) 2:32
Windows 7 Experience Index 5,7; Procesor: 6,9; RAM: 5,9; Grafika: 5,7; Herní grafika: 6,6; Disk: 5,9
Výdrž web (čas) 4:36
Výdrž idle (čas) 7:01
Herní testy  
TM Nations Forever 33,4 fps
Far Cry 2 28,05 fps
World in conflict demo 22 fps
Crysis demo GPU benchmark: 7,36 fps, CPU benchmark: 6,84 fps
  • Testovali jsme podle této metodiky.
  • červeně zvýrazněné výsledky jsou z rozlišení 1366 × 768 px

 

 

.

Byl pro vás článek přínosný?