Hlavní navigace

Deset tipů pro Internet Explorer 8

27. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internet Explorer 8 je v současné době nejnovější verzí webového prohlížeče od Microsoftu, který je zatím stále ještě výchozím webovým prohlížečem ve Windows. Alespoň tedy do doby, než se k uživatelům dostane tzv. ballot screen, který nabídne výběr z několika dalších webových prohlížečů. Osmička přinesla uživatelům Internet Exploreru řadu nových a zajímavých funkcí. Nejčastěji jsou zmiňovány akcelerátory a Web Slices. Ovšem za povšimnutí stojí i další funkce IE8.

Připomeňte si náš rozhovor se zástupci vývojového týmu Internet Exploreru 8, který jsme vám přinesli v létě v článku Internet Explorer 8: seznámení s novinkami od jeho tvůrců.

Odhalte doplňky zdržující start prohlížeče

Zdá se vám, že navzdory proklamované vysoké rychlosti Internet Exploreru 8 je tento prohlížeč docela pomalý, zvlášť při svém startu? V tom případě se podívejte, co by jej mohlo zdržovat. Nabízí totiž seznam instalovaných doplňků, ve kterém je uveden i čas jejich spouštění. Prostým pohledem tak odhalíte, který z doplňků start prohlížeče nejvíce zpožďuje.

Zavolejte funkci Nástroje | Spravovat doplňky. V novém okně zůstaňte v sekci Panely nástrojů a rozšíření. Z nabídky Zobrazit vyberte položku Všechny doplňky. Klepnutím do sloupce Čas načtení si je seřaďte podle doby načítání. Pokud usoudíte, že některý z doplňků, které do Internet Exploreru 8 přidaly třeba nějaké další aplikace bez vašeho vědomí, nepotřebujete, zakažte jej klepnutím pravým tlačítkem myši, nebo tlačítkem Zakázat vespod.

Jak na Web Slices?

Web Slices jsou webové výstřižky připomínající svou funkcí zjednodušené výstupy RSS. Pokud webová stránka nějaké Web Slices nabízí, objeví se na její části po najetí ukazatelem myši zelený rámeček a tlačítko pro přidání výstřižku stránky do panelu Internet Exploreru. Téhož je možné docílit zeleným tlačítkem, které se zobrazí v liště prohlížeče.

Web Slices pak funguje jako tlačítko v prohlížeči, které po klepnutí zobrazí část webové stránky s aktualizovaným obsahem. Může se jednat například o informace o nějakém produktu, včetně jeho ceny, nebo, jako v případě extrahardware.cnews.cz, o aktualizovaný seznam novinek.

Jak využít akcelerátory?

Akcelerátory jsou speciální doplňky Internet Exploreru 8, které umožňují rychle pracovat s označenou částí stránky. Máte-li například nainstalován akcelerátor pracující s mapovými podklady, stačí na libovolné stránce označit text s adresou, stisknout modré tlačítko akcelerátoru, které se u označeného textu objeví, najet myší nad položku mapového akcelerátoru a prohlédnout si vybranou adresu na mapě v plovoucím panelu.

Podrobnosti o tom, jak akcelerátory využít například se službami portálu Seznam.cz najdete v článku Internet Explorer 8 a Seznam.cz: využijete nové funkce?

InPrivate pro anonymní prohlížení webu

Pro všechny, kteří si chtějí prohlédnout webové stránky bez toho, že by se při této činnosti něco v počítači ukládalo, je připraven speciální režim nazvaný Procházení se službou InPrivate. Najdete jej v nabídce Zabezpečení. Tato funkce otevře nové okno prohlížeče, se zřetelným označením InPrivate v adresním řádku prohlížeče. Nic z činnosti, kterou v tomto okně provedete, nebude v počítači uloženo. Stejně tak budou při procházení v režimu InPrivate zakázány různé panely a rozšíření.

Filtrování InPrivate - zbavte se reklam

Vadí vám některé reklamy na webových stránkách a obsah, který je načítán z jiných stránek, než si právě prohlížíte? V tom případě si zapněte funkci Zabezpečení | Filtrování InPrivate. Tato funkce zajistí, že obsah načítání z externích zdrojů, než je aktuální stránka, typicky reklama, vložené mapy atd. nebude zobrazován. V nastavení si můžete definovat vlastní seznam povolených, nebo naopak zakázaných poskytovatelů vkládaného obsahu.

Mazání historie v řádku s adresou

Smazání historie navštívených stránek asi zvládne každý průměrně zdatný uživatel Internet Exploreru pomocí funkce Zabezpečení | Odstranit historii prohlížení. Ale všimli jste si, že jednotlivé adresy ze seznamu navštívených stránek lze odstranit i tak, že si rozklepnete nabídku adresního řádku, najedete myší nad adresu a stisknete tlačítko s křížkem na jejím konci?

Znovuotevření zavřených stránek

Uživatelé webového prohlížeče Firefox u Internet Exploreru často postrádají funkci pro obnovení naposledy prohlížených stránek - například po nechtěném zavření. Tato funkce je v Internet Exploreru dostupná, jen je možná poněkud ukryta. Najdete ji pod nabídkou Nástroje | Znovu otevřít poslední relaci procházení. Naposledy zavřené stránky lze znovu otevřít také po klepnutí pravým tlačítkem na řádek s panely.

K čemu je kompatibilní zobrazení?

Všimli jste si tlačítka Kompatibilní zobrazení? Najdete jej na konci adresního řádku před obnovením stránky a zastavením načítání. Tímto tlačítkem přepnete zobrazování stránek do režimu, jaký používala starší verze Internet Exploreru. Občas se tak zbavíte problémů s vykreslováním u stránek, jejichž tvůrci na nový IE8 nepamatovali.

Práce s panely (záložkami)

Otevřete-li více panelů, resp. v terminologii Internet Exploreru záložek, zobrazíte si rychle jejich náhledy po klepnutí na tlačítko na začátku seznamu panelů. Nový panel rychle otevřete klávesovou zkratkou Ctrl+T, zavřete jej stiskem Ctrl+W. Pro rychlé přecházení mezi panely použijte klávesovou zkratku Ctrl+TAB.

Jak na prohlížení uložených dat?

Zajímá vás, co jsou vlastně dočasné soubory a soubory stažené prohlížečem zač? Předtím, než je z počítače odstraníte, zkuste si je prohlédnout. Okno správce souborů s příslušnou složkou zobrazíte pomocí funkce Nástroje | Možnosti Internetu. Pokračujte tlačítkem Nastavení v sekci Historie procházení. Zobrazí se nové okno, ze kterého si správce souborů s příslušnými složkami otevřete tlačítky Zobrazit objekty a Zobrazit soubory.

Byl pro vás článek přínosný?