Hlavní navigace

První Diablo ožívá, konečně jde koupit online. Blizzard vrátí i další hry

Sdílet


Píše se 31. prosince 1996 a studio Blizzard, které díky sérii Warcraft změnilo svět realtime strategií, otřáslo i žánrem RPG. Právě toho dne vydala Diablo. Fantasy rubačku, ve které jste s pomocí válečníka, kouzelníka nebo zlodějky vydali do 16 náhodně generovaných dungeonů plných nepřátel, abyste se nakonec postavili samotnému ďáblovi.

V Diablu lidé trávili i stovky hodin. Dle průměrných hodnocení na Metacritics jde stále o nepřekonaný díl. Datadisk Hellfire i dvě plnohodnotná pokračování sice také sbíraly jen chválu, věhlasu jedničky ale nedosáhly. Paradoxně je to ale první díl, který již nebylo možné zakoupit. To se teď mění díky spolupráci Blizzardu a polského CD Projektu. Na GOG můžete Diablo koupit za necelých 9 eur. Hra je k dispozici online vůbec poprvé, nikdy nebyla na Steamu ani v obchodě samotného Blizzardu (na rozdíl od dvojky).

Na GOGu je Diablo nejen bez ochrany DRM, ale ještě navíc můžete hru spustit ve dvou různých verzích. Ta první přinese původní hru beze změn. Nabízí jen rozlišení 640 × 480 px a běží pouze ve 20 snímcích za sekundu. Vylepšená edice podporuje vyšší rozlišení i frekvence, opravuje některé chyby a je optimalizovaná pro běh na Windows 10. Původní verze nabídne i online multiplayer přes Battle.net, ta upravená podporuje jen LAN a P2P připojení.

V ceně je pouze původní hra, nikoliv datadisk Hellfire. Ten Blizzard zatím nemá v plánu vydávat. Stejně tak se nechystá na GOG pustit dvojku, ta je exkluzivně na Battle.netu. Na GOGu se ale později objeví také první dva díly Warcraftu, které také zatím nejsou nikde k sehnání.

Blizzard si chce zřejmě napravit reputaci po loňském fiasku, kdy na Blizzcon pozval hardcore fanoušky lačnící po Diablu 4, ale místo něj představil mobilní hru Diablo Immortal. Mimo to chystá i remaster Warcraftu III.

Byl pro vás článek přínosný?