Hlavní navigace

Unikly fotky desek s čipsetem AMD X570. PCIe 4.0 a vyšší TDP potvrzené, mají větráky

18. 5. 2019

Sdílet

Před nedávnem jsme tu měli informace o čipové sadě AMD X570, pocházející z ne zrovna známého čínského zdroje. Vypadá to ale, že se nám potvrdily dva hlavní rysy. Tato platforma skutečně přinese (jako první ve světě osobních počítačů x86 platformy Intel/AMD) podporu pro PCI Express 4.0 na slotech M.2 a vyvedených linkách. Také je ale podle všeho pravda, že na oplátku bude tento čipset kvůli tomu mít vyšší TDP. Teď máme v rukou fotky či vizualizace už čtyř nadcházejících desek s čipsetem AMD X570 a všechny čtyři mají osazený aktivní chladič s ventilátorem.

 

Další desky s větráky

Kromě desky Biostaru, která ventilátor na jižním můstku provalila jako první, se teď vynořily další. Nejprve to byla deska Colorful CVN X570, kterou asi na našich trzích neuvidíme, protože Colorful se zatím soustředí jen na Čínu. Na této desce je poměrně velký kus s funkcí dekorativního krytu/chladiče, každopádně je ale opatřen ventilátorem, který má sice axiální lopatky, ale bude foukat zejména do stran, červené okruží by mělo být samotným pasivem.

Colorful CVN X570AK Gaming Pro 1 BenchLife Colorful CVN X570AK Gaming Pro (Zdroj: BenchLife)

Velmi podobné řešení asi bude mít většina desek, kvůli nízké přípustné výšce chlazení (nad čipset v těchto místech mohou zasahovat dlouhé grafické karty). Podobně je to zdá se řešeno i u dalších dvou desek, které se teď koncem týdne dostaly na internet: MSI MPG X570 Gaming Pro CarbonMSI MPG X570 Gaming Plus. Obě tyto desky mají dvojici slotů M.2 pro SSD (takže jeden by měl vycházet z čipsetu) a obě také opatřily čip X570 aktivním chladičem.

MSI MPG X570 Gaming Plus MSI MPG X570 Gaming Plus (Zdroj: VideoCardz)

V tomto případě jsou ovšem ventilátory zdá se většího rozměru s delšími lopatkami s rovným profilem, tedy trochu podobnými jako na GPU. Díky většímu rozměru by zde snad mohly být v praxi nastupovat nižší otáčky a tím menší hluk, byť v těchto chladičích bude důležitá i aerodynamická složka zvuku. Ani u MSI nicméně nemají axiální rotory žádné žebrování přímo pod sebou, takže budou rozhánět vzduch na strany, kde teprve bude žebrování (na fotkách to skoro vypadá, že většina okruží okolo větráku je plná, ale to je snad jen klam).

MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi (Zdroj: VideoCardz)

 

Biostar publikoval specifikace a potvrdil PCIe 4.0

Specifikace k deskám od MSI (nebo do Colorfulu) zatím nejsou, ovšem Biostar oficiálně publikoval informace ke své X570 Racing GT8 (či Racing X570 GT8), což je ona první deska s čipsetem X570, kterou jsme na obrázku viděli. Jde o specifikace, které měla firma chvíli přímo na svém webu, takže je lze brát jako potvrzenou věc. Snímek inkriminované stránky můžete vidět zde zásluhou webu VideoCardz.

Specifikace pro Biostar Racing X570 GT8 Specifikace pro desku Biostar Racing X570 GT8 (Zdroj: VideoCardz)

Ve specifikacích si můžete všimnout, že deska avizuje možnost přetaktovat paměti DDR4 na 4000 MHz, zatímco u předchozího modelu X470 GT8 je příslib jen 3200 MHz. To by možná mohlo trošku potvrzovat zprávy o tom, že by se OC paměti RAM mohlo zlepšit proti první a druhé generaci Ryzenů. Ale pořád to berte s rezervou, nevíme, zda půjde o přetaktování dosažitelné v praxi, bez dusíku a tak podobně.

Biostar Racing X570 GT8 1 Biostar Racing X570 GT8 (Zdroj: VideoCardz)

Kromě toho ale hlavně Biostar potvrdil informace z onoho čínského webu, že čipset X570 bude nativně umět PCI Express 4.0. Deska bude z čipsetu vyvádět tři sloty PCIe ×1 a jeden ×4, u kterých ale verze/rychlost není uvedena. Ale když se podíváte na kolonku se sloty M.2, je tam uvedeno, že deska má u obou konektivitu PCI Express 4.0 ×4. Chybně je sice napsána propustnost jen 32Gb/s, ale vedle toho je „Gen 4“, což znamená PCIe 4.0. První slot je přitom vyvedený z procesoru, kde je PCI Express potvrzené od ledna, ale druhý je podle specifikace z čipsetu, což asi definitně potvrzuje, že X570 ho také potvrzuje. PCIe 4.0 by tedy mohlo být aktivní i u slotů pro karty.

Zatím do slotů PCI Express 4.0 není co dát

Bude poměrně zajímavé sledovat, za jak dlouho se na trhu objeví periférie, které tuto konektivitu dokážou využít. U grafických karet zatím PCIe 4.0 podporuje jen Radeon Instinct MI50/MI60, který se v desktopu moc hodit nebude. U SSD je také zatím PCIe 4.0 v nedohlednu, přitom NVMe moduly už na bariéru rychlosti PCI Express 3.0 ×4 narážejí. Phison letos na CES ukazoval prototyp disku už běžícího na PCIe 4.0, ale jestli se něco takového vbrzku dostane i na trh, je nejisté. Také SiliconMotion má v roadmapě osmikanálový (a tedy snad dost výkonný) řadič SM2264 s rozhraním PCI Express 4.0 ×4 (oznámen byl už v roce 2017), ale o reálných SSD s touto technologií zatím nic nevíme.

Prototyp PCIe 4.0 disku SSD s řadičem Phison E16 na CES 2019. Běžel přes PCIe 4.0 ×4 (rozhraní U.2) po kabelu z karty, konvertující PCIe 3.0 ×16 na PCIe 4.0 ×8. Ryzen 3000 a AMD X570 už nabídnou nativní sloty a porty PCI Express 4.0 (Foto: Tom's Hardware)

Klidně se tak může stát, že AMD X570 přijde na trh s prvním PCI Expressem 4.0 (a bude kvůli tomu potřebovat aktivní chlazení čipsetu), ale tuto výhodu proti platformě Intelu nebude jak využít. Na druhou stranu, na Computexu se za týden možná právě taková SSD budou vystavovat, takže se třeba nějaká data vydání dozvíme toto bude možné vzít zpátky. A také platí, že základní deska se kupuje na několik let a za rok už taková výkonná NVMe SSD na trhu být mohou, takže v tomto ohledu bude podpora PCIe 4.0 pro ně pořád výhoda.

Zdroje: VideoCardz (1, 2), BenchLife

Galerie: Desky s čipsetem AMD X570: PCI Express 4.0, aktivní chlazení

Byl pro vás článek přínosný?