Hlavní navigace

Desky formátu Mini-STX by se mohly vyrábět i pro procesory AMD, zvažuje to ASRock

24. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Formát základních desek Mini-STX (někdy také nazývaný dřívějším pracovním označením 5x5) je možná nejzajímavějším vývojem v oblasti stolních PC poslední doby. Zatím se však příliš nerozšířil a také je čistě výsadou procesorů Intel. Ten jej ostatně vyvinul, ale je to trošku škoda kvůli tomu, že v Mini-STX jste odkázáni jen na integrované grafické karty, které jsou u Intelu přece jen méně schopné. Ovšem tato exkluzivita nakonec padne. Zdá se totiž, že ASRock by mohl Mini-STX desky začít vyrábět i pro procesory (APU) od AMD.

Standard Mini-STX stojí někde mezi krabičkami ve stylu NUCu a formátem Mini-ITX. Na rozdíl od prvního používá klasické procesory do socketu (a klasické chladiče) a tím umožňuje mít k ruce slušný výkon. Na rozdíl od Mini-IX postrádá slot PCI Express pro grafiku a nepoužívá ATX zdroje, ale vždy napájení externím adaptérem jako u notebooku. Šasi jsou díky tomu krásně malá, přičemž formát PCB je jen 14,0 × 14,7 cm. Kromě napájení externím DC zdrojem je formát Mini-STX charakteristický použitím modulů SO-DIMM pro paměti a osazením portů po dvou hranách desky. Pro úložiště může obsahovat porty SATA, ale standardem pro rozšíření je zejména dvojice slotů M.2 – pro Wi-Fi/Bluetooth a SSD.

Jak už bylo zmíněno, Mini-STX bylo zatím čistě jen věcí platformy Intel. Ovšem na internetu nyní prosáklo, že ASRock by zřejmě mohl pracovat na deskách tohoto typu i na bázi platformy AM4, kde by jako procesory byly použité patrně nově vydané Ryzeny s integrovanou grafikou. Firma by pak patrně mohla uvést i verzi svého STX barebonu DeskMini s touto deskou.

Mini-STX se socketem AM4?

Tyto plány naznačil přímo zaměstnanec ASRocku, který na webu Small Form Factor Forum publikoval fotku desky formátu Mini-STX, kterou ve firmě vyvíjejí nebo testují (doslova píše: „podívejte co má šéf na stole“). Podle tohoto zaměstnance totiž ASRock vyvinul Mini-ITX desku platformy FM2+ pro starší APU, ta ovšem není na trhu ani na webu firmy. Nicméně jeho post naznačuje, že nyní ASRock uvažuje o modelu pro platformu AM4. V kontextu Mini-STX a barebonu DeskMini je totiž zmíněn Ryzen 3 2200G a také to, že se jeho chladič Wraith Stealth (poznámka: není kompatibilní s deskami FM2+) se výškou nevejde do skříně, kterou ASRock pro DeskMini používá. To by nedávalo smysl, pokud by ASRock nechtěl vyvinout Mini-STX systém s procesory Ryzen a socketem AM4. Tudíž je asi šance, že taková deska vyjde, i když podle informací na fóru jde zatím jen o sondování možností, nikoli o závazný plán.

Mini-STX deska pro procesory AMD od ASRocku – zřejmě se socketem FM2+ Mini-STX deska pro procesory AMD od ASRocku – zřejmě se socketem FM2+

To, co onen člověk z ASRocku na fóru ukázal, není podle všeho prototyp desky pro Ryzeny. Bezesporu jde o základovku formátu Micro-STX a jak můžete vidět, nemá patici LGA procesorů Intel. Podle toho, jak socket vypadá, si ale myslím, že zde vidíme právě onen tajný a zatím nevydaný STX model platformy FM2+. Středový výřez socketu a otvory pro piny nejsou bohužel dobře patrné, ale plastový držák pro chladič přesně odpovídá tomu, používanému na platformě FM2+. Úchytky pro sockety AM4 jsou oproti tomu kvůli jiné pozici montážních děr odlišné. Také sloty pro paměti jsou myslím pro moduly DDR3, nikoliv pro DDR4 (u DDR4 se liší pozice „přepážky“ uprostřed). Nicméně i potvrzení existence oné Mini-STX desky pro APU Kaveri a Godavari je docela zajímavá věc, byť teď už je asi pozdě ji uvést na trh.

U ASRock DeskMini by bylo problémem, že se chladič přibalený k APU Ryzen nevejde na výšku do šasi. V ASRocku z legrace namontovali ventilátor zvenku U ASRock DeskMini by bylo problémem, že se chladič přibalený k APU Ryzen nevejde na výšku do šasi. V ASRocku z legrace namontovali ventilátor zvenku

Mini-STX pro FM2+ se asi nekonalo kvůli rámečku pro chladič

Podle jiného příspěvku stejného účtu se zdá, že problémem s FM2+ deskou a možná důvodem, proč nešla do prodeje, bylo uchycení chladiče. Patice FM2+ má montážní díry s roztečemi 95 × 47 mm, což asi ponechávalo příliš málo místa na sloty M.2 a čipset. Ve výsledném rozložení jsou sloty pro paměti posunuty hodně blízko k procesoru a podle zaměstnance ASRocku šlo použít jen věžové chladiče, což u Mini-STX není moc dobré. Montážní díry na platformě AM4 jsou méně extrémní (90 × 54 mm), tak doufejme, že se tyto problémy podaří nějak vyřešit a deska pro AM4 bude moci vyjít.

Byl pro vás článek přínosný?