Hlavní navigace

Desktopová edice OneNote pro OS X a Windows bude zřejmě uvolněna zdarma

13. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již nějakou dobu se mluví o tom, že Microsoft vydá plnohodnotnou aplikaci OneNote pro OS X. Podle všeho se její příchod blíží. Revoluční by mělo být to, že bude k dispozici zdarma. Mezitím ve Windows již zhruba jednu dekádu používáme OneNote v rámci placeného kancelářského balíku Microsoft Office – i tato aplikace by letos měla být uvolněna k bezplatnému používání. Poznámkový systém by se stal stal řešením, které můžete používat naprosto zadarmo.

Tip: OneNote pro Windows 8.1 zlepšil práci s klávesnici a podporuje 105 jazyků

V tuto chvíli máme k ruce jednoduší webovou verzi. Microsoft také s Windows 8 uvedl dotykového klienta, za něhož od začátku nechce ani korunu. Peníze nežádá ani za verze pro iOS a Android. Volné zpřístupnění funkčně nejnabitějších desktopových verzí OneNote by bylo zajímavým krokem. Redmondští by se otevřeně pustili do boje s oblíbeným, ale částečně placeným řešením Evernote. OneNote se skvěle uplatní i při větších projektech. Vládne dobrou organizací i možnostmi uchovávání obsahu.

 

Podle Mary Jo Foley budou součástí zdarma dostupné edice také doplňky Office Lens nebo služba Clipper. Ta má ukládat části webových stránek přímo do OneNote. Umožní to nový doplněk pro prohlížeče. A co funkce Lens? Ta pro změnu využije kameru v zařízení ke skenování textů (OCR). Řeči o bezplatném OneNote pro OS X přichází souběžně se spekulací, že se v tomto roce dočkáme nové řady Microsoft Office pro jablečný operační systém.

Bylo by logické, kdyby nástroj přišel společně s novým kancelářským balíkem. Jenže se možná vyloupne dříve samostatně, protože nové jablečné kanceláře Office se podle všeho dočkáme až ke konci roku. Microsoft údajně také plánuje více nástroj otevřít, aby na něm externí vývojáři stavěli další řešení.

OneNote v novém kabátku
Webový OneNote v novém kabátku

Zdroj: ZDNet | The Verge

Byl pro vás článek přínosný?