Hlavní navigace

Dell XPS M1330 hřeje stále

27. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno publikované problémy Nvidie s mobilními grafikami GeForce bohužel potkaly i mne, majitele notebooku Dell XPS M1330 s dedikovanou grafikou GeForce 8400M GS. Tento notebook se ve vedrech začal v zátěži zahřívat natolik, že muselo dojít ke snížení frekvence a zapnutí throttlingu - jinak by teplota 104 stupňů Celsia rozhodně nebyla konečná. A ani v idle, tedy při běžné kancelářské práci nebyl procesor úplně studený - teplota dosahovala až k 70 stupňům, což rozhodně není běžné; tam se nedostane moje stolní grafika ani v zátěži.

Tip: původní článek o přehřívání Dellu XPS 1330 jste četli?

Neúspěšná reklamace

Bohužel nepomohla ani výměna základní desky s procesorem a grafikou v rámci služby Next Business Day - grafika se v zátěži stále velmi rychle dostala přes 90 stupňů a nakonec - v závislosti na okolní teplotě v kanceláři - skončila na 104 st., kdy byl snížen výkon a tedy i zahřívání. Určitě mi dáte za pravdu, že mít grafickou kartu, kterou lze používat pouze pro surfování a psaní ve Wordu asi není úplně ideální. V takovém případě se grafika stává spíše přítěží - snižuje výdrž zhruba o třetinu a zvyšuje zahřívání notebooku natolik, že po hodině na plochu pod klávesnicí skoro není možné položit ruce.

Navíc není možné notebook udržet dlouhodobě na klíně - v takovém případě zahřívá o to více, že nasávací otvor pro chladič je ucpán stehnem. Zkrátka celá konstrukce notebooku není stavěna na to, aby v ní byla dedikovaná grafika. Ostatně to je dobře vidět i z obrázků rozdělaného těla, kde je patrný velmi malý pasivní chladič procesoru a grafické karty. Velký notebook s dostatečně velkým vnitřním prostorem a pořádným chladičem samozřejmě nemá problém - tam teploty v zátěži nepřesahují obvykle 70 stupňů, což je naprosto v normě. Tato třináctka je ale na grafiku příliš malinká‚Ķ

Nový ovladač je "chladnější"

Aby se notebook tolik nepřehříval, vydala Nvidia upravené ovladače (175.97), které problém teploty částečně řeší - ovšem jen v případě, že grafika není zatěžovaná na maximum. Jak toho dosahuje? Sníží frekvenci grafické karty z 400/600 MHz (jádro/paměti) na 169/100 MHz - jenže v tomto případě je grafika natolik pomalá, že Aero přestává stíhat, a to jak na interním, tak externím displeji. Je třeba trochu "zahýbat" oknem, aby se grafika přepnula na vyšší výkon a pohyb oken či prohlížení dokumentů (internet, PDF) bylo plynulé. Při snížení frekvence je Aero pomalejší než při použití interní grafiky Intel X3100, což - uznáte sami - je přinejmenším podivné.

Předchozí ovladače byly v tomto ohledu lepší. Při použití externího displeje, na kterém běžně pracuji, totiž frekvence neklesaly na nejnižší možnou hodnotu, ale jen na 275/300 MHz, což nemá za následek trhání Aera. Při jeho odpojení ale klesnou na 169/100 MHz, což ale tolik na malém displeji nevadí a navíc to šetří energii v terénu. Výhodou nových ovladačů ale je nižší spotřeba energie notebooku; zatímco se starými se při běžné práci spotřeba pohybovala okolo 16 W, s novými ovladači to je běžně 14 W (obě se zapnutým Wi-Fi a Bluetooth) - to znamená prodloužení výdrže o více než půl hodiny a to se počítá. Se standardní 56Wh baterií se tak dostáváme na téměř čtyři hodiny "opatrného" používání.

Když máte externí displej

Protože však Dell na svém webu staré ovladače nenabízí, je v případě nutnosti (používání externího displeje) lze použít ovladač z Windows Update - tam je nabízena verze 156.69. Stačí odinstalovat novější ovladač a Vista sama nabídne ten z Update. Volba verze záleží na tom, zda pracujete spíše v kanceláři nebo v terénu, a zda používáte nebo nepoužíváte externí displej. Musíte také počítat s tím, že se starším ovladačem bude notebook o něco více topit. Důvodem může být fakt (ale je to čistě jen spekulace), že nový ovladač v idle i přes snížení frekvence zapíná throttling. Což ostatně může být i důvod, proč je na externím displeji trhané Aero.

Každopádně žádná verze ovladače neřeší to, že se notebook přehřívá v zátěži, takže při špatných tepelných podmínkách okolí (horko letní kanceláře nebo letního domova) si nezahrajete žádnou moderní hru - a to byl ostatně důvod, proč jsem si do XPS nechal dát dedikovanou grafiku: abych si občas mohl zahrát, když nejsem u stolního počítače. Místo toho mám notebook, který se zahřívá, málo vydrží, což by mi v případě, že bych si mohl zahrát, nevadilo. Jenže takto jej nemohu využívat k jednomu z účelů, k němuž byl pořízen, a Dell s tím bohužel nedokáže nic udělat. Jeho inženýři to sice nějak "řeší", ale otázkou je, co s tím svedou.

Tip: Když si chci v horkém počasí zahrát, používám malý externí větráček, který zapojím do USB, a ten fouká vzduch do místa, kde chladič nasává chladný vzduch na spodní straně. V takovém případě se v zátěži přes 100 stupňů nedostanu a hrát se dá. Otázkou je, zda to grafice dělá dobře‚Ķ

XPS dobrý, ale integrovaný

Zkrátka pokud mohu radit, nepořizujte si XPS M1330 s dedikovanou grafikou - výrazně lepší volbou je grafika integrovaná. Notebook se méně zahřívá, déle vydrží (s 56Wh baterií přes pět hodin) a Aero na externím displeji bude fungovat dobře v jakékoliv nastavení. Pokud chcete přesto XPS v herní konfiguraci, volte verzi M1530, která díky velikosti chladí grafiku výrazně lépe a hlavně je možné zvolit výkonnější model: 8600M GT. Přijdete samozřejmě ale o část mobility.

Byl pro vás článek přínosný?