Hlavní navigace

Díky strojovému učení Google Photos navrhuje, s kým sdílet fotky. Sdílet můžete i celou knihovnu

4. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve zpracování fotek patří Google k nejlepším. Možná je nejlepší. Google Photos dokáže fotografie automaticky vkusně upravovat k lepšímu, navíc jeho algoritmy identifikují nasnímané objekty, díky čemuž lze pak pohodlně vyhledávat patřičnými klíčovými slovy. Třídění a možnost vyhledávání vznikají rovněž díky konvenčnímu skenování metadat.

Na konferenci I/O 2017 firma představila několik novinek pro tuto službu a některé z nich konečně začala zpřístupňovat. Konkrétně se mezi uživatelskou základnu v těchto dnech dostává vylepšené sdílení. Ve snaze zjednodušit sdílení Google zapojil do akce strojové učení, jež identifikuje fotografie a navrhne, komu byste je měli poslat. Sdílení je samostatnou a důležitou součástí služby, což vynikne zejména na malých obrazovkách mobilů.

Google Photos vám nabídnout, s kým sdílet nové fotky Google Photos vám nabídnout, s kým sdílet nové fotky (foto: Google)

Ve zvláštní sekci pro sdílení uvidíte zmíněné návrhy. Služba by postupně měla být stále inteligentnější. Na základě toho, s kým jaký typ snímků budete sdílet, bude služba navrhovat, abyste sdíleli nový obsah. O své fotografie se pak můžete podělit i jedním klepnutím. Sdílet můžete i s těmi, kdo Google Photos nepoužívají. Ti, kdo ano, ovšem mohou do vašich alb posléze přidávat další fotografie.

Velkou novinku představuje sdílení kompletní osobní fotogalerie. Proč byste měli chtít s někým sdílet všechny snímky uložené ve službě? Ať si každý i odpoví sám. Nemusíte nutně sdílet úplně všechno, při sdílení osobní knihovny lze určit datum pořízení fotek, od kterého budou snímky zpřístupněny. Starší si tak můžete nechat pro sebe, pokud si to vaše srdce žádá.

Sdílení knihovny znamená, že někomu dáte přístup ke svému soukromí Sdílení knihovny znamená, že někomu dáte přístup ke svému soukromí (foto: Google)

Sdílení knihovny můžete omezit rovněž na fotografie s určitými lidmi. Můžete tak se svým partnerem či partnerkou sdílet např. pouze snímky potomstva. Tento člověk bude mít samozřejmě automaticky přístup k novým snímkům v knihovně, pokud odpovídají stanoveným specifikům. Služba ho pak upozorní, že jste přidali nové obrázky. Sdílené fotky může kopírovat do své knihovny.

Dvě uvede novinky jsou zpřístupňovány v klientech Google Photos pro Android a iOS, ale také na webu. Pokud je ještě nevidíte, pár dní počkejte.

Byl pro vás článek přínosný?