Hlavní navigace

Při upgradu na další sestavení Windows 10 Insider Preview je většinou přenesen méně než 1 GB dat

6. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Kdo testuje nové verze Windows, zatěžuje své připojení v průměru podstatně méně než dříve. Upgrady jsou obecně výrazně menší, byť se velikost stažení může lišit. Spotřebitelstvo změnu pocítí také, ale v menší míře.

Svým způsobem bude Creators Update milníkem. Microsoft totiž chystá řadu úprav, které mají omezit negativní dopady aktualizací a upgradů systému. Jednou z řady novinek bude nová aktualizační platforma Unified Update Platform (UUP). Více se dočtete ve starších článcích, nyní bych jen krátce shrnul, že nová platforma v podstatě znamená zavedení rozdílových aktualizací. UUP Redmondští v rámci programu Windows Insider zavedli v prosinci. Pro běžné spotřebitele a spotřebitelky ovšem platí, že z jejích výhod budou těžit až při přespříštím upgradu. (Anniversary Update ještě UUP nepodporuje.) Ti navíc upgradují jen dvakrát do roka, takže větší význam má nová platforma pro účastnice a účastníky zmíněného programu Windows Insider, kde k upgradu může docházet jednou i vícekrát týdně. Tam už tedy mohou být výrazně cítit snížení objemu přenášených dat a s tím spojené časové úspory.

Nejvíce si polepšili lidé v programu Windows Insider

Obecně můžeme očekávat snížení objemu přenosných dat při upgradech o zhruba 35 %. Jak systém funguje v praxi v programu Windows Insider? Protože jej již Microsoft nějakou dobu testuje, má k dispozici první výsledky. Podělil se s námi o graf, kde vidíte, jak se změnil objem stažených dat potřebných pro upgrade systému na novější sestavení, a to pro sestavení 15025 a 15031.

V případě prvního jmenovaného sestavení byl při použití rozdílových aktualizací spočítán medián ve výši 910 MB přenesených dat. V případě druhého sestavení, kde byl použit starší aktualizační systém, medián stažených dat pro upgrade narostl na 2,56 GB. K tomu je ale nezbytně nutné dodat, že program Windows Insider neodpovídá realitě. Běžných spotřebitelů a spotřebitelek.

Srovnání objemu stažených dat při upgradech pomocí dvou aktualizačních platforem Srovnání objemu stažených dat při upgradech pomocí dvou aktualizačních platforem (Graf: Microsoft)

Realita většiny lidí

Protože při testování získáváte nová sestavení i vícekrát týdně, operační systém se pro vás mění postupně. Díky tomu mohou být upgrady menší. Pokud ale přeskočíte z jedné stabilní verze Windows 10 na druhou, budou změny v systému logicky mnohem rozsáhlejší. Protože se nashromáždí úpravy za půl roku vývoje, ve výsledku nebude úspora plynoucí z UUP tak signifikantní. Tím nechci říct, že nebude stát za řeč, to zase ne. Zmíněných 35 % úspor stále není nezajímavých.

Mimochodem, dlužím vám omluvu za uvedení nesprávné velikosti dat stažených při upgradu. Ve starším článku jsem uvedl hodnotu 3–4 GB, kterou jsem automaticky převzal z článku od kolegy, na který jsem navazoval. Kolega měl špatné informace, které jsem si měl ověřit. Ve skutečnosti se velikost stažení pro většinu lidí dnes pohybuje kolem 2,7 GB s tím, že drtivá většina lidí se vleze do 3 GB dat.

Byl pro vás článek přínosný?