Hlavní navigace

Deska Z77 OC Formula uvedena. ASRock má ambici stát se králem taktování

17. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už na Computexu se společnost ASRock chlubila základní deskou, navrženou za přispění elitního přetaktovávače Nicka Shiha (informovali jsme o ní zde). Základní deska Z77 OC Formula je opatřena různými zlepšováky, které by z ní měly vytvořit šampiona v dosahování vysokých frekvencí, pokud ne rovnou v lámání rekordů. Tedy alespoň dle plánů firmy ASRock. Nyní se konečně můžeme dozvědět, zda se dílo podařilo. Deska se totiž dočkala oficiálního uvedení do prodeje.

Z77 OC Formula je založena na platformě LGA 1155 a čipové sadě Z77 Express. Taktovat v ní tedy budete procesory z rodiny Ivy Bridge či Sandy Bridge. Výbava odpovídá běžným nadstandardním deskám této platformy, jistou zvláštností je však například 10 portů SATA, neboť k běžné výbavě čipové sady přibyly další 4 porty (s rychlostí 6 Gb/s) díky řadiči Marvell SE9172. Také portů USB 3.0 je naděleno štědře: 6 kousků na zadním panelu a dva vepředu pomocí přiloženého bracketu pro 3,5" pozici.

ASRock Z77 OC Formula

Hlavní devizy desky ASRock OC Formula však vězí ve vylepšeních, která nabízí přetaktovávačům. Samozřejmostí je tlačítko pro vymazání paměti CMOS na zadním panelu; deska poskytuje kontakty pro měření napětí voltmetrem. Pro experimenty s grafickými kartami zase disponuje přepínači, které deaktivují příslušné sloty PCI Express ×16. Při extrémním taktování tak grafika ve slotu nebude na obtíž.

Velká pozornost je samozřejmě věnována napájecí kaskádě. Ta má dohromady 16 fází (12 + 4). Cívky jsou vyrobeny ze slitiny, což údajně snižuje elektrické ztráty. Efektivita MOSFETů je zase zlepšena použitím zdvojených čipů (nacházejí se v pouzdru ve dvou vrstvách nad sebou). Zajímavostí je použití kombinace několika druhů filtračních kondenzátorů různých parametrů. Účelem tohoto řešení je údajně, aby se jejich schopnosti doplňovaly a dosáhly účinnější filtrace různých frekvencí. Aby deska zvládala co největší odběry elektřiny, jsou zesíleny konektory pro připojení zdroje, jakož i kontakty socketu a slotů DIMM. ASRock tvrdí, že upravený konektor ušetří až 23 % elektrických ztrát a sníží teploty i o 22 °C. Bůh suď, jak reálný tento slib je. Asi nijak zvlášť.

ASRock Z77 OC Formula

ASRock Z77 OC Formula

Krmení procesoru elektřinou se týká i další zlepšovák (pomiňme raději fakt, že ASRock zase natřel kondenzátory zlatou barvou). Napájecí kaskáda je totiž chlazena nejen pasivem, nýbrž i aktivním ventilátorem. K tomu je však chladič připraven ještě na připojení do kapalinového chladícího okruhu. Zde tedy Nick Shih (a nebo nějaký bezejmený inženýr z ASRocku) myslel na všechno. Když jsme u toho tepla, ASRock bude k deskám údajně přibalovat teplovodivou pastu Gelid GC-Extreme.

 

Z77 OC Formula nenese stopu Nicka Shiha jen v rovině různých hmatatelných vylepšení. ASRock se očividně snaží užitek z jeho věhlasu maximalizovat. PCB například nese natištěný podpis tohoto přetaktovávače. A pro kupce, kteří by se mu rádi připodobnili co nejvíce, nabízí ASRock cosi ve stylu „Nickem Shihem snadno a rychle“. Softwarová výbava desky totiž přináší i hotové profily (doslova „Nick Shih’s OC Profile“), které vaše CPU snadno a rychle přetaktují, údajně na základě tajných triků slovutného taktovače. Tato nabídka popravdě působí až nedůstojně. Nick se mezi rekordmany stěží vypracoval podobnými zkratkami, takže to celé působí tak trochu jako výprodej slavného jména.

ASRock Z77 OC Formula

Na každý pád jde ale v případě Z77 OC Formula o desku, na níž si konstruktéři docela vyhráli. Je jasné, že pro normální použití je postavena až zbytečně robustně, fandové extrémního taktování však extrémní metody ocení. Za všechnu tuto parádu si samozřejmě také zaplatí. Momentálně vás Z77 OC Formula přijde na 240 USD. Na jednu stranu je to dost; na druhou stranu nebyly megalomanské desky tohoto typu nikdy levnou záležitostí…

Zdroje: ASRock, WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?