Hlavní navigace

Desky pro Intel Alder Lake s čipsetem B660 zdá se nebudou umět PCI Express 5.0

11. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: HWCooling
Na levnějších deskách pro Alder Lake asi nemusí být podporovaný PCI Express 5.0, jenž teď nabízí platforma Z690.

Včera jsme psali o podpoře DDR4 v procesorech Raptor Lake, které dle drbů stále budou umožňovat provoz s touto nyní dostupnější pamětí a nebudou vás nutit do DDR5. Dnes to bude pro změnu o nepodpoře. Vypadá to, že ačkoliv procesory Alder Lake přinášejí jako jednu z významných novinek PCI Express 5.0, nebude ho možné použít na všech deskách. Levnější modely patrně budou limitované na PCI Express 4.0.

Zatím jsou pro Alder Lake a platformu LGA 1700 vydané jen nadšenecké desky s čipsetem Z690 umožňujícím přetaktování. Na těch je pokud víme PCI Express 5.0 – od nějž Alder Lake poskytuje ×16 nebo ×8/×8 linek pro GPU – vždy podporovaný. Ale u dalších levnějších modelů s nižšími čipsety zdá se už toto platit nebude. Zatím není moc jasné, jak časté omezení to bude, ale objevily se doklady, že minimálně některé desky budou limitované jen na PCI Express 4.0.

Web VideoCardz píše, že od jednoho z recenzentů Alder Lake dostal zajímavou fotku. Deska pro testování procesorů byla zřejmě redakci omylem zaslána v krabici, na níž byla popiska patřící k jiné desce než k Z690 modelu, který byl obsahem. Nálepka prozrazovala desku Asus Prime B660-Plus D4, která ještě nebyla oznámena. Podle „D4“ používá paměti DDR4 a samozřejmě by měla mít čipset B660 – tedy ekvivalent dřívějších B360/B460/B560 na platformě LGA 1700 a mezi čipsety generace 600. Béčkové čipsety jsou asi ideální volba pro ty, kdo chtějí trochu ušetřit a nevyžadují podporu přetaktování – od B560 již podporují OC pamětí a nastavení profilů XMP, takže jsou dost schopné i pro herní počítače.

Nálepky prozrazující desku Asus Prime B660 Plus D4 Nálepky prozrazující desku Asus Prime B660-Plus D4 (Zdroj: VideoCardz)

Na štítku na krabici od Asusu stojí: „Intel B660, LGA1700, PCIE Gen4“. To je pozoruhodné, protože se tím říká, že tato deska Prime B660-Plus D4 nebude podporovat PCI Express 5.0, ačkoliv ho samotný procesor Alder Lake poskytuje. Bylo by to asi proto, že provoz PCIe 5.0 vyžaduje robustněji navržené PCB, dražší součástky a také třeba náročnější výstupní kontrolu a testování.

Ačkoliv tedy na první pohled není důvod na to, aby čipset omezoval rychlost PCIe na slotech pro GPU, které jdou přímo z procesoru a čipsetu se ani nedotknou, celková konstrukce PCB a osazení součástkami už takové omezení způsobovat může. Je proto možné, že vypuštění podpory a to, že tyto desky budou u Alder Lake využívat řadič ×16 z procesoru jen v režimu PCI Express 4.0 místo 5.0, může o něco zlevnit výrobu.

Také by mohlo jít o tzv. produktovou segmentaci, kdy umělé vypnutí určité funkce u levnější verze produktu má nasměrovat zákazníky ke koupi dražší verze. Ať z prvního nebo druhého důvodu jsme toto viděli už u AMD, kde desky s čipsetem A520 uměle omezují PCI Express na verzi 3.0, ačkoliv instalované CPU umí i PCIe 4.0, takže nejde o nic nového.

Tip: PCI Express 6.0 opět zvýší rychlost 2×. Se signálem PAM4 na to jde trochu jako MLC SSD

Galerie: Technologie PCI Express 6.0

Omezení na všech deskách, nebo jen vybraných?

Zatím máme jen tuto jednu indicii, takže zatím berte tuto informaci spíš jako varování, že se toto omezení u B660 může objevit. Teoreticky může jít jen o chybu při tvorbě dotyčné popisky. I pokud by bylo pravda, že deska Prime B550-Plus D4 nebude PCIe 5.0 umět, pak může ještě jít jen o selektivní omezení konkrétního modelu. Je teoreticky možné, že B660 nebude PCIe 5.0 mít plošně zakázaný a některé desky, kde výrobce investuje do lepšího PCB, podporu mít budou, zatímco jiné ne.

Schéma čipsetu a platfromy Intel Z690 s procesorem Alder Lake Schéma čipsetu a platformy Intel Z690 s procesorem Alder Lake (Zdroj: Intel)

Když Intel jen o jednu generaci dříve (na letos vydaných deskách s čipsety řady 500) přinesl podporu PCI Expressu 4.0, nebylo omezení u levnějších čipsetů. B560 i H510 (úplný lowend) podporovaly připojení grafické karty přes PCIe 4.0 ×16. Jen u H510 Intel odebral možnost mít SSD ve slotu M.2 s konektivitou PCI Express 4.0.

Více: Intel Rocket Lake bude podporovat PCI Express 4.0 i na levných deskách s čipsetem H510

I pokud se stane, že na deskách s čipsetem B660 (a asi i ještě levnějších H610) pro Alder Lake budete moci používat jenom PCI Express 4.0, není to žádná tragédie. PCIe 5.0 zatím není moc jak využít. A i pokud za rok v generaci GeForce RTX 4000 a Radeon RX 7000 vyjdou grafiky podporující již PCIe 5.0, stejně to asi bude mít mizivý dopad na výkon. Konkurenční platforma AM4 je také omezená jen na PCI Express 4.0 (vyjma toho čipsetu A520 jen s PCIe 3.0). Toto omezení tedy nebude nic, co by se mělo kritizovat. A pokud díky němu budou desky o trochu levnější, tak to nejspíš byla i správná volba.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?