Hlavní navigace

Dell zaplatí akcionářům 24 mld. USD a stáhne se z burzy

Sdílet

Zdroj: Redakce

O čem se dva týdny mluvilo, se včera opravdu potvrdilo. Michael Dell oznámil, že jeho firma zmizí z veřejné burzy a stane se znovu soukromou společností. Dell vyplatí akcionářům 13,65 dolaru za jeden papír, což je o 25 % více, než byla obchodovatelná cena před prvními spekulacemi ohledně této změny. Odkoupení bude společnost stát asi 24,4 miliard amerických dolarů.

Tuto částku zaplatí jednak sám Dell (teď mu patří 14 % akcií) a jednak investiční skupiny Silver Lake a MSDC Management. Na obchodu se půjčkou dvou miliard dolarů bude podílet také Microsoft a čtyři banky – Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse a RBC Capital Markets. Pokud obchod hladce projde regulačními úřady, měl by být dokončen ve druhém kvartálu fiskálního roku 2014.

Akcie Dellu začaly strmě růst už při prvních spekulacích ohledně obchodu
Akcie Dellu začaly strmě růst už při prvních spekulacích ohledně obchodu

Co tím Dell získá? Hlavně klid. V posledním čtvrtletí u něj došlo k výraznému propadu prodejů počítačů (-20 % podle IDC) a ani budoucí vyhlídky nevypadají růžově. Firma se zároveň chce více zaměřovat na B2B služby, kvůli nimž v posledních letech dělala miliardové akvizice. O podobný přechod se snaží i HP a do konce jej dovedla společnost IBM, která se už výrobou PC nezabývá.

Akcionáři, analytici nebo komise pro cenné papíry už byly pro Dell brzdou. Vedení se soukromé společnosti může dělat rychlejší rozhodnutí a nemusí se ohlížet na ty, kteří tomu nerozumí nebo nemají pochopení, proč Dell není více jako Apple a nezaměřuje se na tablety a smartphony. To je podle náznaků Dellu oblast, kde časem také dojde ke stagnaci. Služby a analýza velkých dat budou potřebné stále.

 

Zdroj: Dell, Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?