Hlavní navigace

Desky Gigabyte nejen pro Haswell (ale i AMD) a miniPC Brix [Computex]

4. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V hlavním městě Tchaj-wanu se spustil monzunový liják a naše dvoučlenná výprava rychle vběhla do nedávno ještě nejvyšší budovy světa. V 36. patře Taipei 101 vystavuje totiž svoje novinky Gigabyte. A zdaleka se neomezil na pár desek s čipsety Z87, o kterých jste už četli v preview. V pozadí dema vyzdvihujícího především audio část nových desek řady G1 Killer si pozornější asi všimnou výhledu z pořádné výšky.


 

Série „herních“ základních desek Gigabyte G1.Sniper dosud obsahovala pouze modely vyšší střední třídy a high-endu v podobě G1.Sniper M5 a G1.Sniper 5. Nově se objevily mnohem levnější verze s paticemi 1150 a A85. Ač je to hodně překvapující, pro APU Trinity a Richland bude opravdu k dispozici nová „herní“ základní deska.

Jestli se APU od AMD hodí do herního počítače, to necháme na vás, každopádně v Gigabyte se vrhli do výroby základní desky pro platformu s těmito APU.


 

Gigabyte G1.Sniper A85X Gigabyte G1.Sniper A85X Gigabyte G1.Sniper A85X Gigabyte G1.Sniper A85X 

Gigabyte G1.Sniper A85XGigabyte G1.Sniper A85X Gigabyte G1.Sniper A85X Gigabyte G1.Sniper A85X

Model G1.Sniper A85X podporuje současné APU Trinity a také nadcházející APU Richland. Nabídne celkem standardní výbavu v podobě dvou slotů PCIe ×16, respektive ×8, pět konektorů SATA (dva otočené rovnoběžně se základní deskou), mnoho grafických výstupů na zadním I/O panelu a především tradiční černo-zelený vzhled této série.

O zvukový výstup se stará podle Gigabyte „lepší“ řešení v podobě čipu od Creative a vyměnitelné operační zesilovače. Jak dobré je toto řešení, to si ověříme někdy v následující době v připravovaném testu.

Když jsme viděli název této základní desky a také její výbavu, bylo nám hned jasné, že se jedná o levné „herní“ řešení s čipsetem Intel B85 a tím pádem určené pro procesory Intel Haswell, avšak není určena pro přetaktování.

Gigabyte G1.Sniper B5
Gigabyte G1.Sniper B5

Gigabyte G1.Sniper B5  Gigabyte G1.Sniper B5 Gigabyte G1.Sniper B5 Gigabyte G1.Sniper B5 

Gigabyte G1.Sniper B5 Gigabyte G1.Sniper B5 Gigabyte G1.Sniper B5

G1.Sniper B5 již na první pohled vypadá velmi ořezaně, avšak pokud bude za příjemnou cenu, tak by v tom neměl být takový problém. Výbava je velmi podobná modelu G1.Sniper A85X. Dva sloty PCIe ×16, respektive ×8, šest konektorů SATA, tradiční vzhled a řešení zvukového výstupu od Creative.

Obě základní desky odhaduji cenou okolo 2000–2500 Kč. Jedná se o zajímvý počin a bude zajímavé sledovat, jak dobře si povedou v testech a také případně v prodejích.

 

Desky Z87X-OC a Z87X-Force jsme si na ExtraHardware ještě pořádně neukázali. Jak už jejich název napovídá, jsou zaměřeny na overclockery, případně extrémní konfigurace se spoustou grafických karet. Gigabyte se rozhodl, že do pravého horního rohu desky vytáhne tlačítka pomalu úplně na všechno. Tlačítka ± tak jsou zvlášť pro násobič a zvlášť pro BCLK.

Dále zde máte tlačítko Trigger, které okamžitě sníží násobič na osm. To je užitečné pro maniaky, kteří sice nemají stabilní přetaktování, ale honí se za co nejvyšší validací v CPU-Z. Tag slouží pro rychlé přepnutí na jeden z osmi vámi uložených profilů, pomocí Gear přepínáte mezi určitými kroky nastavení BCLK. Tlačítko s bleskem vyvedené na zadním panelu pak i ve vypnutém stavu (procesoru) prověří funkčnost základních prvků připojených do základní desky.


 


 

Za zastavení určitě stály malé desky, do kterých se Gigabyte pouští ve stále větší míře. GA-B75TN je cenově dostupnou mini-ITX pro Ivy Bridge. Vzhledem k současným cenám vám možná ani nebude vadit, že počítá se SO-DIMM.


 

GA-H87M-D3H je dobře vybavenou deskou formátu micro ATX. Přítomnost D-Sub mezi videovýstupy napovídá, že míří také do kanceláře. Dva PCIe ×16 či čtyři pozice DIMM naproti tomu jdou vstříc stavbě výkonného domácího PC s dobrými možnostmi dalšího upgradu.


 

Mini-ITX si Gigabyte připravil i pro Haswell. Z87N-WIFI má plné DIMM, dlouhý slot PCI Express, čtyři porty USB 3.0 a – jak název asi jasně prozrazuje – síťový adaptér pro bezdrátové sítě. Podobnou desku má Gigabyte také pro platformu FM2. Takže ani stavitelé malých PC na bázi Trinity (či Richlandu) nebudou o nic ochuzeni.



O miniaturním počítači Brix jsme už psali, tady ho ale můžete vidět se sejmutým krytem a také pro změnu uchycen na monitoru (VESA). Brix můžete osadit procesory Celeron až Core i5 a vybrat si, co osadíte do mSATA či mini PCI Express. Wi-Fi je volitelná, ale většina zákazníku si zřejmě objedná variantu s ní.


 

Byl pro vás článek přínosný?