Hlavní navigace

Diakritika v českých doménách nebude, počtvrté odmítnuta

19. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Správce české národní domény .CZ si nechal vypracovat už čtvrtý průzkum veřejného mínění, háčky a čárky opět neprošly. Agentura Market zjistila, že se zavedením systému IDN (Internationalized Domain Names) nesouhlasí 87 % dotázaných z řad organizací a 62 % běžných uživatelů internetu. Oproti poslednímu měření v roce 2008 vzrostlo první číslo o 6 %, druhé naopak kleslo o 4 %.

Opětovné odmítnutí IDN nás nepřekvapilo. Poslední tři výzkumy dopadly velmi podobně a nic v uplynulých dvou letech nenasvědčovalo tomu, že by se tento trend změnil. Spíše naopak dlouhodobě odmítavý postoj české internetové veřejnosti k IDN posiluje,“ sdělil Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Hlavními důvody je komplikovaný přístup ze zahraničí, firmy se zase více bojí doménového spekulantství. Typickým zastáncem IDN je podle statistik žena nad 50 let, která žije v obci s méně než 10 000 obyvateli. U organizací převažují nepodnikatelské subjekty a státní správa.

IDN už funguje na testovací stránce háčkyčárky.cz, kde si můžete i prohlédnout kompletní výsledky a závěry zprávy. S IDN jste se určitě setkali i na doméně .ORG u Wikipedie.

Zdroj: CZ.NIC

Byl pro vás článek přínosný?