Hlavní navigace

Desktopové procesory Intel Comet Lake-S prý až v Q2 2020. Kvůli spotřebě desetijádra

12. 1. 2020

Sdílet

Úniky informací už delší dobu prozrazují, že v příští generaci desktopových procesorů Intel nazvané Comet Lake, budou mít odemčené modely pro nadšence 125W TDP. Kupodivu se ovšem objevila zpráva, že Intel přesto možná má problémy do limitů spotřeby nová CPU vměstnat. A že toto možná je důvod, proč nyní na CES nebyly oznámené, zatímco verzi pro notebooky Intel oficiálně avizoval. Přitom výrobci desek už údajně připraveni jsou.  

Vzorky i9-10900K prý dokáží vyvinout příkon až 300 W

Když jsme tu probírali novinky Intelu z veletrhu, bylo mezi nimi, že notebookové procesory Comet Lake-H (se 45W TDP) mají vyjít ještě v tomto čtvrtletí. Na základě toho jsme spekulovali, že by třeba vypuštění desktopové verze Comet Lake-S mohlo také nastat takto relativně brzo. Ovšem to jsme se možná přepočítali. Německý web ComputerBase totiž vzápětí přišel se zprávou, dle níž je Comet Lake-S možná opožděné. Bylo-li tedy plánováno k uvedení v Q1 2020, tak podle této zprávy to možná mezitím už padlo pod stůl.

Intel údajně naráží na problémy se se spotřebou desetijádrových procesorů Comet Lake-S, které mají tvořit nejvýkonnější modely nabídky (a asi také lákat zákazníky k celé platformě). Příkon pod zátěží údajně podle několika zdrojů z řad výrobců základních desek, na něž se ComputerBase odvolává, atakuje hranici 300 W a Intel možná kvůli tomu odložil vydání. Zatímco dříve snad byla na stole možnost, že Comet Lake-S vyšlo třeba už příští měsíc, nyní to prý podle ComputerBase/těchto informátorů vypadá spíš na duben nebo květen (pro mezinárodní čtenáře: apríl/máj).

Je třeba hned něco říct k oněm šíleně znějícím 300 W (TDP je 125W), které ComputerBase zmiňuje. Toto je třeba brát v kontextu, řeč je zde pravděpodobně o naprostých maximech, kterých CPU dosahuje v enormně zatěžujících výpočtech jako je AVX Prime95. V těch už třeba Core i9-9900KS jde přes 250 W. Ačkoliv Prime95 není čistě syntetický či schválně napsaný „power virus“, asi bychom ho mohli srovnat s FurMarkem u GPU, který také neukazuje typickou spotřebu grafiky. I pokud je 300 W v AVX Prime95 realita, pak obvyklá spotřeba i v drsných mnohovláknových programech pořád může být blíž spíše 200 W. Nicméně pokud jsou tyto zprávy od výrobců desek pravdivé, pak každopádně výsledná spotřeba je vyšší, než co Intel považuje za únosné. Ať už je tím problémem 200 W nebo nevím, 230 W…).

Podle ComputerBase není problém s osmijádrovými a nižšími modely. Ty ovšem mají konfiguraci podobou tomu, co už má Intel v 9. generaci desktopových procesorů. Ale Intel asi nechce tuto generaci vydávat bez „halo“ lídra, kterým má být právě 10jádro. Core i9-10900K má zároveň mít i rekordní jednovláknový výkon díky až 5,3GHz boostu na preferovaných jádrech a Intel asi nechce, aby mu tento trumf v prvotních recenzích chyběl.

Tip: Kompletní specifikace procesorů Intel Comet Lake. Frekvence až 5,3 GHz

Udajne specifikace procesoru Intel Comet Lake pro desktop 2 Údajné specifikace procesorů Intel Comet Lake pro desktop (Zdroj: Informática Cero)

Desky jsou nachystané, CPU ne

ComputerBase uvádí, že toto zdržení je nevhod výrobcům desek, kteří své podvozky údajně už mají přichystané a vydání třeba v únoru by zvládli. V zákulisí to vypadá, že už zdá se pomalu začíná schylovat k rozesílání testovacích kusů pro recenzenty, ale po procesorech zatím ani vidu ani slechu. Protože Comet Lake-S používá nový socket LGA 1200 a s žádným starším CPU nebudou kompatibilní, musí ale vypuštění počkat na Intel.

Tip: První fotka procesoru Intel Comet Lake. Jak bude vypadat nový socket LGA 1200?

Pokud mají tyto stížnosti pravdu, pak se Intel asi bude v následujících týdnech snažit nějak spotřebu Core i9-10900K zmírnit (a možná i zamčené verze i9-10900, ale asi hlavně nadšeneckého modelu). Nevím, jestli je reálné toho dosáhnout ještě nějakou revizí čipu, nebo půjde o vyladění řízení spotřeby. Intel by také mohl z výroby shromažďovat nejkvalitnější čipy zvládající požadované extrémní frekvence s co nejnižším napětím/spotřebou. Pak by odklad mohl být proto, aby se těchto exemplářů nasbíral větší objem a highendové Core i9-10900K nebylo nedostatkové.

Procesor intel pro socket LGA 1200 Procesor Intel pro socket LGA 1200 (Zdroj: Imgur)

Zdržení také může být kvůli dodatečnému testování, zda tato CPU, asi rekordně výhřevná na poměry mainstreamového procesoru, v těchto podmínkách zůstanou dlouhodobě spolehlivá. Možností je tu asi spousta, každopádně má-li ComputerBase pravdu, pak si na desktopové Comet Lake počkáme až do druhé čtvrtiny roku.

Galerie: Uniklé informace k platformě Intel LGA 1200 a procesorům Comet Lake/Rocket Lake

Byl pro vás článek přínosný?